04 Apr '20

Histoire(s) du théâtre III

NTGent / Faustin Linyekula
Close
04 Apr '20

Histoire(s) du théâtre III

NTGent / Faustin Linyekula

Een persoonlijke geschiedenis.

Met Histoire(s) du Théâtre, waarin een kunstenaar zijn persoonlijke geschiedenis van het theater behandelt, opent NTGent sinds enkele jaren het theaterseizoen. Voor de 2e editie kreeg Linyekula vorig jaar carte blanche. Zijn Congolese dansers kregen echter geen visum en de première moest last-minute worden afgelast. Van het uitstel kwam gelukkig geen afstel.

Met deze voorstelling gaat Linyekula in op de geschiedenis van de dans in zijn thuisland Congo en hoe die na de onafhankelijkheid moest bijdragen aan de zoektocht naar identiteit. In Linyekula’s geboortejaar, 1974, richtte het toenmalige Zaïre (nu Congo) een Ballet National op, geïnspireerd op de klassieke balletgezelschappen in Europa en Rusland. Wat een formidabel laboratorium voor de jonge natie had kunnen zijn, werd al snel een propagandamiddel en een bron van felle politieke rivaliteit op het continent.

Het werk van Faustin Linyekula richt zich op postkoloniale kwesties, geïnspireerd door een sombere erfenis van oorlog, terreur, angst en een ineenstortende economie in zijn thuisland Congo. Zijn theater- en dansproducties toeren de wereld rond. In 2007 ontving Linyekula de Grote Prins Claus Prijs. ‘Hij weet op innovatieve wijze cultuur te stimuleren in weerwil van instabiliteit en onrust en is toegewijd aan de ontwikkeling van zijn land.’, schreef de jury.

Quotes

'Een favoriet van de internationale festivals' -New York Times

'Waarschijnlijk de belangrijkste kunstenaar op het Afrikaanse continent die vandaag actief is' Frieze magazine.

Bekijk ook

Language NP Language no problem Mary said what she saidTheater Théâtre de la Ville / Robert Wilson Mary said what she said
Close Mary said what she said Théâtre de la Ville / Robert Wilson
19 Sep '19 to 21 Sep '19
Ever inventive, Robert Wilson offers great Isabelle Huppert the throne of Mary, Queen of Scotland, the queen who lost her crown because of her passions. Mary is a woman who fought the forces of history to control her destiny. The day before her execution, she is still fighting.
Language NP Language no problem Een oprechte ode aan de ironieTheater De Warme Winkel Een oprechte ode aan de ironie
Close Een oprechte ode aan de ironie De Warme Winkel
14 Mar '20 to 19 Apr '20
‘Zoals de wijsbegeerte begint met de twijfel, zo begint een leven dat waardig is menselijk genoemd te worden met de ironie.’- Kierkegaard
Language NP Language no problem Who Killed My FatherTheater ITA–Ensemble Who Killed My Father
Close Who Killed My Father ITA–Ensemble
01 Apr '20 to 17 May '20
Young writer Édouard Louis (1992) is the greatest literary sensation in France since Michel Houellebecq. With his autobiographical debut The End of Eddy, he looked back on his tormented youth as a young gay man in the forgotten underclass of society: the north of France, plagued by unemployment.