'Lieve stad, blijf jezelf en word voor iedereen'
Vier jonge kunstenaars ontmoeten elkaar voor het eerst en praten over hun liefde voor de stad en hun liefde voor de kunst.
“De stad is chaotisch, intens, divers, levendig, open en vrij, maar niet voor iedereen!”
tekst Mireille Capiau
“Amsterdam geeft het gevoel dat álles mogelijk is”, vindt Dyinta (20, Dans Lab bij Meervaart Studio). “De stad staat voor diversiteit en dat inspireert mij enorm.” Joshua (24, PACK bij ITA) en Mounia (19, junior productie ITA) beamen dat: “Hier vind je allerlei verschillende religies, etniciteiten en levensvisies. Hier ben ik geen minderheid op de theaterschool, de helft is gekleurd. Door de verschillen leer je van elkaar en inspireer je elkaar.”
Dyinta (20 jaar) zit in het Dans Lab bij Meervaart Studio en doet de opleiding tot dansdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Vindt haar creatieve inspiratie in het Maldenhof, het voor haar speciale hofje waar haar grootouders woonden en waar zij vlakbij geboren is. Als ze maar kan dansen dan is ze blij.
Lorenzo (21, Film Lab bij Meervaart Studio) merkt wel een splitsing tussen de binnenstad en de buitenwijken. “Er is meer diversiteit onder de bewoners buiten het centrum, maar er is echt een te weinig divers cultureel aanbod.” Toch vinden ze het heel makkelijk om in Amsterdam creatief te zijn. “De creatieve sector hier is heel erg verbonden. Je legt snel verbanden om samen te werken. Dat biedt veel opties.”
-|- Lorenzo: “De chaos en drukte hier werken voor mij. Dan borrelen de ideeën omhoog.” Ook Joshua begeeft zich het liefste midden in de drukte. Mounia en Dyinta wonen liever wat rustiger, zodat ze de drukte kunnen opzoeken. Voor alle vier bekent de chaotische, drukke, levendige stad vooral inspiratie en vrijheid. “Je hebt steeds het gevoel dat niets te gek is, alles kan!”, zegt Dyinta. “De mensen maken de stad”, vindt Mounia. “Dat merkte je vooral toen alles dicht was. Amsterdam was kaal en koud. Ik hoop dat die happy vibe gauw weer terugkomt.”
Lorenzo (21) is filmmaker bij de Meervaart Studio en studeert aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij is een echte Amsterdammer, klaagt graag en wil hier het liefste nooit weg. Zijn inspiratie vindt hij in de Meervaart als hij allerlei andere creatieve makers ontmoet.
Lorenzo vindt de stad niet alleen maar lief en leuk. “Het openbaar vervoer is écht slecht en de stad is zeker niet voor iedereen.” De woningnood is ook echt een groot probleem volgens de vier kunstenaars. “Amsterdam biedt veel kansen, maar zeker niet voor iedereen, er is veel kansenongelijkheid”, zegt Mounia.
-|- “Je moet altijd kritisch blijven op dat waarvan je houdt”, vindt Lorenzo. Ook Joshua wil niet dat de stad al te lief is. “Zo houdt ze je realistisch en bij de les, dat is ook nodig. Ik vind haar niet lief, ze is zelfs hard, maar ik ben wél verliefd op haar.”
Mounia (19) deed mee met de jongerenproductie van het ITA en studeert psychologie. Haar inspiratie in de stad vindt ze op verschillende plekken: bij het water, als ze de zonsondergang kan zien. Ze zou graag haar stem laten horen aan de gemeente en meedenken over kunst en cultuur en andere dingen die spelen in de stad.
Er zijn wel manieren om de stad toch wat liever te maken. Dyinta: “Meer schilderingen en kunst van mensen uit de stad op de kale, kille gebouwen. En meer groen.” Mounia: “Meer lichtjes en lichtkunst door de hele stad, zoals tijdens kerst en bij het Amsterdam Light Festival.” “Alles moet veel meer lokaal worden, kunst, cultuur, de winkels”, noemt Lorenzo. “Minder Nutella winkels en ketens, dat voelt absoluut niet lief, maar onpersoonlijk”.
-|- Toch geven ze allemaal hun leven in de stad een 8. “Een 10 wordt het pas als iedereen hier gelijk is en gelijke kansen heeft”. Als ze iets tegen de stad mochten zeggen dan wisten ze het wel. “Lieve stad, we hopen dat je altijd jezelf blijft, terwijl je verandert. En dat je voor iedereen wordt én blijft!”
Joshua (24) doet mee aan PACK van het ITA, wil een stuk maken voor het Zeecontainer Festival en wil later een theatercollectief starten en een makershuis oprichten in Amsterdam. Zijn inspiratieplek was altijd een steiger naast de pont, achter CS, uitkijkend over het IJ.
Over Meervaart Talentontwikkeling & Educatie
Naast voorstellingen programmeert de Meervaart ook talentontwikkelingsactiviteiten voor kinderen en jongeren. Jaarlijks weten op die manier 7.000 kinderen en jongeren de weg te vinden naar de Meervaart. Voor een eerste kennismaking of jarenlange kunstbeoefening. Meervaart biedt deze activiteiten aan onder de noemer Meervaart Jong (2-16 jaar) en Meervaart Studio (16-25 jaar).
Over ITA Talentontwikkeling & Educatie
ITA Academy biedt ruimte voor verdieping en ontwikkeling. Een doorlopend gesprek met publiek en vakgenoten over inspiratie, maatschappelijke ontwikkelingen en theatermaken.
Verdieping vindt u in videoinleidingen, podcasts, nagesprekken en in onze contextprogramma’s. Scholieren en studenten kunnen binnen ITA Academy workshops volgen en zelf maken. Amateurs kunnen masterclasses volgen of spelen in een van onze toneelbeelden. Met jongeren maken we jaarlijks een ITA jr. voorstelling. Daarnaast is ITA Academy de basis van THE PACK, ons platform voor én door jonge mensen (15-25) die willen maken. THE PACK maakt randprogrammering bij voorstellingen, organiseren masterclasses, open mic’s en gaan met elkaar naar voorstellingen.
Lieve Stad,
een flirt met gevaar, een ode aan een ongeremde nieuwsgierigheid
over het loslaten van zekerheden en het omarmen van risico’s
over de explosieve krachten die het leven in zich draagt