14 maart

Lieve Stad, - I AM

Amsterdam is een metropool die continu uitdrukking geeft aan de verscheidenheid, individualiteit en samenhang van mensen. Het is een nalatenschap van het komen en gaan van steeds nestelende voetafdruk­ ken in het DNA van onze liefdevolle stad. Hier kan je opgaan in de menigte of juist staan voor wie je bent. Dit is de plek waar je liefde kan herkennen in de ogen van de ander. Tijdens het Lieve Stad Festival 2022 word je meegenomen in ogenblikken die leiden tot een sprankelende liefdesverkla­ring aan ons Amsterdam.


Door Michael Varekamp & Smita James

Herinneringen Ophalen

Trompettist Michael Varekamp en spoken word artist Smita James halen op 25 maart 2022 herinneringen op in naam van de liefde, de liefde voor Amsterdam, maar nemen ook de temperatuur op. Zijn het nog steeds die mooie grachten, worden we nog steeds omringd door de vrijzinnigheid van de stad? Of zijn de mensen de essentie en is Amsterdam wie jij bent? Samen met Poetronic, nemen de band van Michael Varekamp en Smita James tijdens het Lieve Stad Festival van Meervaart Theater i.s.m. Internationaal Theater Amsterdam, de ruimte om weer even scherp te krijgen welke verhalen deze liefde dragen.

In vijf hoofdstukken vertellen we de verhalen van het ontstaan van Amsterdam; geschiedenis verhalen, persoonlijke– en liefdesverhalen. Al deze verhalen samen vormen het DNA van de stad en de blauwdruk van de liefde.

Amsterdam is de personificatie van ons collectief samenzijn en tijdens ‘I Am!’ herontdekken we welke verhalen hieraan ten grondslag liggen.

-|- Hoofdstukken
I
Bloed & Bodem – Migratie – Stad Amsterdam & Amsterdammers
II
Hartslag – Identiteit ­ Gebeurtenissen
III
Vreemde Ogen – Imago – Cultuur & Sub­culturen
IV
Huid – Ervaren – Erfgoed
V
Ziel & Zaligheid – Zijn

‘Michael Varekamp has an astonishing sound and beautiful phrasing...’ — Le Monde, Paris

Lieve Stad, - I am

Michael Varekamp
Trompettist Michael Varekamp speelt al dertig jaar over de gehele wereld met een verscheidenheid aan muzikale projecten. Zo werkte hij met David Murray, Branford Marsalis en maakte hij deel uit van het Europese quintet van Miles Davis alumnus Sonny Fortune. Hij trad o.a. op in Jazz at Lincoln Center New York en ontving in Japan de Kobe Award. Hij schreef muziek voor de film Shabu die in 2021 de IDFA Award won voor beste jeugd­ documentaire en is komend seizoen te zien in de voorstelling ‘Pryor’ van George en Eran Produkties, waarvoor hij ook de muziek schrijft en in ‘Helden’ van zijn vaste gezelschap The Legends. -|- Smita James
Smita James is een ritmische redenaar. Een schrij­ver die verhalen wegschrijft van schouders. Gedre­ven door dromen, wensen, mensen, gedachten en het leven, vertaalt ze emoties in haar gedichten. Ze vertelt de verhalen van onze harten in de stilte van ons ademhalen of op de beat met spoken word. Samen met Chris Ci vormt zij de formatie Poetronic en voeren ze je mee over hun elektronische golven en ambiente spoken word.

James kun je kennen van haar muzikale samen­ werkingen met o.a. Hans Dulfer, KD Soundsystem, Het Nederlands Blazers Ensemble of misschien heb je haar zien stralen tijdens theatervoorstellingen Shrew Her van Ira Kip of Fok Me Hokje van Studio 52nd. Uiteraard vind je haar ook op de planken tijdens spoken word avonden als Read My World, Slaa, Woorden Worden Zinnen of Nuff Said en ver­schijnt ze soms met een kunstinstallatie en luister je vanaf een achterbank naar een spoken word audioplay.

Meer Lieve Stad, Festival

Language NP Language no problem Nomad Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui Dans Nomad
Sluiten Nomad Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui
Nomad is Sidi Larbi Cherkaoui’s vierde stuk op Midden-Oosters geïnspireerde muziek van Felix Buxton van Basement Jaxx
Language NP Language no problem Een genadeloze god Theater RAST / Celil Toksöz Theater Een genadeloze god
Sluiten Een genadeloze god Theater RAST / Celil Toksöz
Een genadeloze god vertelt het waargebeurde verhaal van Hallâc, een soefistische mysticus en dichter uit de 9e eeuw van wie het vel werd gestroopt omdat hij zei dat in ieder mens een stukje god schuilt.
Language NP Language no problem Hier zijn we koningen Het Zuidelijk Toneel / The Black Archives / De Correspondent / Lisette Ma Neza / Ira Kip Theater Hier zijn we koningen
Sluiten Hier zijn we koningen Het Zuidelijk Toneel / The Black Archives / De Correspondent / Lisette Ma Neza / Ira Kip
Lisette Ma Neza heeft heel lang niet willen nadenken over haar eigen verhaal. Geïnspireerd door de reeks ‘Verzwegen Geschiedenis’ die Karin Amatmoekrim voor De Correspondent schreef, waagt ze zich alsnog aan het ontrafelen van wat diep weggestopt was in een rugtas.
Language NP Language no problem X Y WE Marleen Hendrickx Theater X Y WE
Sluiten X Y WE Marleen Hendrickx
X Y WE is een indringende voorstelling die effectief en waarachtig een inkijk biedt in het leven van intersekse mensen. Op de vloer staan zes personen, van alle leeftijden, die elk en samen hun verhaal vertellen, sommigen voor het eerst in hun leven.
Language NP Language no problem Promise me Kabinet K / hetpaleis Dans Promise me
Sluiten Promise me Kabinet K / hetpaleis
een lofzang op de ongetemden, de roekelozen, de dapperen
een flirt met gevaar, een ode aan een ongeremde nieuwsgierigheid
over het loslaten van zekerheden en het omarmen van risico’s
over de explosieve krachten die het leven in zich draagt
Language NP Language no problem Tree of Being Amsterdams Andalusisch Orkest Muziek Tree of Being
Sluiten Tree of Being Amsterdams Andalusisch Orkest
Het concert The Tree of Being is een ode aan de Middeleeuwse theoloog en filosoof Ibn Arabi, die geloofde in de oerkracht van bomen en ze beschouwde als de perfecte schepping van het universum. Acht solisten van het orkest vertalen Arabi’s poëzie naar muziek.