11 september / Internationaal Theater Amsterdam

Ramsey Nasr ontvangt Louis d'Or voor Een klein leven

Ramsey Nasr ontving zondagavond de Louis d’Or 2019, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, voor zijn vertolking van Jude St. Francis in Een klein leven.

De jury: ‘De aftakeling die Ramsey Nasr in Een klein leven speelt, is bijzonder aangrijpend en toont een emotionele en fysieke slijtageslag. Hij manoeuvreert zijn personage Jude op schitterende wijze langs de randen van de afgrond. De ellende waarmee Jude wordt geconfronteerd zou gemakkelijk tot overdaad kunnen leiden, maar Nasr verliest zich niet in een statische demonstratie van grote dramatiek. (…) Nasr raakt hart en ziel van het publiek als klein jongetje, als boezemvriend, als onzekere stiefzoon en angstige minnaar.’

Ramsey Nasr
Nasr (1974) won eerder een Louis d’Or voor The Fountainhead, in 2015. Hij is schrijver, dichter, acteur en regisseur en trad in 2013 toe tot het vaste ensemble van ITA. In seizoen 2019-2020 speelt Nasr in de reprises van Een klein leven, Dood in Venetië, Kings of war en Husbands and wives.

Een klein leven
De voorstelling Een klein leven ging op zondag 23 september 2018 in première in Internationaal Theater Amsterdam en is de theaterbewerking van het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. De wereldwijde bestseller volgt vier vrienden in New York over een periode van meer dan dertig jaar. Centraal staat de in zichzelf gekeerde Jude St. Francis (gespeeld door Ramsey Nasr). Zijn verleden is omgeven door een sluier van geheimzinnigheid. Achter de façade van professioneel succes leeft hij met onverwerkt verdriet als gevolg van emotionele verwaarlozing en seksueel misbruik in zijn jeugd.

Een klein leven is in seizoen 2019-2020 opnieuw te zien. In december 2019 en februari 2020 in Internationaal Theater Amsterdam en in april 2020 in Koninklijk Theater Carré.

Louis d’Or, Theo d’Or, Arlecchino en Colombina
De Theo d’Or 2019 ging naar Hannah Hoekstra voor haar rol in People, Places & Things van Toneelgroep Oostpool. De prijzen voor ‘de meest indrukwekkende bijdragende rol’ gingen naar Mark Kraan voor zijn rol in Cinema van Toneelgroep Oostpool i.s.m. Het Nationale Theater (Arlecchino) en Rosa van Leeuwen voor haar rol in Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Dood Paard (Colombina).

De Louis d'Or en de Theo d'Or zijn voor het eerst uitgereikt in 1955. De prijsuitreiking wordt georganiseerd door de VSCD. De Nederlandse Toneeljury, die de winnaars bepaalt, bestaat uit: Hadassah de Boer (voorzitter), Mirjam van Tiel, Marijke Schaap, Christiaan Mooij, Sander Janssens, Anneke van der Linden en Saskia Tilanus. De toneelprijzen werden uitgereikt ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

Ramsey Nasr bij ITA

Language NP Language no problem Een klein levenTheater ITA–Ensemble Een klein leven
Sluiten Een klein leven ITA–Ensemble / Ivo van Hove
Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zozeer in de ban gehouden en aangegrepen als Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. In deze wereldwijde bestseller volgen we vier mannen over een periode van meer dan dertig jaar: de advocaat Jude, de acteur Willem,...
Language NP Language no problem Husbands and wivesTheater ITA–Ensemble Husbands and wives
Sluiten Husbands and wives ITA–Ensemble
Jack en Sally gaan scheiden. ‘Het is een gedeelde beslissing’, zeggen ze. Maar voor hun vrienden Gabe en Judy is het een ontzettende schok. Is ons huwelijk wel zo goed als we denken dat het is, vragen ze zich af. De beslissing van Jack en Sally zet een keten van gebeurtenissen in gang die het l...
Language NP Language no problem Dood in VenetiëMuziektheater ITA–Ensemble Dood in Venetië
Sluiten Dood in Venetië ITA–Ensemble
Thomas Mann is 36 als hij tijdens een vakantie in Venetië een jonge knaap ontmoet. Het voorval inspireert hem tot een van zijn bekendste werken, De dood in Venetië.