Artist Talks Brandhaarden: Elsa-Sophie Jach
Artist Talks Brandhaarden: Elsa-Sophie Jach
Voorstellingen
Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy tijdens Brandhaarden een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vinden na een voorstelling van de betreffende maker plaats en bieden verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.
Duur 45 minuten, na de voorstelling
Locatie Pleinfoyer
Taal Engels
Meld u aan voor gratis toegang
In deze Artist Talk tijdens festival Brandhaarden gaat moderator Carolien Borgers in gesprek met Elsa-Sophie Jach, na afloop van de voorstelling Die Unerhörten.
‘Voor mij is het spannende aan theater de confrontatie van verschillende werelden, talen en perspectieven. En dat er altijd een geheim blijft waar je niet helemaal bij kunt’, zegt Elsa-Sophie Jach (1991), regisseur en schrijver. Ze werkt als een choreograaf: ze begint graag met de mise en scene, met de ontmoetingen en de confrontaties.
Als kind zat ze op ballet en als tiener liep ze stage in het theater in de buurt. Ze studeerde regie aan de Theateracademie van Hamburg en scenarioschrijven aan de universiteit van Berlijn. Al in 2018 werd ze uitgeroepen tot Jonge Regisseur van het Jaar. Sindsdien maakte ze een groot aantal ensceneringen bij het Thalia Theater Hamburg, Wiener Schauspielhaus en Theater Bamberg.
Sinds september 2022 is Jach als huisregisseur verbonden aan het Residenztheater München, waar ze Die Unerhörten (2021) ensceneerde.-|-Inhoudelijk wisselt ze werk van tijdgenoten zoals (vooral)Thomas Köck af met klassieke auteurs als Achternbusch, Kleist of Goethe. Als een archeoloog graaft ze in het verleden en diept vergeten dan wel monddood gemaakte stemmen van vrouwen op. Ze brengt ze – opnieuw – tot leven.
Goethes Die Leiden des jungen Werthers combineert ze in haar enscenering uit 2022 met ontroerende teksten van zijn tijdgenote Karoline von Günderrode. Bij Goethe is de door Werther zo aanbeden Lotte niet meer dan een leeg projectievlak waarop de jonge held zijn grootse gevoelens projecteert; in Werther krijgt de aanbeden Lotte zo zelf een stem.
In Die Unerhörten brengt ze de liefdespoëzie van Sappho tot nieuw leven, samen met de techno live band SLATEC uit München. Ze heeft archeologisch speurwerk verricht om historische vrouwelijke personages zoals Medea te confronteren met teksten van haar favoriete schrijvers zoals Ingeborg Bachmann, Friederike Mayröcker, Heiner Müller en Christa Wolf: stemmen van vrouwen die eerder niet gehoord (‘unerhört’) zijn.