Artist Talks Brandhaarden: Ewelina Marciniak

Sluiten
Brandhaarden 2023

Artist Talks Brandhaarden: Ewelina Marciniak

Internationaal Theater Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Artist Talks Brandhaarden: Ewelina Marciniak
Internationaal Theater Amsterdam

Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy tijdens Brandhaarden een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vinden na een voorstelling van de betreffende maker plaats en bieden verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.

Duur 45 minuten, na de voorstelling
Locatie
Pleinfoyer
Taal
Engels

Meld u aan voor gratis toegang

In deze Artist Talk tijdens festival Brandhaarden gaat moderator Carolien Borgers in gesprek met Ewelina Marciniak, na afloop van de voorstelling Die Jungfrau von Orleans.

Sinds haar debuut in 2008 is regisseur Ewelina Marciniak (1984) geleidelijk uitgegroeid tot een van de belangrijkste Poolse theatermakers. Ze combineert haar interesse in nieuwe vertelvormen met onderzoek naar vrouwelijke perspectieven op theaterteksten: ‘Moeten we nog steeds luisteren naar de vrouwonvriendelijke onzin van twee-, drie-, vierhonderd jaar geleden?’

Ze presenteert onder meer onverschrokken het werk van Elfriede Jelinek in het steeds conservatievere Polen. Sinds 2018 werkt ze ook veelvuldig in Duitsland. Voor haar toneelbewerking van The Boxer voor het Thalia Theater werd ze in 2020 beloond met de theaterprijs Der Faust. Die Jungfrau von Orleans werd als een van de beste voorstellingen van het seizoen uitgenodigd voor het Theatertreffen van 2022.-|- In Bern regisseerde ze in 2022 haar eerste opera, Wagners Das Rheingold, waarvoor ze werd genomineerd als Young Artist of the Year door Opernwelt. Onlangs ging het tweede deel van Der Ring des Nibelungen in première, Die Walküre.

Wat ze over Die Walküre zegt, geldt voor al haar werk: ‘In Die Walküre wil ik de gevolgen van Wotans besluit voor zijn kinderen laten zien. Ik zoek een antwoord op de vraag welke emoties, hoop, dromen, maar ook trauma's de helden en heldinnen van dit drama tot actie aanzetten. De sleutel tot het lezen van de mythologische werken is psychologie. Het is fascinerend hoe vaak de volgende generatie gegijzeld wordt in het spel van invloed en macht.’ In Die Jungfrau von Orleans gaat ze op zoek naar de vrouw achter de mythe. In haar enscenering wordt Jeanne d’Arc de ster van haar eigen verhaal waarbij ze op metaniveau nadenkt over haar rol als literair, historisch personage maar ook als actrice. Het is tijd om de door mannen bedachte en opgelegde slachtofferrol af te leggen, vindt ze. Jeanne d’Arc: religieus fanatisme, meedogenloze slachting, heilige maagdelijkheid? Echt niet!





Die Jungfrau von Orleans
Die Jungfrau von Orleans