Artist Talks Brandhaarden: Hanane Hajj Ali

Sluiten
Brandhaarden 2023

Artist Talks Brandhaarden: Hanane Hajj Ali

Internationaal Theater Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Artist Talks Brandhaarden: Hanane Hajj Ali
Internationaal Theater Amsterdam

Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy tijdens Brandhaarden een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vinden na een voorstelling van de betreffende maker plaats en bieden verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.

Duur 45 minuten, na de voorstelling
Locatie
Pleinfoyer
Taal
Engels

Meld u aan voor gratis toegang

In deze Artist Talk tijdens festival Brandhaarden gaat moderator Carolien Borgers in gesprek met Hanane Hajj Ali, na afloop van de voorstelling Jogging.

Hanane Hajj Ali (1959) heeft het theater ontdekt tijdens de burgeroorlog in Libanon toen ze noodgedwongen veel tijd in schuilkelders doorbracht: ‘Iemand begon een lied te zingen of een gedicht voor te dragen’, vertelt ze in een interview. ‘Dan pakte mijn broer zijn gitaar en zijn vrienden begonnen te zingen en beetje bij beetje begonnen we scènes te improviseren. Daar ervoer ik voor het eerst de kracht van kunst.’

Ali is schrijver, theatermaker en activist. Na een aantal jaren in het relatief veilige zuiden van Libanon woont ze vanaf haar tiende in Beiroet, de stad van extreme schoonheid en extreme verschrikkingen. Over haar wandelingen door de stad vertelt ze in Jogging, de voorstelling waarmee ze over de hele wereld toert en die ze in Libanon gratis opvoert in vluchtelingenkampen of andere alternatieve plekken. In de schouwburgen is Jogging verboden vanwege het ‘seksuele en subversieve’ taalgebruik.-|- Aanvankelijk studeert ze biologie om haar ouders niet tegen het hoofd te stoten maar stiekem houdt ze zich al sinds die ervaringen in de schuilkelder bezig met theater. Haar grote passie werd het toen ze het Al Hakawati theater ontdekte: ‘Ze gebruiken populaire liedjes en schrijven de echte geschiedenis van het Libanese volk. Zo maken ze een compleet nieuwe vorm van theater. Ik had nog nooit in mijn leven zo'n sensatie gevoeld. Dat wilde ik doen.’ In 1978 sloot ze zich aan bij het gezelschap als acteur en schrijver. Meteen na de burgeroorlog maakte ze met haar man een voorstelling waarin ze acteurs van beide zijden van het verscheurde land samen lieten spelen.

Ali won in 2020 een grote internationale prijs, de Gilder/Coigney International Theatre Award. Ze is betrokken bij een groot aantal organisaties die zich bezighouden met cultuurbeleid maar ze is ook een van Libanons bekendste activisten.