BLASPHEMY RHAPSODY

Sluiten

BLASPHEMY RHAPSODY

ICK Dans Amsterdam / Emio Greco en Pieter C. Scholten

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
BLASPHEMY RHAPSODY
ICK Dans Amsterdam / Emio Greco en Pieter C. Scholten
vanaf € 31,50

BLASPHEMY RHAPSODY ontstond tijdens de coronacrisis. Van thuis uit werkten de dansers aan een solo met als uitgangspunt het aanstekelijke voetenwerk van de Charleston en de extatische dans van de Zuid-Italiaanse Pizzica. In online verbinding met Emio Greco | Pieter C. Scholten bewogen ze nietsontziend thuis langs hun banken en onder hun tafels. Met de kracht van dans verzetten ze muren en verlegden ze grenzen. BLASPHEMY RHAPSODY ontpopte zich tot een gedanst ritueel waarin de beweeglijkheid van het leven omarmd wordt.

aanvang 19:30 u
zaal Rabozaal
duur 75min
wereldpremière

language no problem

Like a virus needs a body 
As soft tissue feeds on blood 
Someday I'll find you, the urge is here
(Bjork, Like a virus)

De Zuid-Italiaanse dans Pizzica, oorspronkelijk een wilde dans om het dodelijke gif van een spinnenbeet uit het lichaam te verdrijven, werd intijden van armoede dé remedie tegen depressies. De swingende Charleston ontstond tijdens het interbellum als reactie op de strikte vooroorlogse etiquette en markeerde de bevrijding van de constante doodsangst die de Eerste Wereldoorlog veroorzaakt had.

Beweeglijkheid van zekerheden

Dans en samenleving grijpen stevig in elkaar. Of sterker nog, de kracht van dans werkt als motor van verandering. Wat te doen om vergankelijkheid te beteugelen? Het goddelijke aanraken of het aardse verslinden, afstand houden of elkaar juist doodknuffelen?

Blasphemy Rhapsody ontstond tijdens de coronacrisis, met gepaste afstand en vanuit een prangende noodzaak tot voortgang. Dit keer niet in een studio maar in hun ‘heilige’ thuisruimte werkten de dansers aan een solo met als uitgangspunt het zwiepend gestructureerd voetenwerk van de Charleston en de extatische dans van de Zuid-Italiaanse Pizzica. In online verbinding met Emio Greco | Pieter C. Scholten zwoegden ze nietsontziend zich een weg, langs banken en onder tafels, om met de kracht van dans de muren de maat te nemen en hun grenzen te verleggen.

Stilte voor de storm
We spreiden onze vleugels. De popsong Around the World van Daft Punk klinkt uit de boxen. De eerste prille windvlaag zet ons in beweging. We worden omhoog gevoerd, maar onze voeten blijven stevig verankerd in de grond. Blasphemy Rhapsody ontpopt zich vervolgens als een gedanst ritueel waarin zekerheden worden geofferd. Een oproep om de beweeglijkheid van het leven te omarmen. Een ceremonie waarin de down to earth-werkelijkheid zich nestelt in heiligheid.

Credits

Concept & Choreografie: Emio Greco | Pieter C. Scholten
Dans: Beatrice Cardone, Denis Bruno, Edward Lloyd, Hiroki Nunogaki, Isaiah Wilson, Maria Ribas, Victor Callens
Licht: Henk Danner
Kostuums: Clifford Portier
Video: Robin Coops
Geluidsontwerp: Pieter C. Scholten

Meer zien

Language NP Language no problem Dare to Say Nederlands Dans Theater 2 Dans Dare to Say
Sluiten Dare to Say Nederlands Dans Theater 2
Nederlands Dans Theater (NDT) presenteert met veel enthousiasme het tweede programma van het seizoen 2020-2021, uitgevoerd door NDT 2. Dare to Say brengt twee wereldpremières van twee onderscheidende makers. Alexander Ekman en Dimo Milev dagen de dansers van het tweede gezelschap uit door in hu...
Language NP Language no problem Piano Works Debussy Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier Dans Piano Works Debussy
Sluiten Piano Works Debussy Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier
'Muziek is de ruimte tussen de noten.', schreef Debussy. Dat is het uitgangspunt voor deze dialoog tussen klassiek muziek en hedendaagse dans. Want tussen de noten schuilt de ruimte voor de verbeelding.
Language NP Language no problem Quake Theater Utrecht / DOX / Casper Vandeputte Theater Quake
Sluiten Quake Theater Utrecht / DOX / Casper Vandeputte
Quake is een ontwapenende voorstelling waarin acht jonge dansende, pratende, zingende, professionele én selfmade talenten elkaar vinden op het podium.