BLASPHEMY RHAPSODY
BLASPHEMY RHAPSODY
Voorstellingen
BLASPHEMY RHAPSODY ontstond tijdens de coronacrisis. Van thuis uit werkten de dansers aan een solo met als uitgangspunt het aanstekelijke voetenwerk van de Charleston en de extatische dans van de Zuid-Italiaanse Pizzica. In online verbinding met Emio Greco | Pieter C. Scholten bewogen ze nietsontziend thuis langs hun banken en onder hun tafels. Met de kracht van dans verzetten ze muren en verlegden ze grenzen. BLASPHEMY RHAPSODY ontpopte zich tot een gedanst ritueel waarin de beweeglijkheid van het leven omarmd wordt.
aanvang 19:30 u
zaal Rabozaal
duur 75min
wereldpremière
language no problem
Like a virus needs a body
As soft tissue feeds on blood
Someday I'll find you, the urge is here
(Bjork, Like a virus)
De Zuid-Italiaanse dans Pizzica, oorspronkelijk een wilde dans om het
dodelijke gif van een spinnenbeet uit het lichaam te verdrijven, werd
intijden van armoede dé remedie tegen depressies. De swingende
Charleston ontstond tijdens het interbellum als reactie op de strikte
vooroorlogse etiquette en markeerde de bevrijding van de constante
doodsangst die de Eerste Wereldoorlog veroorzaakt had.
Beweeglijkheid van zekerheden
Dans en samenleving grijpen stevig in elkaar. Of sterker nog, de kracht van dans werkt als motor van verandering. Wat te doen om vergankelijkheid te beteugelen? Het goddelijke aanraken of het aardse verslinden, afstand houden of elkaar juist doodknuffelen?
Blasphemy Rhapsody ontstond tijdens de coronacrisis, met gepaste afstand en vanuit een prangende noodzaak tot voortgang. Dit keer niet in een studio maar in hun ‘heilige’ thuisruimte werkten de dansers aan een solo met als uitgangspunt het zwiepend gestructureerd voetenwerk van de Charleston en de extatische dans van de Zuid-Italiaanse Pizzica. In online verbinding met Emio Greco | Pieter C. Scholten zwoegden ze nietsontziend zich een weg, langs banken en onder tafels, om met de kracht van dans de muren de maat te nemen en hun grenzen te verleggen.
Stilte voor de storm
We spreiden onze vleugels. De popsong Around the World van Daft Punk klinkt uit de boxen. De eerste prille windvlaag zet ons in beweging. We worden omhoog gevoerd, maar onze voeten blijven stevig verankerd in de grond. Blasphemy Rhapsody ontpopt zich vervolgens als een gedanst ritueel waarin zekerheden worden geofferd. Een oproep om de beweeglijkheid van het leven te omarmen. Een ceremonie waarin de down to earth-werkelijkheid zich nestelt in heiligheid.
Credits
Concept & Choreografie: Emio Greco | Pieter C. Scholten
Dans: Beatrice Cardone, Denis Bruno, Edward Lloyd, Hiroki Nunogaki, Isaiah Wilson, Maria Ribas, Victor Callens
Licht: Henk Danner
Kostuums: Clifford Portier
Video: Robin Coops
Geluidsontwerp: Pieter C. Scholten