Brainwashed: Sex-Camera-Power (VPRO Extra)

Sluiten
IDFA

Brainwashed: Sex-Camera-Power (VPRO Extra)

Nina Menkes

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Brainwashed: Sex-Camera-Power (VPRO Extra)
Nina Menkes

Opgebouwd rond Nina Menkes’ lezing ‘Sex and Power: The Visual Language of Oppression’ ontleedt deze essayistische documentaire aan de hand van beeldfragmenten de alomtegenwoordige objectivering van vrouwen in films.

Festival IDFA

Duur 108 minuten
Genre film
Taal Engels en Frans, met Engelse ondertiteling

Nederlandse première

Brainwashed: Sex-Camera-Power


In haar lezing ‘Sex and Power: The Visual Language of Oppression’ ontleedt filmmaker Nina Menkes de manier waarop de visuele taal van films veelal een instrument is van de heteroseksuele, mannelijke blik. Beelden van die opzienbarende lezing vormen het raamwerk van deze documentaire, geïllustreerd met ongeveer 175 filmclips en interviews met filmmakers als Catherine Hardwicke en Julie Dash, en filmtheoreticus Laura Mulvey, wier beroemde essay over de male gaze de basis vormt van Menkes’ analyse. Aan de hand van beeldfragmenten uit onder meer klassiekers als Raging Bull en Lost in Translation, maar ook cultfilms als Superfly betuigt Menkes dat vrouwen systematisch anders worden gefilmd dan mannen.
-|-
Via bijvoorbeeld shotcompositie en belichting wordt de vrouw steeds weer in de rol geplaatst van passief lustobject. Menkes stelt dat die voortdurend herhaalde verbeelding van vrouwen in fictie niet onschuldig is. Door een lijn te trekken naar genderdiscriminatie op de werkvloer en (seksueel) geweld tegen vrouwen, toont ze de maar al te reële weerslag van dat alomtegenwoordige beeld.

Credits


Regisseur Nina Menkes
Productie Nina Menkes namens Menkes Films
Executive producer Abigail Disney, Tim Disney namens Uncommon Productions, Susan Disney Lord
Co-productie Sandra de Castro Buffington, Maria Giese, Guo Guo, Summer Xinlei Yang
-|-
Cinematografie Shana Hagan
Montage Cecily Rhett
World Sales Cinephil
Screening copy Cinephil

OVER IDFA

IDFA staat voor de kracht van de creatieve documentaire. Documentaires die kunnen verbinden, inspireren en prikkelen. Documentaires die de blik verruimen op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Tijdens deze editie van het festival zijn in ITA dagelijks screenings van documentaires en bijzondere voorstellingen te zien.

Bekijk het hele IDFA-programma