(B)randprogramma: Dialogen over kunst & politiek

Sluiten
Brandhaarden 2022

(B)randprogramma: Dialogen over kunst & politiek

ITA Academy

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
(B)randprogramma: Dialogen over kunst & politiek
ITA Academy
Meld u aan voor gratis toegang

Tijdens Brandhaarden ontvangen we u graag elke dag voorafgaand aan de voorstelling in onze Salon voor het programma Dialoog over kunst & politiek, geïnspireerd door het gelijknamige boek waarin Édouard Louis en Ken Loach met elkaar in gesprek gaan. In dit programma reflecteren kunstenaars, politieke figuren en ‘gewone mensen’ op maatschappelijke kwesties. Net als in Louis’ werk, zullen in dit programma persoonlijke verhalen naast grote politieke systemen gelegd worden. Laat u verrassen door een gesprek, performance of spreker en wees welkom om met ons de dialoog aan te gaan.

Programma is gratis te bezoeken, aanmelding via deze site wel verplicht.

Programma

Zaterdag 19 februari 18:30 – 19:15 - Vast in het systeem
In zaken als de toeslagenaffaire of het kinderpardon staan mensen machteloos tegenover de staat. Is er menselijkheid en contact mogelijk in web vol belangen en nuance? Welke rol kan de kunst binnen die zoektocht spelen?
Met Emke Idema (maakte o.a. FOREST en THIS CAN’T HAPPEN), Stijn Bouma (regisseur van o.a. documentaire Alleen tegen de staat) en gespreksleider Thomas Lamers.

Zondag 20 februari 13:30 – 14:15 – Populisme
Hoe ontstaan extremen? Waarom lijken gesprekken niet meer altijd de oplossing om mensen die tegenover elkaar staan, dichter bij elkaar te brengen? Welke rol kan kunst in deze gesprekken spelen?
Met Lineke Rijxman (actrice, regisseur, theatermaakster bij Mugmetdegoudentand), Sheila Sitalsing (columniste voor o.a. De Volkskrant) en gespreksleider Carolien Borgers.

Maandag 21 februari 18:15 – 19:15 - Artist Talk met Thomas Ostermeier
Zittend in de salon, met een drankje in de hand, bespreken we zijn oevre, werkwijze, fascinaties, wensen voor de toekomst en reflecteren we met elkaar op het theaterlandschap en welke rol Ostermeier hierin inneemt.

Dinsdag 22 februari 19:00 – 19:45 - Verrassingsfilm
Laat u bij ons in de salon, voorafgaand aan Sign of the times, verrassen voor een documentaire over een maatschappelijke kwestie die een bijzondere verbinding aangaat met het werk van Louis.

Woensdag 23 februari 18:30 – 19:15 – Kunst & Politiek
We leven in een complexe tijd, waarin we voor uitdagingen staan die vragen om het denkbaar maken van het ondenkbare. Welke rol kunnen kunstenaars spelen in deze grote, politieke uitdagingen?
Met Karlijn Benthem (directeur Jonge Harten Festival en Gebied-B), Arne Hendriks (kunstenaar, werkt o.a. aan het project The Incredible Shrinking Man) en gespreksleider Carolien Borgers.

Donderdag 24 februari 18:30 – 19:15 – Waar je wieg staat
In Gevechten en metamorfosen van een vrouw wordt een moeder in beeld gebracht die een grote strijd moet leveren om zich los te maken uit de wereld die haar jarenlang heeft beklemd. Wat is de invloed van je afkomst op wie je wordt of kan worden?
Met Marjolein Moorman (wethouder van Amsterdam en schrijfster van het boek Rood in Wassenaar), Walter van den Berg (schrijver van o.a. Schuld en Ruimte) en gespreksleider Carolien Borgers.-|-Vrijdag 25 februari 18:30 – 19:15 – Identiteit & politiek
‘Identiteitspolitiek’ is een omstreden begrip geworden, ‘stem op wat je vindt, niet wie je bent’. Maar zijn die twee wel zo makkelijk te scheiden? Is er in de kunsten én in de politiek nog wel ruimte voor compromisloos jezelf zijn?
Met Carla Kabamba (nummer #2 op de lijst van Amsterdam BIJ1 en medeoprichter van New Urban Collective), Selm Wenselaers (schrijver, dramaturg en curator) en gespreksleider Carolien Borgers.

Zaterdag 26 februari 19:00 – 19:45 – Idealisme en de nieuwe generatie
Is er nog wel ruimte voor écht idealisme? En op welke plek kan je nou het beste je idealisme praktiseren? Waar put een aanstormende generatie idealisten hoop uit en waar maken zij zich hard voor? De jongeren van ITA’s jongerenplatform THE PACK onderzoeken het.

Zondag 27 februari 18:30 – 19:15 – Seksualiteit en geweld
Met Édouard Louis’ boek De geschiedenis van geweld als vertrektpunt, onderzoeken we de verbinding tussen vertrouwen en verantwoordelijkheid binnen onveilige en ongewenste situaties.
Met Abdel Daoudi (regisseur bij Toneelschuur Producties), Looi van Kessel (Assistent professor aan de universiteit in Leiden, waar hij zich bezighoudt met literatuur, gender en seksualiteit) en gespreksleider Gable Roelofsen.

Maandag 28 februari 18:15 – 19:00 – Emancipatie & verhalen
Nieuwe rolmodellen en niet eerder gehoorde verhalen, van niet eerder gehoorde stemmen: wat is het belang van het vertellen van verhalen voor de emancipatie in de samenleving?
Met John Leerdam (theatermaker/-regisseur en ex-politicus) en gespreksleider Thomas Lamers.

Woensdag 2 maart 18:00 – 18:45 – De ode aan het persoonlijke
Het werk van Édouard Louis is radicaal persoonlijk en toch politiek en universeel. Is radicaal persoonlijk werk altijd politiek? Bestaat er in de kunsten iets als té persoonlijk werk? En is iets pas persoonlijk als het biografisch is?
Met Florian Myjer (theatermaker bij o.a. De Warme Winkel die een lofrede voor Édouard Louis schreef). Bas Heijne (schrijver, vertaler en interviewer) en gespreksleider Carolien Borgers.

Brandprogramma Podcast

Dialogen over kunst & politiek is de volgende dag ook als podcast te beluisteren.

Lees meer

Nagesprekken
Tijdens Brandhaarden zijn er veel edities van ons programma In Gesprek. In Gesprek is een terugkomend programma van ITA. Kom na de voorstelling in één van onze foyers meedenken, -luisteren en –praten. De nagesprekken starten zo’n 10 minuten na afloop van de voorstelling.

Kijk op de pagina van de voorstelling voor actuele informatie.-|-Zaterdag 19 februari - na Qui a tué mon père

Donderdag 24 februari - na Im Herzen der Gewalt

Vrijdag 25 februari - na Gevechten en metamorfosen van een vrouw

Zondag 27 februari - na Valdens Historie

Donderdag 3 maart - na ITA on screen: Wie heeft mijn vader vermoord?

Vrijdag 4 maart - na ITA on screen: Weg met Eddy Bellegueule

10e editie

Brandhaarden 2022

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre Bouffes du Nord. In 2020 lag de focus van het festival voor het eerst op een regio, Zuid-Europa, en toonde het opvallende dans – en toneelproducties uit Portugal, Spanje, Italië en Griekenland.

De tiende editie van het ITA-festival Brandhaarden, van 19 februari t/m 3 maart, focust op het werk van een van de meest gevierde schrijvers van zijn generatie: Édouard Louis.

Lees meer

Meer Brandhaarden