(B)randprogramma: Turn the tables

Sluiten
Brandhaarden 2023

(B)randprogramma: Turn the tables

ITA Academy

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
(B)randprogramma: Turn the tables
ITA Academy

Tijdens Brandhaarden ontvangen we u graag in onze Salon om aan te schuiven aan onze tafel voor het programma Turn the tables, geïnspireerd op de (intersectioneel) feministische werken The Dinner Party van Judy Chicago en Guess who's coming to diner too? van Patricia Kaersenhout.

Reserveer voor dit programma gratis een plek via onze website of aan de kassa.

In elke editie van het programma onderzoeken we verschillende facetten van onze samenleving vanuit het vrouwelijk perspectief. Het gesprek wordt geopend met een keynote van een bijzondere gast, waarna we met elkaar onderzoeken wat de staat van het feminine is binnen bijvoorbeeld activisme, geschiedschrijving en literatuur. Welke stappen zijn er gezet in de geschiedenis? Aan de vooravond van welke ontwikkelingen staan we? En welke vrouwen en feministen maakte dat mogelijk? Schuif bij ons aan en laat u verrassen.

Houdt deze site in de gaten voor de actuele status van de gasten.

Daarnaast zijn er tijdens Brandhaarden veel edities van In Gesprek, Artist Talks en een City Talks. Kom met ons meedenken-, luisteren en –praten.

ITA podcast

Tijdens elke editie van Turn the tables nemen we een korte podcast op. Deze podcast neemt je in een kleine 20 minuten mee (terug) naar de avond. Beluister hem via de link hieronder:

https://ita.simplecast.com/epi...

Woensdag 22 februari 19:00 – 19:45

DE STAAT VAN DE VROUWELIJKE REPRESENTATIE

‘Someone will remember us in the future,’ schreef dichteres Sappho uit het oude Griekenland. Het is een van de weinige dichtregels die uit het werk van deze belangrijke, maar toch onbekende kunstenares is overgebleven. Nog steeds is er een tekort aan (intersectionele) representatie van vrouwen in de media, op het toneel en in de geschiedschrijving. In deze editie van Turn the Tables onderzoeken we waar we staan op het gebied van intersectionele vrouwenrepresentatie en wat de volgende stappen zullen zijn in deze zoektocht.

Moderator Selm Wenselaers gaat in gesprek met Raja Felgata en Safiyeh Salehi Mobarakeh. Raja Felgata is journalist, oprichter van o.a. De Community Top 100 en FATIMA en was presentatrice bij AT5 en Goedemorgen Nederland. Safiyeh Salehi Mobarakeh is moderator, spreker over o.a. vrouwelijk leiderschap, mentor van diverse vrouwen in de culturele sector en mede-oprichter van Asei-Salehi. Samen doen zij momenteel onderzoek naar hoe de ongehoorde stemmen van hun voormoeders door kunnen klinken in de zoektocht naar gelijkwaardigheid en representatie van de huidige generatie vrouwen. Huisperformer Michline Plukker zit aan tafel om mee te luisteren en het gesprek op creatieve wijze op te tekenen.

Vrijdag 24 februari 18:30 – 19:15

DE STAAT VAN DE VROUW IN DE LETTEREN

De literaire wereld wordt nog steeds gedomineerd door (witte) mannen. Ze winnen meer literaire prijzen en ook op leeslijsten in het onderwijs zijn vrouwelijke schrijvers in de minderheid. Wat zou er in de verhalen die we lezen veranderen wanneer teksten van vrouwelijke schrijvers vaker een podium zouden krijgen? Wat zou deze ‘female gaze’ in de letteren toevoegen aan het literaire landschap?

Moderator Selm Wenselaers gaat in gesprek met Fleur Speet. Fleur Speet recenseerde voor dag- en weekbladen als FD, HP/De Tijd, NRC en De Morgen en was jurylid en -voorzitter voor diverse literaire prijzen. Ook is ze oprichter van Fixdit, een schrijverscollectief dat streeft naar meer diversiteit in de canon en de literaire wereld. Michline Plukker zit aan tafel om mee te luisteren en het gesprek op creatieve wijze op te tekenen.

Zaterdag 25 februari 18:30 – 19:15

DE STAAT VAN DE VROUW ALS MOEDER

Vrouw zijn lijkt nog steeds voor veel mensen indirect ‘moeder’ te impliceren. Kennelijk is de voortplantingsdrift nog steeds het uitgangspunt voor menszijn. Wat betekent moederschap voor de vrouwelijke identiteit? Of wat betekent het om (gewenst of ongewenst) geen moeder te zijn, in een samenleving die dat wel verwacht en er vanuit gaat dat moederschap voltooiing is van vrouw zijn? En wat als je wel voor moederschap kiest; blijf je dan nog vrouw? Of ben je dan enkel nog moeder en moet alles daarvoor wijken? Mag je als moeder de zorg voor je kind aan ‘anderen’ overlaten?

Moderator Selm Wenselaers gaat in gesprek met Ianthe Mosselman. Ianthe Mosselman studeerde Comparatieve Neerlandistiek in Amsterdam en Berlijn. In 2022 verscheen haar debuut: het literaire essay Al die liefde en woede. Moeder worden, een memoir waarin ze na de geboorte van haar kind onderzoekt hoe het komt dat ze naast blijdschap en liefde ook woede voelt. In het dagelijks leven is ze programmamaker bij De Balie, waar ze programma's over kunst, literatuur en cultuur maakt en diverse binnen- en buitenlandse schrijvers interviewt. Huisperformer Michline Plukker zit aan tafel om mee te luisteren en het gesprek op creatieve wijze op te tekenen.

Vrijdag 3 maart 18:30 – 19:15

DE STAAT VAN DE VROUW BINNEN HET ACTIVISME

Met onder anderen Greta Thunberg en Alexandria Ocasio–Cortez heeft de vrouwelijke activist opnieuw een gezicht gekregen. Niet langer treden zij alleen op de voorgrond binnen feministische thema's; vrouwen hebben binnen veel protesten sleutelrollen. Hoe beweegt vrouwelijk activisme in deze politieke, radicale en soms zelfs agressieve wereld? Hoe ervaren vrouwen hun invloed? En wat heeft de vrouwelijke blik toe te voegen aan de wereld van het activisme?

Moderator Selm Wenselaers gaat in gesprek met Vanessa Umboh. Vanessa is humanist, activist en lobbyist. Ze is oprichter van Stichting Stem Zonder Gezicht, die een stem vormt voor alle kinderen die onzichtbaar krijgen. Ze dragen bij aan armoedebestrijding, het doorbreken van kansenongelijkheid en sociale uitsluiting bij kinderen en gezinnen. In 2022 kwam haar boek Moeder van 40.000 kinderen uit, over haar eigen verhaal, leven vanuit idealisme en invloed uitoefenen vanuit een machteloze positie. Michline Plukker zit aan tafel om mee te luisteren en het gesprek in een spoken word te vangen.

Zaterdag 4 maart 18:30 – 19:15

DE STAAT VAN DE VROUW IN DE NEDERLANDSE THEATERSECTOR

In de laatste decennia eisen steeds meer vrouwelijke makers prominente plekken op in het theaterveld. Het vrouwelijke perspectief wint aan terrein. Toch is er nog een lange weg te gaan. Uit een recent onderzoek van de Theaterkrant naar de positie van de vrouw in het Nederlandse theaterveld blijkt dat bij de BISgezelschappen van 2017 t/m 2020 slechts 38,9% werd geregisseerd door een vrouw. Van de opgevoerde toneelteksten is 70% geschreven door een man. Wat is de huidige status van de vrouw in de Nederlandse theatersector? En wat zijn de volgende stappen die er gezet moeten worden om de sector te laten emanciperen?

Moderator Selm Wenselaers gaat in gesprek met Hanna van Vliet en Anna Sijbrands. Actrice Hanna van Vliet is onder anderen bekend van haar rol in Anne+ (waar ze tevens co-creator van is). Daarnaast speelde ze afgelopen jaar de hoofdrol in Drijfzand en speelde ze in de reprise van De Uren van Eline Arbo. Hanna zet zich actief in voor een inclusiever film- en televisie landschap, met de nadruk op gelaagde vrouwenrollen en genuanceerde LGTBQ-representatie. Anna Sijbrands is actrice en een van ITA’s huisdramaturgen, waar ze o.a. meeschreef aan de lijn van deze editie Brandhaarden. Michline Plukker zit aan tafel om mee te luisteren en het gesprek in een spoken word te vangen.

23 februari 18:00 - 19:00

Citytalks - DEBUNKING THE GAZE

Ons populaire programma WorldTalks Amsterdam maakt dit jaar een comeback met een kleine twist: we gaan terug naar onze Amsterdamse roots! City Talks is ITA’s sip & talk show, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven
en vernieuwers van onze stad. Deze aflevering gaan we onze (innerlijke mannelijke) blik ontkrachten. Samen met onze sprekers deconstrueren we op gender gebaseerde machtsdynamieken, creëren we gelijke werelden, en maken we ruimte voor meervoudige identiteiten en mogelijkheden!

Meer informatie

Pleinfoyer

ARTIST TALK

Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy tijdens Brandhaarden een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vinden na een voorstelling van de betreffende maker plaats en bieden verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.

do 23 feb — Elsa-Sophie Jach

za 25 feb — Eline Arbo

zo 26 feb — Hanane Hajj Ali

di 28 feb — Carme Portaceli

wo 01 mrt — Satoko Ichihara

za 04 mrt — Ewelina Marciniak

In Gesprek

Ook tijdens Brandhaarden zijn er op de vrijdagen edities van ons programma In Gesprek. Na de voorstelling nodigen we acteurs, dansers en/of makers uit om te vertellen over de productie, hun ideeën en werkwijze. Met de thematiek van de net gespeelde voorstelling als vertrekpunt, nodigen we hen uit om - samen met het aanwezige publiek - verder te onderzoeken, om ervaringen uit te wisselen, kortom, om in gesprek te gaan. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen.

In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Engels gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

vr 24 feb — Jane Eyre
vr 03 mrt — Die Jungfrau von Orleans

meer brandhaarden

Language NP Language no problem Tentoonstelling: Female Voices Internationaal Theater Amsterdam Tijdens Brandhaarden ontvangt ITA Academy het publiek in de Salon om aan te schuiven aan onze tafel voor het programma Turn the tables, geïnspireerd op de (intersectioneel) feministische werken The Dinner Party van Judy Chicago en Guess who's coming to diner too? van Patricia Kaersenhout. In elke editie van het programma onderzoeken ze verschillende facetten van onze samenleving vanuit het vrouwelijk perspectief. Het gesprek wordt geopend met een keynote van een bijzondere gast, waarna we met elkaar onderzoeken wat de staat van het feminine is binnen bijvoorbeeld activisme, geschiedschrijving en de literatuur. Welke stappen zijn er gezet in de geschiedenis? Aan de vooravond van welke ontwikkelingen staan we? En welke vrouwen en feministen maakte dat mogelijk? Het programma Turn the Tables zal vijf dagen plaatsvinden in de Salon. Daarnaast organiseert de Academy twee keer het programma In Gesprek tijdens Brandhaarden en zal de CityTalks Amsterdam in het teken staan van het thema van het festival. Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Tentoonstelling: Female Voices
Language NP Language no problem Artist Talks Brandhaarden: Satoko Ichihara Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Artist Talks Brandhaarden: Satoko Ichihara
Language NP Language no problem Artist Talks Brandhaarden: Hanane Hajj Ali Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Artist Talks Brandhaarden: Hanane Hajj Ali
Language NP Language no problem Artist Talks Brandhaarden: Elsa-Sophie Jach Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Artist Talks Brandhaarden: Elsa-Sophie Jach
Language NP Language no problem Artist Talks Brandhaarden: Eline Arbo Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Artist Talks Brandhaarden: Eline Arbo
Language NP Language no problem Artist Talks Brandhaarden: Carme Portaceli Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Artist Talks Brandhaarden: Carme Portaceli
Language NP Language no problem Artist Talks Brandhaarden: Ewelina Marciniak Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Artist Talks Brandhaarden: Ewelina Marciniak
Language NP Language no problem (B)randprogramma: Turn the tables ITA Academy Perspectief (B)randprogramma: Turn the tables
Sluiten (B)randprogramma: Turn the tables ITA Academy
(B)randprogramma bij de voorstellingen van Brandhaarden: Female Voices
Language NP Language no problem Jogging Hanane Hajj Ali (Beirut) Theater Jogging
Sluiten Jogging Hanane Hajj Ali (Beirut)
In haar bekroonde toneelstuk Jogging neemt Hanane Hajj Ali je mee door de straten van Beiroet en haar dromen, verlangens, hoop en de vele rollen die ze speelt als Libanese vrouw.
Language NP Language no problem Jane Eyre Nationaltheatret (Oslo) / Eline Arbo Theater Jane Eyre
Language NP Language no problem Die Unerhörten
Residenztheater (München) / Elsa-Sophie Jach Theater Die Unerhörten
Language NP Language no problem Bovary KVS (Brussel) / Carme Portaceli Theater Bovary
Sluiten Bovary KVS (Brussel) / Carme Portaceli
De Catalaanse regisseur Carme Portaceli brengt Madame Bovary tot leven met een hedendaagse adaptatie die toont hoe relevant het verhaal ook vandaag nog is.
Language NP Language no problem Die Jungfrau von Orleans
Nationaltheater Mannheim / Ewelina Marciniak Theater Die Jungfrau von Orleans
Sluiten Die Jungfrau von Orleans Nationaltheater Mannheim / Ewelina Marciniak
Gods strijder, boerenmeisje met hallucinaties of rebel? Wie is Jeanne D'Arc als we voorbij de mythe kijken?
Language NP Language no problem Madama Butterfly Q Theatre Company (Tokyo) / Theater Neumarkt (Zürich) / Satoko Ichihara Theater Madama Butterfly
Sluiten Madama Butterfly Q Theatre Company (Tokyo) / Theater Neumarkt (Zürich) / Satoko Ichihara
In haar nieuwste werk neemt de jonge Japanse regisseur en schrijver Satoko Ichihara de opera Madama Butterfly van Puccini onder handen.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: Debunking the gaze Internationaal Theater Amsterdam / Rabobank Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: Debunking the gaze
Sluiten City Talks Amsterdam: Debunking the gaze Internationaal Theater Amsterdam / Rabobank Amsterdam
City Talks is ITA's sip & talkshow, waarin we de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad aan het woord laten. Elke editie verbinden we een van onze voorstellingen met maatschappelijke thema's en stedelijke trends.