Cesária Évora

Sluiten
IDFA

Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Cesária Évora
Ana Sofia Fonseca

Liefdevol portret van de Kaapverdische zangeres met haar diep-melancholieke stem. Archiefbeelden, concertopnamen en interviews schetsen een beeld van een vrouw die die haar arme afkomst niet verloochende en nooit haar onafhankelijkheid opgaf.

Festival IDFA

Duur 95 minuten
Genre film
Taal Creools, Portugees, Frans, en Engels, met Engelse ondertiteling

Nederlandse première

Cesária Évora


Ze werd “de diva op blote voeten” genoemd, maar wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Uit dit liefdevolle portret doemt een beeld op van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, “die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land”, zoals iemand in de film zegt. Dat land is het gortdroge Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden.
-|-
Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde. Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was. “Ik geloof niet in dromen”, zegt ze als een interviewer haar vraagt naar haar grootste droom: “Vraag me iets anders!”

Credits


Regisseur Ana Sofia Fonseca
Productie Ana Sofia Fonseca namens Carrossel Producoes, Irina Calado
Executive producer Ana Sofia Fonseca namens Carrossel Producoes
Cinematografie Vasco Viana
-|-
Montage Cláudia Rita Oliveira
World Sales Cinephil
Screening copy Carrossel Producoes

OVER IDFA

IDFA staat voor de kracht van de creatieve documentaire. Documentaires die kunnen verbinden, inspireren en prikkelen. Documentaires die de blik verruimen op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Tijdens deze editie van het festival zijn in ITA dagelijks screenings van documentaires en bijzondere voorstellingen te zien.

Bekijk het hele IDFA-programma