City Talks Amsterdam
City Talks Amsterdam
Voorstellingen
Na een succesvol eerste seizoen is City Talks terug! City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad. Elke editie verbinden we een van onze voorstellingen met maatschappelijke onderwerpen, stedelijke trends en het dagelijks leven. We nodigen je uit om een drankje te pakken, deel te nemen aan het gesprek en je te laten inspireren!
Locatie ITA Salon
Duur 60 minuten
Genre perspectief
Taal Engels
Vragen kunnen ook in het Nederlands gesteld worden
Meld je aan voor gratis toegang en een gratis drankje
Show me the money
Na een welverdiende zomerstop is City Talks terug met een boeiende nieuwe editie die ingaat op de intrigerende wereld van ons economische systeem. Laten we het over geld hebben! We gaan de geheimen ontrafelen, de invloed in twijfel trekken en de status quo ter discussie stellen. Bereid je voor op betrokkenheid, verlichting en empowerment terwijl we de dynamiek onderzoeken die onze financiële wereld vormgeeft.
De avond wordt gepresenteerd door Geoffrey van der Ven.
-|-
Het thema van deze editie is geïnspireerd op Lehman Trilogy van ITA-ensemble / Guy Cassiers - over de grootste financiële dynastie die ooit op Wall Street is opgestaan en gevallen. Lehman Trilogy is van 19 - 28 september te in ITA, met Engelse boventiteling op 21 en 28 september.
Met haar tekeningen creëert Carlijn Kingma (onderzoeker, kunstenaar & cartograaf) werelden om onze maatschappij begrijpen. Samen met verschillende betrokkenen brengt ze de sociale, politieke structuren in kaart en reflecteert ze op de complexe structuren van onze samenleving. Een van haar meest recente werken is The Waterworks of Money - dat ze startte met Martijn Jeroen van der Linden (Lector New Finance aan de Haagse Hogeschool) en Thomas Bollen (onderzoeksjournalist bij Follow the Money) - waarin zij de invloed van het grote geld op onze samenleving in kaart brengt. Wie creëert en beheert ons geld? Waar gaat het allemaal naartoe? En waarom werkt het financiële systeem niet voor iedereen? Onlangs won The Waterworks of Money de Dutch Design Award in de categorie Design Research.
Hoe beïnvloeden onrechtmatigheden in onze financiële systemen het individueel welzijn? Jurenne Hooi is onafhankelijk adviseur en ervaren toezichthouder binnen het sociaal domein met een focus op armoedebestrijding, welzijn, inclusie en good governance. Ze is meer dan twaalf jaar bestuurder geweest van een organisatie die zich bezighield met schuldenproblematiek in Amsterdam-Zuidoost, Diemen en Curaçao. Dit maatschappelijke probleem hangt nauw samen met o.a. niet volwaardig kunnen meedoen, verhoogd ziekteverzuim, slechtere gezondheid en minder functioneren van de hersenen. Een bijkomend probleem is de energiearmoede die deze groep onevenredig hard treft. In haar boek Eigen Schuld... beschrijft Jurenne hoe de huidige schuldhulpverlening tekortschiet en pleit ze voor een effectieve aanpak waarbij regels en protocollen niet leidend zijn.
Jackie Ashkin is een spoken word artiest en onderzoeker. Half Maleisisch en half Amerikaans schrijft ze op basis van haar eigen ervaring over het leven tussen en naast culturen. Ga met haar mee op een lyrische tocht langs opdringerige gedachten en hete nieuwsberichten terwijl ze probeer een wereld te begrijpen die uit zijn voegen barst - zonder er al te verdrietig over te worden. Jackie woont momenteel in Rotterdam, waar ze samenwoont met haar hagedis.
Hoe kan het verleden helpen het heden te begrijpen? Het is een centrale vraag in het werk van Tom van der Molen, conservator in het Amsterdam Museum. Hij is kunsthistoricus, gespecialiseerd in zeventiende-eeuwse schilderkunst, maar met een veel breder werkveld en interesse. In Panorama Amsterdam, de collectiepresentatie van het Amsterdam Museum waarvoor Tom als conservator verantwoordelijk is, wordt de bezoeker uitgedaagd om sociale en economische thema’s te verkennen en te onderzoeken wat het verleden van Amsterdam vanuit hun eigen perspectief betekent. Wat is relevant voor je en welke gevolgen ervaar je?