de andere stem

ITA–Ensemble
Sluiten

de andere stem

ITA–Ensemble

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

De voorstellingen van De andere stem in juni zijn uitverkocht. Wij hopen u snel te kunnen berichten over de voorstellingen in het nieuwe seizoen 20/21.

'Intens spel, klein en meeslepend.' - de Volkskrant ****

‘Het leek me al jaren een logische vraag: wat heeft die man aan de andere kant van de lijn eigenlijk te zeggen?'. Toen Ramsey Nasr de monoloog La voix humaine van Jean Cocteau zag, stelde hij onmiddellijk aan Ivo van Hove voor om een antwoord te schrijven: zijn weerwoord, de stem van de man. 'De andere stem is een verhaal over twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar waren gemaakt'.

Speeldata 2020 11, 12, 13, 14, 17, 18, 19, 20 juni
Duur 1 uur en 25 min, zonder pauze
Genre Theater
Taal Nederlands
Met Ramsey Nasr, Belinda van der Stoep


Première 12 apr 2016

de andere stem
de andere stem

Over de voorstelling

Een man in een schaars gemeubileerd appartement met onuitgepakte verhuisdozen. Hij telefoneert met zijn ex. We horen alleen wat hij zegt. Hoe de vrouw aan de andere kant van de lijn reageert, kunnen we alleen afleiden uit zijn antwoorden en reacties. De breuk was radicaal en abrupt, zo lijkt het. De man wil vooruit en heeft professionele zorgen rond een wereld in crisis. Hij probeert praktisch te blijven en wil de boedelscheiding netjes afhandelen. De onzichtbare vrouw lijkt het veel moeilijker te hebben, maar dat is slechts schijn. De toon van het gesprek verandert snel. Gaandeweg wordt duidelijk dat de geliefden reeds meermaals hebben getracht een punt achter de relatie te zetten. Beide partners blijken erg beschadigd uit de liefdesgeschiedenis te zijn gekomen. Het telefoongesprek wordt een levenslijn.

Aan de basis van De andere stem staat de monoloogLa voix humainevan Jean Cocteau. Het stuk is een klassieker en heeft sinds 1930 vele roemrijke opvoeringen gekend, als toneelstuk en als opera. Daarnaast werd het verfilmd. Ook ITA heeft het stuk sinds 2009 op haar repertoire staan. Zes jaar later treedt Nasr toe tot het ITA­-ensemble én speelt hij de rol van de man in het door hem geschreven stuk. Waar Cocteaus theatermonoloog het tragische relaas van één vrouw schetst, benadrukt deze nieuwe tekst het onontwarbare verbond van een koppel dat wanhopig tracht los te komen van elkaar maar daarin niet slaagt.

De andere stem
werd ook uitgegeven door De Bezige Bij. Klik hier voor meer info.

Recensies

'Op fabuleuze wijze geeft Nasr millimeter na millimeter prijs wat de werkelijke reden van de noodlottige breuk is. (...) Regisseur Ivo van Hove begeleidt Nasr met raffinement in de verscheurdheid van de man tussen oprechte bekommernis en besef dat de breuk onvermijdelijk is.' - NRC ****

'‘Liefde is een ziek ding’, weet Nasr. Zijn spel getuigt daarvan. Zoals zijn tekst even natuurlijk klinkt als prachtig poëtisch kan uithalen, zo acteert hij als op de notenbalk van een grillige symfonie. Warm, ijskoud, hete tranen, ijsberen, kop in kas, gestaald, gebroken, zacht de brokken lijmend. ‘Pa­the­tisch!’, schreeuwt hij tegen zijn telefoon. Bij elke andere acteur was het er inderdaad over gegaan. Nasr investeert zijn hele zelf en oogst in de zaal een waarachtig gevoel.' - De Standaard ****

'De andere stem blinkt uit door intens spel, klein en meeslepend.' - de Volkskrant ****

'Ramsey Nasr speelt de pannen van het dak in deze halve dialoog.' - Het Nieuwsblad ****

'Nasr pakt in deze tekst een van de meest clichématige onderwerpen op de meest eigenzinnige, frisse én poëtische manier aan. Wat heeft hij daarvoor nodig? Een veerkrachtige pen die de pathetiek, de oprechte emotie, de inventieve beeldspraak én de humor niet schuwt.' - Knack ****

'Authenticiteit is het sleutelwoord tot deze nieuwe tekst.' - Cutting Edge ****

Ramsey Nasr over De andere stem

‘Het leek me al jaren een logische vraag: wat heeft die man aan de andere kant van de lijn eigenlijk te zeggen? Tot mijn verbazing hoorde en las ik steeds maar weer dat het een nogal harteloze vent moest zijn: er zo snel na je relatie met een andere vrouw vandoor gaan. Wat een bruut. Maar wie zegt dat? Letterlijk: wie zegt dat? Niemand. We horen hem niet. La voix humaine bestaat uit de reacties en insinuaties van de vrouw die in de steek is gelaten. Ik werd nieuwsgierig naar zijn versie van het verhaal. De andere stem is het verhaal van twee mensen, verslaafd aan de ander, wetende dat ze nooit voor elkaar werden gemaakt.’

Ivo van Hove
Regisseur
Ivo van Hove

Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Internationaal Theater Amsterdam.

In seizoen 19|20 regisseert hij Freud (coproductie FC Bergman) en Wie heeft mijn vader vermoord (Edouard Louis) en gaan zijn producties Een klein leven, Dood in Venetië, Na de repetitie / Persona, La voix humaine, Kings of war en Romeinse tragedies in reprise.

Bekijk Profiel

Credits

van Ramsey Nasr
regie Ivo van Hove
met Ramsey Nasr, Belinda van der Stoep
dramaturgie Bart Van den Eynde
scenografie & lichtontwerp Jan Versweyveld
geluidsontwerp Timo Merkies
kostuums Wim van Vliet
particulier producenten Rutger Koopmans en Louise ter Kuile

Met dank aan

Fonds 21

Meer ITA-ensemble in juni 2020

Language NP Language no problem Wie heeft mijn vader vermoordTheater ITA–Ensemble Wie heeft mijn vader vermoord
Sluiten Wie heeft mijn vader vermoord ITA–Ensemble
01 jun '20 t/m 30 aug '20
Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van literaire sensatie Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.
Language NP Language no problem La voix humaineTheater ITA–Ensemble La voix humaine
Sluiten La voix humaine ITA–Ensemble
Halina Reijn laveert in haar vertolking hartverscheurend tussen gesprek en ingebeelde dialoog. La voix humaine is een schreeuw om aandacht en een gevecht met de dreigende leegte.