De Expeditie

Sluiten
Lieve Stad 2020

De Expeditie

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
De Expeditie

De Expeditie is het verdiepingsprogramma van de voorstelling Hoe ik talent voor het leven kreeg. Inhoud en ontmoeting komen samen in De Expeditie. Mensen uit het azc, statushouders, theaterliefhebbers, beleidsmakers, bedrijven, kunstenaars en bezoekers: iedereen is uitgenodigd om tijdens De Expeditie hun blikveld te verbreden, elkaar te ontmoeten en samen in gesprek te gaan over de vraag: wat vinden we menselijk? Maak tijdens De Expeditie een reis door dit uiteenlopende programma met debat, korte documentaires, beeldende kunst, fotografie, comedy en muziek. Elk onderdeel biedt een eigen perspectief op hoe het is om te vluchten en een nieuw leven te beginnen.

Toegang gratis, tenzij anders aangegeven

Studio LA

Een ander perspectief

Studio LA (Lorien Bijaert en Arna Mačkić) gebruikt architectuur om sociaal-maatschappelijke mechanismen rondom in- en uitsluiting, vluchtelingen, identiteit en publiek domein te onderzoeken en in een nieuw perspectief te plaatsen. Speciaal voor De Expeditie maakte Studio L A een ruimtelijke installatie waarin drie films getoond worden die elk een eigen perspectief geven op verschillende fases waarin asielzoekers zich in Nederland kunnen bevinden. Blinds (Studio L A en kunstenaar Robert Glas) laat zien hoe asielzoekers gehuisvest werden in de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam. How to Motivate Someone to Leave Involuntarily van Robert Glas schijnt licht op een gesprekstechniek die wordt ingezet om uitgeprocedeerde asielzoekers te overtuigen vrijwillig te vertrekken. De film Import van regisseur Ena Sendijarević laat zien hoe een jong vluchtelingengezin een nieuw thuis probeert te maken in een dorp in Nederland.

DOORLOPEND PROGRAMMA IN KONINKLIJKE FOYER

Bekijk het blokkenschema

Movies that matter

Short films

Movies that Matter opent tijdens het jaarlijkse festival de ogen voor mensenrechten en stimuleert dialoog over een duurzame en rechtvaardige samenleving. Op het jaarlijkse Movies that Matter Festival in Den Haag en in andere steden vertoont Movies that Matter films en documentaires met verdieping. Tijdens De Expeditie toont Movies that Matter non-stop twee korte films in de installatie van Studio LA en een Virtual Reality (VR)-film die alle aansluiten bij de theatervoorstelling. De VR-film Refugees laat vanuit het perspectief van vluchtelingen zien hoe het is om aan te komen aan de zuidkust van Europa. In Nieuw volgen we het achtjarige Congolese jongetje Tanans tijdens zijn eerste weken in Nederland. In de korte film Valt een man uit de lucht worden de tegenstellingen tussen links en rechts, progressiviteit en conservatisme, egoïsme en altruïsme, de Nederlander en de Vreemdeling gereduceerd tot het verhaal van Ton en Ineke Korrel, en de vreemde man die op een ochtend in hun achtertuin te pletter stort.

DOORLOPEND PROGRAMMA IN DE KONINKLIJKE FOYER

Gratis toegankelijk

De voorkamer

De ontmoetingsplek

De Voorkamer is een ontmoetingsruimte voor en door nieuwkomers en de lokale gemeenschap in Utrecht. In samenwerking met omwonenden, azc-bewoners en statushouders, worden de ruimte en het programma van De Voorkamer ontwikkeld en in stand gehouden; objecten, verhalen en activiteiten worden zelf bedacht en uitgevoerd. Ook voor Hoe ik talent voor het leven kreeg ontwierpen de community-leden van De Voorkamer een ontmoetingsplek. Speel een potje backgammon terwijl je geniet van heerlijke Arabische koffie en aanschouw ondertussen de zelfgemaakte setting van backgammonborden, koffiekopjes, kussens en tafels die door hen zelf zijn gemaakt.

DOORLOPEND PROGRAMMA IN DE PLEINFOYER

Gratis toegankelijk

Foto expositie 'Onze reis'

Mohammad Alzoabi volgde met zijn camera vanaf het begin de totstandkoming van Hoe ik talent voor het leven kreeg. Wie zijn de spelers en hoe staan ze in het leven? Hoe kwam de voorstelling met hen tot stand? Als fotograaf portretteerde hij alle 175 spelers en legde het proces van selecties, repetities en alles er omheen vast. Deze expositie toont Onze Reis in foto’s.

DOORLOPEND PROGRAMMA IN DE PLEINFOYER

Gratis toegankelijk

Students that matter

Talent voor inburgeren

Rodaan Al Galidi, de auteur van Hoe ik talent voor het leven kreeg, won in 2011 de prestigieuze Literatuurprijs van de Europese Unie. Niet veel later zakte hij voor zijn inburgeringsexamen. Wat voor vragen moeten ‘nieuwe’ Nederlanders eigenlijk kunnen beantwoorden om aan te tonen dat ze ingeburgerd zijn? Samen met studenten en docenten van het Taal- en Schakeltraject van het programma Students that Matter (StM) van de Hogeschool van Amsterdam, ontwikkelden we voor bezoekers een korte inburgeringstest met kans op een heus diploma. StM leidt hoger opgeleide anderstalige studenten op voor een studie aan de HvA en begeleidt studenten met een vluchtachtergrond tijdens hun opleiding. Alle studenten hebben zelf ook een inburgeringstest moeten doen.

13, 14 & 15 FEB 18.30 - 19.30 IN DE INFOHAL

Gratis toegankelijk

Stichting de vrolijkheid

AZC Style installatie

Stichting de Vrolijkheid organiseert kunstzinnige en creatieve activiteiten voor, door en met kinderen, jongeren en hun ouders in asielzoekerscentra in Nederland. De AZC Style Installatie is een fotografie- en ontwerpproject waarbij ruim 90 jongeren op zes verschillende asielzoekerscentra in Nederland hun leven op het azc laten zien. De jongeren volgden workshops fotografie bij vier professionele fotografen en hebben in een co-creatief proces belangrijke visuele elementen uit hun lifestyle op het azc vastgelegd. De AZC Style Installatie presenteert een selectie uit deze foto’s.

NB: Studio Harris Blondman heeft samen met acht talentvolle jongeren de beeldredactie en het grafisch ontwerp voor de tentoonstelling en een krant gemaakt. De krant is te koop in de Talent voor het leven shop.

DOORLOPEND IN HET TRAPPENHUIS

Gratis toegankelijk

13/ 14/ 15 feb

Mini concert

Muziek verbindt. Lokale muzikanten met een vluchtverleden spelen in iedere stad een mini-concert. Daarna gaan ze in gesprek met het publiek over hun passie: muziek. Laat je verrassen door hun muzikale talenten, door de verrassende samenwerkingen en door de bijzondere instrumenten. Elke dag nieuw!

Tijd 18:45 - 19:15

13, 14, 15 FEB 18.45 - 19.15 IN DE KONINKLIJKE FOYER

Gratis toegankelijk

14 feb

Afterparty - Dabke special

Ben jij al besmet met het Dabke-virus? In elke stad organiseren we een afterparty waar je kennis kunt maken met de Dabke, de populaire dans uit het Midden-Oosten die je nu ook veel op de Nederlandse dansvloer vindt. Dabke is een moderne Levantijns-Arabische cirkeldans die wordt uitgevoerd in Palestina, Libanon, Jordanië, Irak en Syrië. Dabke combineert cirkeldans en line-dancing en wordt op grote schaal gedanst op bruiloften, festivals en andere belangrijke gelegenheden. Tijdens de afterparty leren we je de basis van de dans en je maakt kennis met de beste Dabke-platen van DJ Matrub, de resident DJ van de Dabke Nights.

De afterparty wordt verzorgd door Stichting Dreaming of Syria, die als doel heeft diversiteit in het (culturele) uitgaansleven te stimuleren en talentvolle, niet-westerse nieuwkomers een podium te bieden. Zij organiseren sinds 2016 Dabke Nights, uitgaansavonden waar de Dabke een centrale rol speelt in het verbinden van mensen van verschillende culturele achtergrond.

NA AFLOOP VAN DE PREMIÈRE IN DE ROTONDE

Gratis toegankelijk

Makers unite

Makers unite creative lab & shop

Makers Unite is een centrum van ontwerp en creatieve activiteit, met co-creatie als geheim wapen. Een onderdeel van Makers Unite is het Creative Lab-programma dat nieuwkomers verbindt met hun volgende professionele stap: onderwijs, stage of werk binnen de creatieve industrie in Nederland. Voor De Expeditie werkten de deelnemers, allemaal nieuwkomers in Nederland, aan een creatieve opdracht om een ​​visuele productie te maken die de boodschap van Hoe ik talent voor het even kreeg weerspiegelt: menselijkheid en verbinding. Het resultaat is een uniek trui-ontwerp en een film. De film is te zien, en de trui is te koop op De Expeditie, net als andere producten van Makers Unite.

OP 13 & 14 FEB IN DE KONINKLIJKE FOYER

Amsterdams Kleinkunst Festival, 13 feb

Het AFK Theaterlied

Het Amsterdams Kleinkunst Festival is sinds 1988 toonaangevend in de Nederlandse kleinkunst- en cabaretwereld. Met onder andere de AKF-Sonneveldprijs voor nieuw talent, het uitreiken van de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied en het produceren van verschillende muziektheaterproducties, wordt kleinkunst in de breedste zin van het woord uitgelicht en gepromoot.

De halve finalisten van de AKF-Sonneveldprijs maken speciaal voor Hoe ik talent voor het leven kreeg een nieuw theaternummer. Op basis van een ontmoeting met een nieuwkomer uit de spelersgroep van de voorstelling schrijven zij een lied op maat. Zij worden daarbij begeleid door zanger en componist en theaterlegende Theo Nijland. Vervolgens spelen ze het lied tijdens de talkshow van De Expeditie.

VALT ONDER DE TALK NA AFLOOP VAN DE VOORSTELLING

Gratis toegankelijk

15 feb

Comedy night

Mag er ook gelachen worden? Jazeker! Vanuit het perspectief van drie comedians wordt met een flinke dosis humor gekeken naar de thematieken die Hoe ik talent voor het leven kreeg in de voorstelling aansnijdt. Fuad Hassen, Khadija Sabriye en Farbo Moghaddam zullen in wisselende samenstelling de avond afsluiten.

15 FEB 21.30 IN DE KONINKLIJKE FOYER

Gratis toegankelijk

13 feb

Late night talkshow

Rondom de voorstelling van Hoe ik talent voor het leven kreeg gaan we in de foyer van het theater tijdens de Late Night Talkshow gaan in gesprek met boeiende gasten, er is live-muziek, een column, pijlen we de mening op straat en die van het publiek. Elke editie bespreken we een nieuw aspect van het thema van Hoe ik talent voor het leven kreeg. Vaak zullen het onderwerpen zijn die spelen in de stad waar we die avond spelen en nemen we de actualiteit door. De Talkshows worden gepresenteerd door programmamaker Bahram Sadeghi. Met een achtergrond bij de televisie met onder andere het programma Levy & Sadeghi, heeft Bahram Sadeghi zich de afgelopen jaren vooral toegelegd op schrijven en het organiseren van debatten. Zo werkt hij als freelancer voor Pakhuis de Zwijger en De Balie en schrijft hij regelmatig voor de Volkskrant.

NA AFLOOP VAN DE VOORSTELLING

Humanity House

Humanity House Pop Up

Humanity House is een plek waar je het menselijke verhaal hoort over wereldwijde uitdagingen rond vrede en conflict. Wat betekent het om te moeten vluchten? In het Haagse Humanity House kom je daar meer over te weten. Door een reis door het museum ervaar je hoe het is om in een oorlogssituatie te belanden. Daarna ontmoet je acht gevluchte mensen die hun bijzondere verhaal delen. Op De Expeditie hoor je hier een deel van. Luister naar de verhalen van Akhrat Selevani uit Irak, Lidija Zelovic uit voormalig Joegoslavië en Ram Karki uit Bhutan.

DOORLOPEND OP HET MARNIXBORDES

Vluchtelingenwerk Nederland

Bakkie Doen

VluchtelingenWerk Nederland begeleidt vluchtelingen vanaf het moment van binnenkomst tot en met hun integratie in de Nederlandse samenleving. Het gevoel krijgen dat je erbij hoort draagt bij aan een goede start en snellere integratie. En dat begint vaak met iets ‘simpels’ als samen een kopje koffie drinken. Daarom organiseert VluchtelingenWerk Nederland ‘Bakkie Doen.’ Duizenden Nederlanders door heel ons land dronken al een bakkie koffie met een vluchteling. Dat leverde veel bijzondere, openhartige en mooie ontmoetingen op. Voor de vluchtelingen een manier om echt eens verbinding te maken met Nederlanders.

Allen Tumusiime / Els van Driel, 13 feb

Dansperformance My time is now

In Uganda leerde de nu 16-jarige Allen Tumusiime dat ze als meisje niks waard is. Sinds een jaar woont ze in Nederland. Hier kan ze dansen, dromen en andere meisjes laten stralen. My time is now, is haar motto. Zodra Allen het podium opstapt om te dansen, voelt ze zich vrolijk, vrij en vergeet ze de nare herinneringen aan Uganda. Els van Driel maakte een documentaire over Allen die samen met haar dansdocent Serano een choreografie ontwikkelt waarin ze haar verhaal vertelt. My time is now. Het is haar tijd om te stralen. Vol trots zal ze aan na afloop van de voorstelling Hoe ik talent voor het leven kreeg haar solo dansen. Haar moment in de spotlight.

My Time is Now is een documentaire van Els van Driel in de serie Mensjesrechten, geproduceerd door Monocle Productions en de EO.

NA AFLOOP VAN DE VOORSTELLING

Gratis toegankelijk