De stille kracht

ITA–Ensemble / Ivo van Hove
Sluiten

De stille kracht

ITA–Ensemble / Ivo van Hove

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

De stille kracht is een meeslepend verhaal over de misverstanden en het onbegrip tussen culturen, en ook tussen naaste familieleden. De ondergang van Otto van Oudijck maakt ons pijnlijk bewust van de onmogelijkheid om de ander volledig te doorgronden.

Duur 120 minuten, incl. pauze
English surtitles on Thursdays
Voor theaterliefhebbers

Over de voorstelling

1900, Java. Otto van Oudijck bestuurt met daadkracht zijn gewest. Hij ziet zichzelf als de vertegenwoordiger van een superieure Europese cultuur. Hij leeft voor zijn werk. Voor de kolonie, die hij op een hoger niveau wil tillen. Dat zijn vrouw er relaties met andere mannen op nahoudt, ontgaat hem. Maar als Van Oudijck een lokale regent ontslaat wegens wangedrag, gebeuren er opeens mysterieuze dingen in zijn huis en om hem heen.

In zijn enscenering van het meesterwerk van Louis Couperus stelt Ivo van Hove de botsing van twee culturen centraal. De ene is schijnbaar open, rationeel en bureaucratisch. De andere is verholen, magisch en mysterieus. De westerling domineert en controleert, maar hij kan niet op tegen de stille kracht van het Oosten die onmerkbaar alles doordringt en een trage slijtage aanricht.

Dit wordt aan den lijve ondervonden door Otto van Oudijck. Met daadkracht bestuurt hij zijn gewest op Java. Zijn leven staat volledig in dienst van zijn missie: welvaart brengen voor de bevolking. Het maakt hem blind en doof voor de noden van zijn familie. Ook heeft hij geen oog voor de plaatselijke cultuur en tradities. Een conflict met de lokale gezagsdragers roept krachten op waaraan de koloniaal zich vertilt. Langzaam verliest hij al zijn zekerheden en alles wat hem dierbaar is.

De slijtageslag woedt letterlijk op het toneel: de natuurelementen razen over het speelvlak in een tropische omgeving waaraan de acteurs overgeleverd zijn. In de soundtrack wordt westerse pianomuziek aangetast en verkleurd door oosterse percussie en bewerkte natuurgeluiden.

De stille kracht
is een visionaire roman die de westerse cultuur als onverzoenbaar tegenover de oosterse plaatst. De machtige Nederlandse kolonisator kan niet op tegen de stille kracht die onderhuids aanwezig is en een trage slijtage aanricht. De Westerling domineert en controleert, maar blijkt niet in staat de kern van het Oosten te raken en de Indische cultuur te overheersen. Wat rest is een machteloze westerse mens in het Indische woud.

Niet alleen is De stille kracht één van de grote meesterwerken uit de Nederlandse literatuur, het is een boek van wereldklasse waarmee Couperus bewijst dat hij moeiteloos naast grote tijdgenoten als Emile Zola en Marcel Proust kan staan.

Recensies

'De stille kracht maakt indruk.' - Trouw ****
‘bilderreich und ökonomisch, emotional und reflektiert zugleich, was übrigens auch für das sehr gute Ensemble von Schauspielern gilt’ - Deutschlandfunk

'De voorstelling is een kroonjuweel waar een criticus met eerbied over schrijft. En de toeschouwer ongetwijfeld nablijft.' - Knack ****

'overdonderende theatermoesson' - Theaterkrant ****

‘In De stille kracht vond Ivo van Hove de stof voor een klassieke tragedie van het zuiverste water. Zo eentje waarin het noodlot keihard toeslaat.’ – De Standaard ****

Ivo van Hove
Regisseur
Ivo van Hove

Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Internationaal Theater Amsterdam.

In seizoen 19|20 regisseert hij Freud (coproductie FC Bergman) en Wie heeft mijn vader vermoord (Edouard Louis) en gaan zijn producties Een klein leven, Dood in Venetië, Na de repetitie / Persona, La voix humaine, Kings of war en Romeinse tragedies in reprise.

Bekijk Profiel

Ivo van Hove over De stille kracht

‘Couperus is de meest mondiale schrijver uit onze literatuur. Hij behandelt thema’s die de Nederlandse grens ver overstijgen, de hele wereld aangaan. Op een volkomen bevrijde, niet moraliserende manier schrijft hij over zoekende en rusteloze mensen op het breukvlak van twee eeuwen. Mensen die afscheid nemen van oude zekerheden en leren omgaan met een nieuwe wereld vol vraagtekens en zonder antwoorden. Hij deinst er niet voor terug om ook de duistere kanten te laten zien die achter de façade van de beschaving schuilgaan: expliciete seksualiteit, overspel, pedofilie, incest en hysterie.

De stille kracht speelt in Nederlands-Indië, maar vertelt een verhaal dat universeel is. Centraal staat de gespannen verhouding tussen twee culturen, die onverzoenbaar tegenover elkaar staan. De stille kracht wordt doorgaans als een poëtische en mentale kracht beschouwd. Dat is ze, maar ze is vooral een kracht met een verwoestende werking.

Ik voel me aangetrokken door de ‘existentiële onrust’ – zoals Bas Heijne dat treffend verwoordde – in het werk van Couperus. Ik wil hem als een tijdgenoot op het toneel brengen, als iemand die in zijn werk de zenuwen van onze 21ste eeuw raakt.’

Cast

Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Maria Kraakman Maria Kraakman
Language NP Language no problem Gijs Scholten van Aschat Gijs Scholten van Aschat
Language NP Language no problem Mingus Dagelet Mingus Dagelet
Language NP Language no problem Jip Sebastiaan van den Dool Jip Sebastiaan van den Dool
Language NP Language no problem Barry Emond Barry Emond
Language NP Language no problem Eva Heijnen Eva Heijnen
Language NP Language no problem Noortje Herlaar Noortje Herlaar
Language NP Language no problem Rob Malasch Rob Malasch
Language NP Language no problem Massimo Pesik Massimo Pesik
Language NP Language no problem Dewi Reijs Dewi Reijs
Language NP Language no problem Vanja Rukavina Vanja Rukavina
Language NP Language no problem Michael Schnörr Michael Schnörr
Language NP Language no problem Leon Voorberg Leon Voorberg
Language NP Language no problem Harry de Wit Harry de Wit

Credits

director Ivo van Hove
author Louis Couperus
adaptation, dramaturge Peter Van Kraaij
scenographer, light design Jan Versweyveld
music Harry de Wit
choreographer Koen Augustijnen
costumes An D'Huys
assistant director Nina de la Parra
assistant scenographer Bart Van Merode, Ramón Huijbrechts
music assistant Guusje Ingen Housz, Stan Verberkt
costume design assistant Brenda van Geffen, Fauve Ryckebusch
casting advice Hans Kemna
coproducer Ruhrtriënnale
privat producer Anda Winters, Joost en Marcelle Kuiper
head of technique & production department Wolf-Götz Schwörer
first stage manager Joost Verlinden, Sebastiaan Kruijs
stage manager Bart Coenen, Daan Westendorp, Jordi Wolswijk, Pepijn van Beek, Sander van Elteren, Theunis Zijlstra, Timo Merkies, Zinzi Kemper
hair & grime department David Verswijveren, Mirjam Venema
costumes department Farida Bouhbouh, Wim van Vliet
publicity Selman Aqiqi
with thanks Eye
supported by ammodo

Bekijk ook

Language NP Language no problem The fountainheadTheater ITA–Ensemble The fountainhead
Sluiten The fountainhead ITA–Ensemble / Ivo van Hove
Ayn Rand schreef The Fountainhead – ideeënroman en meeslepend portret van de jonge, briljante architect Howard Roark - in 1943. The Fountainhead is het verslag van de strijd van de eigenzinnige architect Howard Roark met de wereld om hem heen. Roark weigert concessies aan opdrachtgevers te doen...
Language NP Language no problem HeisenbergTheater Theater Rotterdam / Johan Simons Heisenberg
Sluiten Heisenberg Theater Rotterdam / Johan Simons
Topacteurs Hans Croiset en Elsie de Brauw staan samen op het toneel in de eerste Nederlandstalige bewerking van Heisenberg. Johan Simons regisseert dit knetterend liefdesspel tussen twee onberekenbare deeltjes. Kan een liefdesrelatie op latere leeftijd onderzocht worden via een wetenschappelijk...
Language NP Language no problem Het DuelTheater Het Nationale Theater / Jeroen De Man Het Duel
Sluiten Het Duel Het Nationale Theater / Jeroen De Man
Jeroen De Man regisseert de eerste toneelbewerking van Tsjechovs enige korte roman uit 1891. Een koortsachtige toneelavond, waarin acht acteurs de strijd om het ‘goede leven’ met een geladen pistool uitvechten.
Language NP Language no problem Uit het leven van marionettenTheater ITA–Ensemble Uit het leven van marionetten
Sluiten Uit het leven van marionetten ITA–Ensemble / Nanouk Leopold
Uit het leven van marionetten van Ingmar Bergman is het theaterregiedebuut van filmregisseur Nanouk Leopold bij ITA. Het verhaal over het ongelukkige huwelijk van Peter en Katarina Egerman. Peter houdt van zijn vrouw. Maar het liefst zou hij haar vermoorden.