09 okt '19 t/m 30 nov '19

De thuiskomst

ITA–Ensemble
Koop uw kaarten
5e rang va €10 - 1+ rang va €37,50
Sluiten
09 okt '19 t/m 30 nov '19

De thuiskomst

ITA–Ensemble

Na het succesvolle Uit het leven van marionetten regisseert Nanouk Leopold nu het ITA-ensemble in De thuiskomst, een van de meest gespeelde stukken van de Engelse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. Nog altijd hét referentiestuk voor het machtsspel dat de relaties tussen mensen kleurt.

Duur nog niet bekend
Genre Theater
Première 13 oktober 2019
Taal Nederlands, English surtitles on 17 oct, 21 & 28 nov

Elke scène een krachtmeting

Na een jarenlang verblijf in Amerika komt Teddy thuis in de uitsluitend door mannen bevolkte familiewoning van zijn vader, zijn broers, en de broer van zijn vader. Een apenrots. Tot hun verrassing is hij niet alleen maar in het gezelschap van een vrouw, Ruth, met wie hij is getrouwd. Haar komst maakt dat alle verhoudingen in het huis op scherp komen te staan.

Nanouk Leopold is vooral bekend als regisseur van speelfilms. Werk van haar werd geselecteerd voor prestigieuze festivals als Cannes en Berlijn, en in Nederland kreeg ze een Gouden Kalf. Met Uit het leven van marionetten regisseerde ze bij Internationaal Theater Amsterdam in 2017 voor het eerst voor het toneel. Over deze regie schreef de Volkskrant: ‘Met dit compacte en vlot gemaakte portret van een moordenaar heeft de groep een voorstelling in huis die nog jaren meekan.’

Nanouk Leopold: ‘De orde binnen een familie wordt verstoord. Vijf mannen en een vrouw, wie is het sterkst, elke scène een krachtmeting. De thuiskomst laat je nadenken over de verschillende rollen die worden gespeeld binnen een veranderende machtsstructuur waar de positie van slachtoffer en dader niet eenduidig is. De kracht en tijdloosheid van Pinter zit in de abstractie van zijn verhalen, de dwingende vorm en de balans tussen wreedheid en humor.’

De thuiskomst is een van de meest gespeelde stukken van de Engelse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar voor literatuur Harold Pinter. Meer dan vijftig jaar na de eerste opvoering is dit compacte drama nog steeds hét referentiestuk voor het machtsspel dat de relaties tussen mensen kleurt.

Cast

Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Maria Kraakman Maria Kraakman
Language NP Language no problem Gijs Scholten van Aschat Gijs Scholten van Aschat
Language NP Language no problem Majd Mardo Majd Mardo
Language NP Language no problem Achraf Koutet Achraf Koutet
Language NP Language no problem Fred Goessens Fred Goessens

Credits

van Harold Pinter
regie Nanouk Leopold
dramaturgie Kleo van Ostade
scenografie Elsje de Bruijn
lichtontwerp Mark Vandenesse
geluidsontwerp Roeland Fernhout
editor Katharina Wartena
kostuums Wojciech Dziedzic

Meer ITA-ensemble

Language NP Language no problem Het jaar van de kreeftTheater ITA–Ensemble Het jaar van de kreeft
Sluiten Het jaar van de kreeft ITA–Ensemble
13 aug '19 t/m 17 aug '19
Luk Perceval bewerkte voor ITA Amsterdam een van zijn lievelingsromans, Het jaar van de kreeft. Met deze bestseller uit 1972 slaagde Hugo Claus er in om een roman over de liefde te schrijven die zowel het diepzinnige als het banale omvat.
Language NP Language no problem OedipusTheater ITA–Ensemble Oedipus
Sluiten Oedipus ITA–Ensemble
14 aug '19 t/m 08 feb '20
Koning Oedipus is de perfecte tragedie. In het spoor van vele voorgangers regisseert Robert Icke – die eerder in Londen op schitterende wijze de Oresteia herschreef – een eigentijdse, vrije bewerking van eigen hand.
Language NP Language no problem De kersentuinTheater ITA–Ensemble De kersentuin
Sluiten De kersentuin ITA–Ensemble
22 aug '19 t/m 19 jan '20
Tsjechovs De kersentuin, over de vergeefse hunkering naar iets dat niet meer bestaat, is een van de geliefdste stukken uit het wereldrepertoire.