ITA–Ensemble

de uren

Sluiten

de uren

ITA Ensemble / Eline Arbo

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
de uren
ITA Ensemble / Eline Arbo

‘Zo voorziet Arbo het bestaande (klassieke) materiaal van een extra laag en heeft ze daarmee voor haar publiek iets wezenlijk nieuws in petto.’ – de Volkskrant ★★★★

De uren
speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de 20ste eeuw.

Duur 110 minuten
Genre theater
Taal Nederlands
Boventiteling do 2 & 9 november

In Gesprek vr 3 & 10 november

De voorstelling bevat stroboscopische effecten.

De uren


De uren speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de 20ste eeuw. De dag in 1923 waarop Virginia Woolf aan haar meesterwerk Mrs. Dalloway begint. Een ​​banale dag van Laura Brown, een Amerikaanse huisvrouw in 1949, waarop ze haar schijnbaar perfecte leven in de suburbs ontvlucht in de lectuur van Woolfs roman. De late lentedag in 1998, waarop Clarissa Vaughan een feest organiseert voor haar dichter-vriend Richard die zeer ernstig ziek is.

Zowel de roman van Michael Cunningham als de succesvolle verfilming door Stephen Daldry (met Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep) zijn klassiekers geworden.

-|-
In Eline Arbo’s bewerking wordt Cunninghams liefdevolle literaire observatie zichtbaar op het toneel: zij creëert een wereld waarin de schrijver de ruimte met zijn personages deelt. De vrouwen worstelen ondertussen met de rollen die hun toegewezen zijn en zoeken elk naar hun eigen manier van vrijheid.

Met haar bewerking van Weg met Eddy Bellegueule won Eline Arbo de Regieprijs 2020. Afgelopen seizoen regisseerde zij de hitvoorstelling De jaren, naar het boek van de recentste winnaar van de Nobelprijs voor literatuur Annie Ernaux. Sinds september 2023 is Arbo artistiek directeur van ITA.

Regisseur Eline Arbo maakte De uren, naar het gelijknamige boek van Michael Cunningham. Met o.a. Ilke Paddenburg, Chris Nietvelt en Marieke Heebink.

Eline Arbo over De uren

"Het is een ongelooflijk mooi verhaal van drie vrouwen, van wie de levens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Alle drie worstelen ze met de rollen die hun toegewezen zijn en zoeken ze naar hun eigen manier van vrijheid. Wat ik zo prachtig vind aan het boek is hoe Cunningham door de parallelle verhaallijnen existentiële kwesties met maatschappelijke thema’s weet te combineren. Door vrouwen uit totaal verschillende tijden neer te zetten ontstaan er vragen over het level van emancipatie van nu en de rolpatronen die diep verborgen liggen in onze cultuur. Tegelijkertijd is het een intiem portret van drie mensen, van wie de desperate zoektocht naar vrijheid grote gevolgen heeft voor hun omgeving."

CAST

Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Language NP Language no problem Ilke Paddenburg Ilke Paddenburg
Language NP Language no problem Jesse Mensah Jesse Mensah
Language NP Language no problem Hanna van Vliet Hanna van Vliet
Language NP Language no problem Steven Van Watermeulen Steven Van Watermeulen
Clarissa Vaughan
Virginia Woolf
Laura Brown
Leonard Woolf / Dan Brown / Louis
Sally / Vanessa Bell / Kitty
Richard Brown

REVIEWS

NRC

'Prachtig invoelbaar' (...) 'De uren grijpt naar de keel'

de Volkskrant

'Zo voorziet Arbo het bestaande (klassieke) materiaal van een extra laag en heeft ze daarmee voor haar publiek iets wezenlijk nieuws in petto. Plus de belofte van een ‘nieuwe’ grotezaalregisseur, één met durf en brille.'

de Telegraaf

'Deze theaterbewerking is niet alleen beklemmend en verstikkend, maar ook beeldschoon en nog altijd actueel.'

Trouw

'Samen met scenograaf Pascal Leboucq heeft Arbo een schitterende vorm gevonden om verschillen én samenhang tussen het drietal te verbeelden. Op een als een klok ronddraaiende brede cirkel bewegen de vrouwen zich tussen warmgele, losse elementen als een kast, een bad, een keukentafel, een bed. Mooie suggestie van hoeveel zij gemeen hebben.'

Theaterkrant (Keuze van de criticus)

'Warme duiding van menselijk gedrag. De acteurs maken stuk voor stuk nieuwsgierig met sterk spel.'

Parool

'Laat geen mens onberoerd'

De uren door Eline Arbo in ITA (Internationaal Theater Amsterdam). Met o.a. Ilke Paddenburg, Chris Nietvelt en Marieke Heebink. Naar het boek The Hours van Michael Cunningham.

IN GESPREK

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van De uren verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

De uren door Eline Arbo in ITA (Internationaal Theater Amsterdam). Met o.a. Ilke Paddenburg, Chris Nietvelt en Marieke Heebink. Naar het boek The Hours van Michael Cunningham.

PROGRAMMABROCHURE

Lees meer over de regie, de auteur, de scenografie en de muziek van de voorstelling in onze digitale programmabrochure.

Naar de brochure

BEHIND THE SCENES

Ga backstage bij het repetitieproces van De uren en ontdek hoe de voorstelling gemaakt is.

De uren door Eline Arbo in ITA (Internationaal Theater Amsterdam). Met o.a. Ilke Paddenburg, Chris Nietvelt en Marieke Heebink. Naar het boek The Hours van Michael Cunningham.
Eline Arbo
Regisseur
Eline Arbo

Eline Arbo (1986) is sinds september 2023 artistiek directeur van ITA. Daarvoor was zij al vanaf 2022 verbonden aan ITA als Associate Artistic Director. Sinds januari ‘23 is zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

In seizoen 23|24 gaan haar regies van Prima Facie (Suzie Miller) en De wetten (Connie Palmen) bij ITA in première en gaan haar regies van Penthesilea en De uren in reprise.

Bekijk Profiel

CREDITS


van Michael Cunningham
regie Eline Arbo
vertaling Servaas Goddijn
bewerking Eline Arbo, Peter van Kraaij, Bart Van den Eynde
dramaturgie Bart Van den Eynde
scenografie Pascal Leboucq
lichtontwerp Varja Klosse
geluidsontwerp Thijs van Vuure
kostuums Wojciech Dziedzic
-|-

particulier producent Jeroen van Ingen en Jaap Kooijman

MEER ITA ENSEMBLE

Language NP Language no problem vogels ITA–Ensemble Theater vogels
Sluiten vogels ITA Ensemble / Alize Zandwijk
23 apr '24 t/m 03 mei '24
Vogels van de Canadees-Libanese schrijver Wajdi Mouawad is een familiedrama dat zich afspeelt te midden van de langdurige spanningen tussen Palestina en Israël en de verstrekkende gevolgen daarvan.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–Ensemble Theater de dokter
Sluiten de dokter ITA Ensemble / Robert Icke
05 mei '24 t/m 17 mei '24
De dokter werd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 geselecteerd als een van de beste twaalf voorstellingen van het voorgaande seizoen. De actrices Janni Goslinga en Ilke Paddenburg werden genomineerd voor respectievelijk de Theo d’or en Colombina. 
Language NP Language no problem prima facie ITA–Ensemble Theater prima facie
Sluiten prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.
Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA–Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem de wetten ITA–Ensemble Theater de wetten
Sluiten de wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.