Dear Winnie,

Noord Nederlands Toneel / KVS / Jr.cE.sA.r
Sluiten

Dear Winnie,

Noord Nederlands Toneel / KVS / Jr.cE.sA.r

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Hoe is het om vrouw, zwart en activist te zijn? Wanneer kom je in opstand? Wanneer offer je je persoonlijkheid op voor een groter verhaal? In Dear Winnie,worden verhalen van negen actrices, zangeressen en performers uit de Afrikaanse diaspora verbonden met dat van Winnie Mandela. Een muzikale voorstelling vol hoop en strijdlustigheid.

Duur 1u 45min
Genre Theater
Taal Nederlands, Engels en heel veel andere talen gesproken(Language No Problem)

Muzikale ode aan de kracht van uitzonderlijke vrouwen.

Regisseur Junior Mthombeni maakt deze voorstelling vanuit persoonlijke drijfveren. Zijn vader Maurice Mthombeni was ANC-verzetstrijder en stuurde tijdens de anti-apartheidsstrijd een brief aan Winnie Mandela. Die brief werd echter onderschept en door de apartheidsregering in de nationale krant van Zuid-Afrika geplaatst, om zo tweespalt te zaaien binnen het ANC. Maurice Mthombeni vluchtte naar Europa en zette van daaruit de strijd verder.

Voor zijn zoon Junior staat Winnie Mandela symbool voor een progressieve kracht binnen het door apartheid verdeelde Zuid-Afrika. De voorstelling zoomt in op het leven van Winnie, die ondanks vernedering, misbruik, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. De voorstelling toont ook hoe de mensen van vandaag nog altijd hun eigen strijd voeren tegen apartheid. Waar halen zij hun immense kracht vandaan?

Hoop, kracht en strijdlust

Na de gevierde voorstellingen Rumble in da jungle, Reizen Jihad en Malcolm Xbundelen regisseur Junior Mthombeni, schrijver Fikry El Azzouzi en componist Cesar Janssens opnieuw hun krachten. Dear Winnie, is een evidente volgende stap in het theater dat zij willen maken, een voorstelling vol hoop, kracht en strijdlust.

Over Malcolm X:

‘Voor de veelzijdige actualisering van een onderbelichte canon, juist omdat hier heel andere stemmen het woord nemen. Malcolm Xis een feestelijk kruisverhoor dat iedereen beroert.’ – uit het juryrapport Theaterfestival 2017

Publieksreacties

“I’m not going to leave this earth without this piece being seen by the entire human race. How refresing to finally see work that is important, hyper relevant, touching and so much more. Congratulations, it was truly phenomenal. If only one piece could continue to be performed, it would have to be this.”

“Lieve, krachtige vrouwen, dank jullie wel voor standing up en speaking out loud! Het is aan- en binnengekomen.”

“Wauwauwauwauw! Wat gaaf gedaan. Respect voor hoe jullie onderwerpen ter sprake hebben gebracht op deze manier.”

Recensies

Volkskrant ★★★
“Na dat bezonken openingsbeeld ontrolt Dear Winnie zich als een kolkende theaterhappening. Een collage van beeld, beweging en tekst. Geen Winnie - the musical - of biografisch, documentair theater , maar een associatieve trip en performance over Winnie Mandela: boegbeeld en heldin van de zwartevrouwenbeweging.”

NRC ★★★
“Een gevarieerde performance, waarin allerlei verschillende stijlen en genres door elkaar heen lopen. Van monologen tot collectieve dansscènes en Rage Against The Machine-achtige hiphop van rapper Gloria Boateng.”

Scènes ★★★
Dear Winnie is geen musical en ook geen toneel, maar een zeer originele, grens overstijgende montage waarin de vrouwen regelmatig kunnen schitteren.

Inleiding voor Onderweg podcast

Ga jij naar de voorstelling DEAR WINNIE? Geen tijd, zin of puf om naar de inleiding te gaan, maar ben je wel op zoek naar iets meer achtergrondinformatie? Vergeet je het programmaboekje mee te nemen, maar wil je op de terugweg van het theater even horen waar je ook alweer naar hebt zitten kijken? Wij hebben nu de oplossing: een INLEIDING VOOR ONDERWEG.

Op de fiets, in de auto of lopend naar het theater toe hoor je in dertig minuten wat je kunt verwachten. Hoe zag de strijd tegen apartheid eruit? Waarom vroeg Desmond Tutu aan Winnie om haar excuses aan te bieden in de Waarheidscommissie? Wat maakt Winnie een inspiratiebron in deze tijd? Je hoort het in deze mobiele inleiding podcast.

Luister via:
ITUNES: bit.ly/itunesnnt
STITCHER: bit.ly/stitchernnt
SOUNDCLOUD: bit.ly/soundnnt

Tutu Puoane
Acteur
Tutu Puoane

Tutu Puoane, één van de negen Dear Winnies, is één van de opwindendste stemmen in de Europees/Zuid-Afrikaanse jazzmuziek van vandaag.

Bekijk Profiel

Credits

regie Junior Mthombeni
tekst Fikry El Azzouzi
muziek Cesar Janssens

Met: Tutu Puoane, Jade Wheeler, Gloria Boateng, Mahina Ngandu, Alesandra Seutin, Andie Dushime, Ntjam Rosie, Denise Jannah, Joy Wielkens

Educatie – met uw klas naar deze voorstelling

Onze afdeling Educatie maakt elk seizoen een selectie van voorstellingen die bijzonder geschikt zijn voor jongeren. Deze voorstelling is opgenomen in ons educatieaanbod.

Wilt u met uw groep bij ons een voorstelling bezoeken, neem dan alstublieft contact op met onze afdeling educatie. Zij kunnen u informeren over het gehele aanbod en bijbehorend educatief materiaal. In samenspraak stemmen we uw wensen en onze mogelijkheden zo goed mogelijk af.

ITA Educatie | Marije Wiggers | marije@ita.nl

Bekijk de agenda

Zie meer

Language NP Language no problem Nelson Mandela lezingPerspectief ZAM Magazine Nelson Mandela lezing
Sluiten Nelson Mandela lezing ZAM Magazine
De Nigeriaanse schrijver, satiricus en jurist Elnathan John (1982) spreekt de 2e ZAM Nelson Mandela Lezing uit in een programma vol dans, muziek en poëzie over een wereld van vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid.
Language NP Language no problem Wees onzichtbaarTheater Theater RAST i.s.m. Podium Mozaïek / Saban Ol Wees onzichtbaar
Sluiten Wees onzichtbaar Theater RAST i.s.m. Podium Mozaïek / Saban Ol
Wees onzichtbaar van schrijver Murat Isik werd overladen met lovende recensies en won in 2018 de Libris Literatuur Prijs. Podium Mozaïek en Theater RAST komen nu met een bewerking voor het theater. Een ontroerend coming of age-verhaal over een jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmermeer....
Language NP Language no problem De laatste dichtersTheater Urban Myth / Jörgen Tjon a Fong De laatste dichters
Sluiten De laatste dichters Urban Myth / Jörgen Tjon a Fong
De Laatste Dichters is een waargebeurd verhaal over de kracht van kunst. Over het vinden van je ware identiteit via woord en muziek (Pink Oculus). Met hun woorden als wapen bestreden de Last Poets ten tijde van de burgerrechtenbeweging in Amerika een generaties-oud negatief zelfbeeld van veel A...
Language NP Language no problem Porca Miseria - MarathonTheater Trajal Harrell Porca Miseria - Marathon
Sluiten Porca Miseria - Marathon Trajal Harrell
Hedendaagse dans, vogue, Japanse butoh, oud-Grieks theater, performancekunst – voor zijn elegante, subtiele dansstijl laat de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell zich breed inspireren.
Language NP Language no problem Sign of the Times: Édouard LouisPerspectief Internationaal Theater Amsterdam / deBalie Sign of the Times: Édouard Louis
Sluiten Sign of the Times: Édouard Louis Internationaal Theater Amsterdam / deBalie
Op 27-jarige leeftijd is hij wereldwijd de literaire sensatie van het moment: de Franse schrijver Édouard Louis. Sinds hij in 2014 doorbrak met zijn autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule, over zijn jeugd als homoseksueel in een grofgebekt, arm en homofoob arbeidersgezin in Noord-Frank...