02 feb '19 t/m 03 feb '19

Die 120 Tage von Sodom

Schauspielhaus Zürich / Theater Hora / Milo Rau
Koop uw kaarten
4e rang va € 16 - 1e rang va € 33,50

Toen bekend werd dat Milo Rau een voorstelling ging maken gebaseerd op Pasolini’s schandaalfilm Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975), en dan ook nog eens met acteurs met een verstandelijke beperking, veroorzaakte dat de nodige ophef. ‘Wat de media als schandaalstuk had aangekondigd, ontpopt zicht tot theater van de zachtheid en empathie.’ – Die Wochenzeitung.

Brandhaarden 2019

Rabozaal
duur 120 minuten, zonder pauze
Duits gesproken met NL boventitels

Onvergetelijk theater over (ab)normaliteit, geweld en de waarde van een mensenleven.

De 120 dagen van Sodom werd door Markies De Sade in 1785 geschreven en gaat over rijke heren die in een kasteel hun sadistische lusten botvieren op een groep jongeren. In de film uit 1975 verplaatste Pier Paolo Pasolini de gebeurtenissen naar het Italiaanse Salò, de hoofdstad van Mussolini’s fascistische regime. De vleselijke wreedheden in De Sades woorden worden expliciet zichtbaar in Pasolini’s beelden.

In de voorstelling van Rau ondervragen acteurs van Schauspielhaus Zürich hun collega’s van Theater HORA, een gezelschap voor acteurs met een verstandelijke beperking. Er wordt gepraat over de onderwerpen uit de film en sommige scènes worden nagespeeld. Niet zozeer met de bedoeling om wreedheid en geweld aan de kaak te stellen, maar om de dieperliggende mechanismen ervan bloot te leggen.

Wat beschouwen we als normaal en wie bepaalt dat? Wat mag in onze samenleving zichtbaar zijn en waarvoor sluiten we liever de ogen? En wat doen we met mensen – of ongeboren kinderen – die van de norm afwijken?

In de pers

‘Dit is niet “slechts” een film, niet “slechts” theater, dit is de onverbloemde waarheid, de realiteit.’ – Luzerner Zeitung

‘Wat de media als schandaalstuk had aangekondigd, ontpopt zicht tot theater van de zachtheid en empathie.’ – Die Wochenzeitung

‘Het lastige, maar misschien ook het knappe, is dan vervolgens weer dat ook die authenticiteit spel is.’ – Theaterkrant

Milo Rau
Regisseur
Milo Rau

De Zwitser Milo Rau bewijst dat theater niet losgezongen hoeft te zijn van de samenleving. Dat het geen hobby is, maar een noodzakelijke bijdrage aan politiek, cultuur en maatschappij. Een plek om waargebeurde verhalen te vertellen die onze samenleving hebben vormgegeven. Handelsmerk van Rau: zijn ‘re-enactments’, theatrale reconstructies van historische gebeurtenissen, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, vaak gespeeld door direct betrokkenen.

‘Het gaat er niet alleen meer om de wereld voor te stellen, het gaat erom de wereld te veranderen.’ – Milo Rau

Bekijk Profiel

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Lam GodsTheater NTGent Lam Gods
Sluiten Lam Gods NTGent Milo Rau
24 jan '19 t/m 26 jan '19
Lam Gods is geïnspireerd door het beroemde altaarstuk van de Gebroeders Van Eyck, dat in de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt. In zijn theaterversie vertaalt Rau de Bijbelse personages naar mensen van nu. Zij vertellen op het podium hun verhalen. Over de erfzonde en lijden, over geloof en trage...
Language NP Language no problem La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I)Theater IIPM / Milo Rau La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I)
Sluiten La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I) IIPM / Milo Rau
05 feb '19 t/m 06 feb '19
‘Sterker dan een monument voor de dode.’ – Hassan Jarfi, de vader van het slachtoffer
Language NP Language no problem EmpireTheater IIPM / Milo Rau Empire
Sluiten Empire IIPM / Milo Rau
29 jan '19 t/m 30 jan '19
Als finale van The European Trilogy, een drie jaar durend onderzoek naar de mythe en de realiteit van Europa, presenteert Milo Rau met Empire biografische close-ups van mensen die naar Europa zijn gekomen als vluchteling of die in de periferie ervan leven.
Language NP Language no problem LENINTheater Schaubühne Berlin / Milo Rau LENIN
Sluiten LENIN Schaubühne Berlin / Milo Rau
25 jan '19 t/m 27 jan '19
LENIN is een theaterproductie over de laatste maanden uit het leven van Wladimir Iljitsch Uljanov, beter bekend als Lenin, de Russische revolutionair en eerste leider van de Sovjet-Unie. Rau kiest voor het menselijke, niet louter politieke, als kern voor zijn voorstelling.
Language NP Language no problem An evening with Milo RauTheater Internationaal Theater Amsterdam An evening with Milo Rau
Sluiten An evening with Milo Rau Internationaal Theater Amsterdam
29 jan '19
In onze reeks An evening with... praten we met een kunstenaar over zijn of haar werk. Deze avond is dat theatermaker en artistiek leider NTGent Milo Rau, die centraal staat in in het festival Brandhaarden.
Language NP Language no problem Die 120 Tage von SodomTheater Schauspielhaus Zürich / Theater Hora / Milo Rau Die 120 Tage von Sodom
Sluiten Die 120 Tage von Sodom Schauspielhaus Zürich / Theater Hora / Milo Rau
02 feb '19 t/m 03 feb '19
Markies de Sade en Pier Paolo Pasolini meet Milo Rau: Onvergetelijk theater over de (ab)normaliteit en de waarde van een mensenleven.
Language NP Language no problem Five Easy PiecesTheater CAMPO / IIPM / Milo Rau Five Easy Pieces
Sluiten Five Easy Pieces CAMPO / IIPM / Milo Rau
01 feb '19 t/m 02 feb '19
Dit is een van die zeldzame voorstellingen die al vóór de première de monden deed openvallen, die toeschouwers onthutst achterlaat, bedolven wordt onder prijzen en waar alle kranten lyrisch over schrijven (inclusief sterrenregen). Daar gebeurde iets op het toneel! Kinderen tussen de 8 en 13 jaa...

(B)randprogramma

Language NP Language no problem FAQ-room FAQ-room
Language NP Language no problem Inleidingen en Nagesprekken Inleidingen en Nagesprekken
Language NP Language no problem Meer zien voor minder Meer zien voor minder
Language NP Language no problem Maak uw avond compleet Maak uw avond compleet

Mede mogelijk gemaakt door

Pro Helvetia