Die Jungfrau von Orleans
Die Jungfrau von Orleans
Voorstellingen
In Friedrich Schillers drama, dat in 1801 in première ging, is Jeanne d'Arc een boerenmeisje dat op een goddelijke missie gaat om het afbrokkelende Franse fortuin te keren in een oorlog tegen de Engelsen. Maar wie is de Jeanne achter de mythe? In haar bewerking bevragen regisseur Ewelina Marciniak en dramaturg Joanna Bednarczyk de historische tekst vanuit een hedendaags, feministisch perspectief.
Festival Brandhaarden
Duur 120 minuten
Genre Theater
Taal Duits
Boventiteling Nederlands en Engels
NL première vr 3 maart
Die Jungfrau von Orleans
De historische Jeanne d'Arc werd eerst tot legeraanvoerder benoemd, vervolgens als heks verbrand en tenslotte in een heilige getransfigureerd. Wie was deze jonge vrouw die erin slaagde een autoritair systeem te trotseren en een hele samenleving weg te vagen? Was ze fanatiek, sluw of vastberaden? In de "romantische tragedie" van 1801 laat Friedrich Schiller zijn "Maid of Orleans" zien als verscheurd tussen haar missie en haar eigen gevoelens. Heldinnen mogen niet liefhebben - en niet falen. Schiller verzint een alternatief einde en laat Jeanne heldhaftig vallen op het slagveld.
-|-
De jonge Poolse regisseur Ewelina Marciniak grijpt zijn versie van de mythe van Jeanne d'Arc aan om na te denken over heroïsche en invloedrijke vrouwen vandaag de dag. Wie zijn de Jeannes van nu? Vrouwelijke soldaten? Activisten? En hoe gaat onze wereld met hen om? In haar geboorteland Polen is Ewelina Marciniak al een sterregisseur. Sinds 2018 werkt ze ook bij Duitse theaters, waaronder het Thalia Theater in Hamburg en Theater Freiburg. Ze combineert haar interesse in nieuwe vertelvormen met onderzoek naar vrouwelijke perspectieven op theaterteksten.
4 MRT - Artist Talk
Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy tijdens Brandhaarden een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vinden na een voorstelling van de betreffende maker plaats en bieden verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.
Op 4 maart gaat moderator Carolien Borgers in gesprek met Ewelina Marciniak.
Aanmelden is gratis (en verplicht) via onderstaande link
3 MRT - In Gesprek
Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. Met de makers en/of acteurs gaan we na Die Jungfrau von Orleans verder onderzoeken en ervaringen uitwisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Engels gevoerd en duurt gemiddeld een halfuur.
In de pers
Die Deutsche Bühne
‘Theater auf sehr hohem Niveau, sehr klug und sehr originell.’
SWR2
‘Eine bildstarke, eindringliche Inszenierung.’
Die Deutsche Bühne
'Die Energie des Spiels beeindruckt genauso wie die Geschlossenheit des Ensembles.’
Credits
met Annemarie Brüntjen, Boris Koneczny, Christoph Bornmüller, Sophie Arbeiter, Vassilissa Reznikoff, Maria Munkert, Arash Nayebbandi, Matthias Breitenbach, László Branko Breiding, Ragna Pitoll
regie Ewelina Marciniak
licht en decor Mirek Kaczmarek
-|-
kostuums Natalia Mleczak
compositie Jan Duszyński
licht Mirek Kaczmarek
choreografie Dominika Knapik
dramaturgie Anna-Sophia Güther, Sascha Hargesheimer, Joanna Bednarczyk
Female Voices
Brandhaarden
Hoe klinkt de vrouwelijke stem als ze op een festival wordt geconcentreerd in tijd en plaats? Tijdens de elfde editie van internationaal theaterfestival Brandhaarden gaan zes vrouwelijke makers de confrontatie aan met stukken en thema’s uit het klassieke repertoire, waarin vrouwelijke personages een leidende rol spelen. Brandhaarden: Female Voices vindt plaats van woensdag 22 februari t/m zaterdag 4 maart en toont voorstellingen van Elsa-Sophie Jach, Eline Arbo, Satoko Ichihara, Carme Portaceli, Hanane Hajj Ali en Ewelina Marciniak.
In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland) en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.