Die Unerhörten
Die Unerhörten
Voorstellingen
Regisseur Elsa-Sophie Jach brengt de buitensporige liefdespoëzie van Sappho 'Europa's eerste dichteres' opnieuw tot leven. Bekend om haar regiestijl die gekenmerkt wordt door precieze taal en sterke visuals, gaat ze op zoek naar de vergeten resten van Sappho's gedichten en maakt ze samen met de techno live band SLATEC uit München de teksten tot een indrukwekkend koor. Zo legt ze de systematische uitwissing van de vrouwelijke stem bloot, het monddood maken ervan en de noodzaak voor deze stem om zichzelf te empoweren.
Festival Brandhaarden
Duur 130 minuten
Genre Theater
Taal Duits
Boventiteling Nederlands & Engels
In deze productie wordt gebruik gemaakt van stroboscopische lichteffecten
Die Unerhörten
Technoide Liebesbriefe für antike Heldinnen
"Misschien als we alle gedichten van Sappho nog hadden, zou niemand meer over Homerus praten", schreef Friedrich Schlegel ooit over Sappho, de belangrijkste vrouwelijke dichter uit de oudheid. Van haar verzamelde werken, die zo'n twaalfduizend verzen omvatten, zijn nauwelijks tweehonderd fragmenten bewaard gebleven, met als gevolg dat haar naam nu meer wordt geassocieerd met de tragedie van Grillparzer dan met haar eigen gepassioneerde, monumentale lofzangen op het leven, de liefde en de vrouw.
Met teksten van o.a. Aeschylus, Ingeborg Bachmann, Hélène Cixous, Euripides, Esther Hutfless, Enis Maci, Friederike Mayröcker, Helga M. Novak, Ovidius, Sappho, Elisabeth Schäfer en Christa Wolf.
Elsa-Sophie Jach over Die Unerhörten
Er zijn talloze vrouwelijke figuren in de oude mythologie die met geweld hun stem verliezen omdat ze een meestal goddelijk en meestal mannelijk verlangen afwijzen - om die stem vervolgens des te triomfantelijker weer te verheffen: Echo, die eigenlijk alleen de laatste lettergrepen mag herhalen van wat al gezegd is, verandert door haar woordkeuze de betekenis ervan, en dat blijft in ons hoofd nagalmen. Cassandra, die de val van Troje voorspelt en wiens voorspellingen niemand gelooft. Philomela, wiens tong wordt afgesneden zodat ze niet kan vertellen dat ze verkracht is, maar in plaats daarvan het verhaal tot een tapijt verweeft, waardoor het zowel openbaar als politiek wordt. In de door ons verder uitgewerkte liefdesbrieven van Sappho willen we deze ongehoorde vrouwen vieren, uitdagen en oproepen, nieuwe vragen stellen en verbinden met onze werkelijkheid. In een koor en met muziek. Net als in de oudheid. Alleen anders.
23 FEB - Artist Talk
Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy tijdens Brandhaarden een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vinden na een voorstelling van de betreffende maker plaats en bieden verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.
Op 23 februari gaat moderator Carolien Borgers in gesprek met Elsa-Sophie Jach.
Aanmelden is gratis (en verplicht) via onderstaande link
In de pers
Süddeutsche Zeitung
‘ Ein energiegeladener Abend, technoid, musikalisch, weiblich.’
Süddeutsche Zeitung
‘ Ihr energiegeladener Sound vitalisiert die Zuschauer wie Brausepulver stilles Wasser. ’
Abendzeitung München
‘ Sehr geschmeidig schmelzen die disparaten Zitate zu einem erstaunlich homogenen Textkörper zusammen.’
Credits
met Evelyne Gugolz, Franziska Hackl, Pia Händler, Katja Jung, Nicola Kirsch, Lisa Stiegler
live muziek SLATEC
trombone Roman Sladek
synth Georg Stirnweiß
slagwerk Samuel Wootton
drums Marco Dufner
geluid Josy Friebel
-|-
regie Elsa-Sophie Jach
muzikale leiding Max Kühn
decorontwerp Aleksandra Pavlović
kostuumontwerp Johanna Stenzel
licht Barbara Westernach
dramaturgie Stefanie Hackl
complete uitvoeringsrechten hier te downloaden.
Female Voices
Brandhaarden
Hoe klinkt de vrouwelijke stem als ze op een festival wordt geconcentreerd in tijd en plaats? Tijdens de elfde editie van internationaal theaterfestival Brandhaarden gaan zes vrouwelijke makers de confrontatie aan met stukken en thema’s uit het klassieke repertoire, waarin vrouwelijke personages een leidende rol spelen. Brandhaarden: Female Voicesvindt plaats van woensdag 22 februari t/m zaterdag 4 maart en toont voorstellingen van Elsa-Sophie Jach, Eline Arbo, Satoko Ichihara, Carme Portaceli, Hanane Hajj Ali en Ewelina Marciniak.
In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland) en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.