Doula's van de Stad + WijOok jr.

Sluiten
Lieve Stad 2022

Doula's van de Stad + WijOok jr.

Female Economy / ITA-junior

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Doula's van de Stad + WijOok jr.
Female Economy / ITA-junior
€ 20,50 / € 18 (studenten, scholieren)

In december 2020 repeteert Adelheid met 80 vrouwen uit alle wijken van Amsterdam aan de voorstelling Doula’s van de Stad. Een voorstelling die in 2021 zou spelen in de grote zaal in ITA. Maar alles loopt uiteindelijk anders door de pandemie die ons allen overviel. Het project dat eigenlijk live in het theater zou spelen transformeerde tot een documentaire, gemaakt tijdens de lockdown, met 8 van de 80 vrouwen (inclusief Adelheid zelf). Nog voor de pandemie ontstond ooit het idee om de ITA jr. productie van dat jaar thematisch aan Doula’s van de Stad te verbinden.

De jongerenproductie WijOok jr. maakten we zo kleinschalig mogelijk, want we gingen ervanuit dat het ten tonele zou komen. Maar de lockdowns bleven voortduren, waardoor de meiden hun voorstelling nooit live hebben kunnen spelen. Nu, anderhalf jaar later, presenteren ITA en Female Economy beide producties in 1 programma. Twee eigen artistieke projecten die in ‘in spirit’ met elkaar verbonden zijn en samen het gesprek over feminiene kracht met u aangaan.


Programma
- vertoning documentaire Doula’s van de stad
- nagesprek in de zaal
- pauze
- voorstelling WijOok jr.

Aanvang 14:30 uur
Locatie Grote Zaal
Duur 180 minuten (inclusief pauze)

Doula's van de Stad

‘in rake taal en moedige stiltes richten de doula's een waardevol monument op voor kracht en kwetsbaarheid’ - NRC ★★★★

De in lockdown gemaakte film Doula's van de Stad volgt Adelheid Roosen’s bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaar staan voor een ander. Met alerte zintuigen bevechten de doula’s - zij die jou gidst - armoede, eenzaamheid, huiselijk geweld, criminaliteit en meer. Zij zien het onrecht, proeven het verdriet en horen in de stiltes het geweld.

-|-In deze openhartige en indringende film ontvouwen de acht vrouwen zich naar elkaar en brengen zo de bron van waaruit zij geven en werken aan het licht. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekken zij dat ze meer gemeen hebben dan ze verwacht hadden.

"Wat een kado is deze film! Het was alsof ik er ook bij was, ik mocht op jullie huid. Mijn hart is weer geopend voor wat écht is.” Judith, publieksreactie

Ontmoet de Doula's

Darifa + Nora | versterken de zelfwaarde van vrouwen als oermoeders van de wijk.
Diana | maakt moeders van jongeren die in de criminaliteit belanden tot centrum van de oplossing.
Dinah | strijdt aanhoudend voor diverse rechten voor de BPOC trans-community.
Hameeda | begeleidt volwassenen slachtoffers in hun heling na kindermishandeling.
Meikina | ondersteunt eenzame wijkbewoners waar ze kan, elke dag opnieuw.
Zainab | traint vrouwen om uit te groeien tot autonome krachten die staan voor wie ze zijn.
Adelheid | vecht onverschrokken en teder voor het vrijmoedige gesprek.

WijOok jr. © Dim Balsem
WijOok jr. © Dim Balsem

WijOok jr.

Ieder seizoen maakt Internationaal Theater Amsterdam een voorstelling met en voor jongeren. Als uitgangspunt kiezen we een thema uit een van de voorstellingen van ITA. Deze thematiek is het startpunt van een onderzoek. Het gezamenlijk onderzoek van de jongeren en de professionele theater- en dansmakers die hen begeleiden resulteert in een voorstelling die wordt gespeeld voor publiek. Dit jaar is onze inspiratiebron het project Doula’s van de Stad door Adelheid Roosen.

In WijOok jr. krijgen vijftig meisjes de ruimte om hun vrouw-zijn te onderzoeken. De dochters van Amsterdam die de toekomst zijn van dit land. -|-Die hun eigen antwoorden formuleren op actuele vragen. Die oude waarheden een nieuw perspectief geven. Jonge vrouwen die in het hier en nu de uitdaging aannemen om een stap te zetten. Een stap de nieuwe tijd in. Meiden met een zelfbewustzijn dat groter is dan ooit, met de kracht van een multiculturele genderfluïde waarheid en de potentie om de wereld te leiden vanuit een nieuwe bezieling. Waarin collectief voorop staat, want veranderen dat doe je niet alleen. We vragen jou -man, vrouw, jongen, meisje en alles wat ertussenin zit- om met ons mee te zoeken en te dromen.

WijOok jr. © Dim Balsem

27 maart 13:45 – 14:15

VROUWEN UIT AMSTERDAM - OPTREDEN SOPHIE STRAAT

Voorafgaand aan de voorstelling vindt in de ITA Salon het programma Stadsontmoeting plaats. Daarin verzorgt de levensliederenzangeres Sophie Straat een mini-concert. Heimwee naar Amsterdam, dat ervoer zangeres Sophie Straat toen zij in Den Haag studeerde. Tegenwoordig schrijft Straat, samen met haar compagnon Wieger, over de effecten van gentrificatie in Amsterdam. In haar liederen krijg je een kijkje in de levens van de groene bakfiets eigenaar, de Zuidas werker en het net naar Amsterdam Noord verhuisde kind. Trek je dansschoenen en start de voorstellingsdag met een feestje.

AANMELDEN
lieve stad

25 maart t/m 3 april

Lieve Stad,

Amsterdam is een stad met vele gezichten, letterlijk, want we wonen hier samen met vele verschillende nationaliteiten. Lieve Stad, gaat over de stad en alle soorten Amsterdammers die de stad rijk is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen, in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee? Allemaal hebben ze hun eigen verhalen, sterke kanten, uitdagingen. Deze laten zien is het uitgangspunt van Lieve Stad,.

BEKIJK HIER HET HELE FESTIVALPROGRAMMA

CREDITS

Doula's van de Stad
Idee, initiatief & regie: Adelheid Roosen
Montage, regie & cinematografie: Maasja Ooms
Research: Myriam Sahraoui
De Doula's: Nora Aamour, Darifa Benhadhoum, Meikina van Ingen, Hameeda Lakho, Zainab Makhlouf, Dinah de Riquet-Bons, Diana Sardjoe, Adelheid Roosen
Met speciale dank aan gespreksleider Jale Simsek
Geproduceerd door CCCP + HUMAN + Female Economy

-|-WijOOk jr.
spel Aïsha Valerius, Anne Tentenburg, Che van Vorstenbosch, Coco ter Heide, Eline Fennis, Fiep Mulderije, Jasmijn van Gend, Jente van den Brenk, Joline Velthuijsen, Meike Derksen, Nikya Esselink, Rosa Postmus, Rozan Hillenbrandt, Tamira Bovill, Thalia Schumacher, Valentina Caporossi
makers
Muriël Besemer, Ayşe Nur Salli, Bodil Loos, Joanne Purperhart, Nilay Ceber, Martha Villada Marquez. Nouf Rafea en Liselotte Zwart
scenografie Lisanne Bovee
lichtontwerp en techniek Anouk Steenbakkers, Patrick Jonker
geluidsontwerp en techniek Marcel Sman
1e inspiciënt Arist Richartz
productie Emma van Buuren
communicatie Iris Istha
fotografie Josefiene Degenaar