01 feb '19 t/m 02 feb '19

Five Easy Pieces

CAMPO / IIPM / Milo Rau
Koop uw kaarten
5e rang va € 10 - 1+ rang va€ 33,50

Dit is een van die zeldzame voorstellingen die al vóór de première de monden deed openvallen, die toeschouwers onthutst achterlaat, bedolven wordt onder prijzen en waar alle kranten lyrisch over schrijven (inclusief sterrenregen). Daar gebeurde iets op het toneel! Kinderen tussen de 8 en 13 jaar spelen het leven van kindermoordenaar Marc Dutroux na. ‘Theater in zijn meest confronterende, pure en onthutsende vorm.’ – Trouw *****

Brandhaarden 2019

Grote Zaal
Duur: 90 minuten zonder pauze
Nederlands gesproken

Over de voorstelling

In Five Easy Pieces zijn we toeschouwers bij een casting onder leiding van Peter Seynaeve – de enige volwassen acteur op toneel. De zeven spelertjes stellen zich voor en tonen hun talenten: ze ambiëren een carrière op het podium, en ze zijn er geknipt voor: schattig, charismatisch, getalenteerd. Subtiel loodst Seynaeve ze dan richting de dilemma’s van het vak: ‘theater is wreed.’ Zouden ze er alles voor over hebben? Zijn ze bereid zelfs een kindermoordenaar te spelen?

Dat niet. Maar achtereenvolgens spelen ze wel Dutroux’ vader Victor, een agent betrokken bij het onderzoek, de rouwende ouders, en één van de slachtoffertjes, terwijl ze close-up in de camera een brief aan haar ouders voorleest. Zo verschuift de voorstelling van re-enactment naar existentieel onderzoek: wanneer doet de wreedheid intrede in ons leven? Op welk moment worden we ons daarvan bewust? Kun je leren over het leven door het na te spelen?

De stukken van Milo Rau zijn gebaseerd op reconstructies van waargebeurde feiten en doorbreken ongenadig taboes. Maar dit moet, ondanks Rau’s ervaringen in Congo, Rwanda en Syrië, toch wel een van zijn meest onverschrokken ondernemingen zijn geweest. Aan de hand van de biografie van ’s lands meest bekende misdadiger schetst Rau een korte geschiedenis van België. Rau buit de kracht van het theater optimaal uit, zonder sensatie, met maximale impact.

In de pers

‘Theater in zijn meest confronterende, pure en onthutsende vorm.’ Trouw *****

‘De uitvoering is ingetogen en integer. Het resultaat krachtig en ontregelend.’ NRC Handelsblad ****

‘Rau doet het wel en op zijn manier schitterend.’ – Theaterkrant ****

‘Het resultaat is aangrijpend.’ – de Volkskrant

‘De kracht van Five Easy Pieces schuilt in het contrast tussen materie en vertolkers: we zien vrolijke kinderen op toneel, die spelen dat ze oud zijn, dat ze dood zijn, dat ze rouwende ouders zijn. En ze hebben er lol in; de ernst dringt maar mondjesmaat door. Dat is ontroerend voor de volwassen toeschouwer, die de gruwel maar al te goed overziet.’ NRC Handelsblad

Milo Rau
Regisseur
Milo Rau

De Zwitser Milo Rau bewijst dat theater niet losgezongen hoeft te zijn van de samenleving. Dat het geen hobby is, maar een noodzakelijke bijdrage aan politiek, cultuur en maatschappij. Een plek om waargebeurde verhalen te vertellen die onze samenleving hebben vormgegeven. Handelsmerk van Rau: zijn ‘re-enactments’, theatrale reconstructies van historische gebeurtenissen, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, vaak gespeeld door direct betrokkenen.

‘Het gaat er niet alleen meer om de wereld voor te stellen, het gaat erom de wereld te veranderen.’ – Milo Rau

Bekijk Profiel

(B)randprogramma

Language NP Language no problem Inleidingen en Nagesprekken Inleidingen en Nagesprekken
Language NP Language no problem FAQ-room FAQ-room
Language NP Language no problem Maak uw avond compleet Maak uw avond compleet
Language NP Language no problem Meer zien voor minder Meer zien voor minder

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Lam GodsTheater NTGent Lam Gods
Sluiten Lam Gods NTGent Milo Rau
24 jan '19 t/m 26 jan '19
Lam Gods is geïnspireerd door het beroemde altaarstuk van de Gebroeders Van Eyck, dat in de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt. In zijn theaterversie vertaalt Rau de Bijbelse personages naar mensen van nu. Zij vertellen op het podium hun verhalen. Over de erfzonde en lijden, over geloof en trage...
Language NP Language no problem La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I)Theater IIPM / Milo Rau La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I)
Sluiten La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I) IIPM / Milo Rau
05 feb '19 t/m 06 feb '19
‘Sterker dan een monument voor de dode.’ – Hassan Jarfi, de vader van het slachtoffer
Language NP Language no problem EmpireTheater IIPM / Milo Rau Empire
Sluiten Empire IIPM / Milo Rau
29 jan '19 t/m 30 jan '19
Als finale van The European Trilogy, een drie jaar durend onderzoek naar de mythe en de realiteit van Europa, presenteert Milo Rau met Empire biografische close-ups van mensen die naar Europa zijn gekomen als vluchteling of die in de periferie ervan leven.
Language NP Language no problem LENINTheater Schaubühne Berlin / Milo Rau LENIN
Sluiten LENIN Schaubühne Berlin / Milo Rau
25 jan '19 t/m 27 jan '19
LENIN is een theaterproductie over de laatste maanden uit het leven van Wladimir Iljitsch Uljanov, beter bekend als Lenin, de Russische revolutionair en eerste leider van de Sovjet-Unie. Rau kiest voor het menselijke, niet louter politieke, als kern voor zijn voorstelling.
Language NP Language no problem An evening with Milo RauTheater Internationaal Theater Amsterdam An evening with Milo Rau
Sluiten An evening with Milo Rau Internationaal Theater Amsterdam
29 jan '19
In onze reeks An evening with... praten we met een kunstenaar over zijn of haar werk. Deze avond is dat theatermaker en artistiek leider NTGent Milo Rau, die centraal staat in in het festival Brandhaarden.
Language NP Language no problem Die 120 Tage von SodomTheater Schauspielhaus Zürich / Theater Hora / Milo Rau Die 120 Tage von Sodom
Sluiten Die 120 Tage von Sodom Schauspielhaus Zürich / Theater Hora / Milo Rau
02 feb '19 t/m 03 feb '19
Markies de Sade en Pier Paolo Pasolini meet Milo Rau: Onvergetelijk theater over de (ab)normaliteit en de waarde van een mensenleven.
Language NP Language no problem Five Easy PiecesTheater CAMPO / IIPM / Milo Rau Five Easy Pieces
Sluiten Five Easy Pieces CAMPO / IIPM / Milo Rau
01 feb '19 t/m 02 feb '19
Dit is een van die zeldzame voorstellingen die al vóór de première de monden deed openvallen, die toeschouwers onthutst achterlaat, bedolven wordt onder prijzen en waar alle kranten lyrisch over schrijven (inclusief sterrenregen). Daar gebeurde iets op het toneel! Kinderen tussen de 8 en 13 jaa...