Five Easy Pieces

Sluiten

Five Easy Pieces

CAMPO / IIPM / Milo Rau

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Five Easy Pieces
CAMPO / IIPM / Milo Rau
5e rang va € 10 - 1+ rang va€ 33,50

Dit is een van die zeldzame voorstellingen die al vóór de première de monden deed openvallen, die toeschouwers onthutst achterlaat, bedolven wordt onder prijzen en waar alle kranten lyrisch over schrijven (inclusief sterrenregen). Daar gebeurde iets op het toneel! Kinderen tussen de 8 en 13 jaar spelen het leven van kindermoordenaar Marc Dutroux na. ‘Theater in zijn meest confronterende, pure en onthutsende vorm.’ – Trouw *****

Brandhaarden 2019

Grote Zaal
Duur: 90 minuten zonder pauze
Nederlands gesproken, Engels boventiteld

Over de voorstelling

In Five Easy Pieces zijn we toeschouwers bij een casting onder leiding van Peter Seynaeve – de enige volwassen acteur op toneel. De zeven spelertjes stellen zich voor en tonen hun talenten: ze ambiëren een carrière op het podium, en ze zijn er geknipt voor: schattig, charismatisch, getalenteerd. Subtiel loodst Seynaeve ze dan richting de dilemma’s van het vak: ‘theater is wreed.’ Zouden ze er alles voor over hebben? Zijn ze bereid zelfs een kindermoordenaar te spelen?

Dat niet. Maar achtereenvolgens spelen ze wel Dutroux’ vader Victor, een agent betrokken bij het onderzoek, de rouwende ouders, en één van de slachtoffertjes, terwijl ze close-up in de camera een brief aan haar ouders voorleest. Zo verschuift de voorstelling van re-enactment naar existentieel onderzoek: wanneer doet de wreedheid intrede in ons leven? Op welk moment worden we ons daarvan bewust? Kun je leren over het leven door het na te spelen?

De stukken van Milo Rau zijn gebaseerd op reconstructies van waargebeurde feiten en doorbreken ongenadig taboes. Maar dit moet, ondanks Rau’s ervaringen in Congo, Rwanda en Syrië, toch wel een van zijn meest onverschrokken ondernemingen zijn geweest. Aan de hand van de biografie van ’s lands meest bekende misdadiger schetst Rau een korte geschiedenis van België. Rau buit de kracht van het theater optimaal uit, zonder sensatie, met maximale impact.

In de pers

‘Theater in zijn meest confronterende, pure en onthutsende vorm.’ Trouw *****

‘De uitvoering is ingetogen en integer. Het resultaat krachtig en ontregelend.’ NRC Handelsblad ****

‘Rau doet het wel en op zijn manier schitterend.’ – Theaterkrant ****

‘Het resultaat is aangrijpend.’ – de Volkskrant

‘De kracht van Five Easy Pieces schuilt in het contrast tussen materie en vertolkers: we zien vrolijke kinderen op toneel, die spelen dat ze oud zijn, dat ze dood zijn, dat ze rouwende ouders zijn. En ze hebben er lol in; de ernst dringt maar mondjesmaat door. Dat is ontroerend voor de volwassen toeschouwer, die de gruwel maar al te goed overziet.’ NRC Handelsblad

Milo Rau
Regisseur
Milo Rau

De Zwitser Milo Rau bewijst dat theater niet losgezongen hoeft te zijn van de samenleving. Dat het geen hobby is, maar een noodzakelijke bijdrage aan politiek, cultuur en maatschappij. Een plek om waargebeurde verhalen te vertellen die onze samenleving hebben vormgegeven. Handelsmerk van Rau: zijn ‘re-enactments’, theatrale reconstructies van historische gebeurtenissen, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, vaak gespeeld door direct betrokkenen.

‘Het gaat er niet alleen meer om de wereld voor te stellen, het gaat erom de wereld te veranderen.’ – Milo Rau

Bekijk Profiel