ITA–Ensemble

flight 49

Sluiten

flight 49

ITA-ensemble / Simon Stone

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
flight 49
ITA-ensemble / Simon Stone

Flight 49 brengt de nabestaanden van een vliegtuigramp samen. Vreemden zoeken steun bij elkaar na het verlies van hun geliefden, vrienden, familieleden. De Australische regisseur Simon Stone liet zich voor zijn nieuwste stuk inspireren door motieven van de toneelklassieker Op hoop van zegen van Herman Heijermans.


‘In Flight 49 pelt regisseur Simon Stone de impact van een nationale ramp laag voor laag af’.NRC


‘Een uitwaaierende staalkaart van verdriet en rouw’. Theaterkrant

Duur 3 uur (incl pauze)

Genre Theater

Taal Nederlands, met Engelse boventiteling

maria kraakman achraf koutet chris nietvelt flight 49 op hoop van zegen
simon stone maarten heijmans flight 49 op hoop van zegen

Het leven als een oefening in afscheid nemen

Simon Stone schrijft zijn teksten tijdens het repetitieproces. Het schrijven bracht Stone stap voor stap tot een volledig nieuwe tekst, waarin hij de oer-Hollandse klassieker in de 21ste eeuw plaatst. In de aankomsthal van een luchthaven verzamelen zich familieleden en vrienden van passagiers op het ogenblik dat een vliegtuig van de radar verdwijnt.

Op hoop van zegen

In Op hoop van zegen, het stuk van Herman Heijermans uit 1900, staat een vissersdorp centraal, een traditionele gemeenschap gevormd door gezamenlijke arbeid en een gedeeld geloof. Het dorp stuurt sinds mensenheugenis haar vaders en zonen de zee op en heeft leren leven met de slachtoffers en de doden die de visserij en de duistere praktijken van sommige reders eisen. De families zoeken steun en troost bij elkaar en voegen zich naar het lot en de wil van God. ‘God neemt ons en wij nemen de vissen.’

-|-In Flight 49 worden familieleden en vrienden van passagiers samengebracht wanneer hun ergste nachtmerrie werkelijkheid wordt en het vliegtuig waarin hun dierbaren zitten, neerstort. Stone volgt de nabestaanden maar laat in flashbacks het publiek ook kennis maken met de slachtoffers. Er ontstaat een caleidoscopische reis in de levens van tientallen mannen, vrouwen en kinderen. In het laatste deel vinden de nabestaanden elkaar terug tijdens een nationale memorial.

Stone laat zien hoe de mens anno nu vecht met het noodlot en de woede en radeloosheid probeert in te dijken. Maar hij toont ook momenten van empathie, troost en weerbaarheid. Erkenning van wat ons allen bindt: een behoefte aan liefde en het leven als een oefening in afscheid nemen. Hijzelf noemt zijn stuk ‘a catalog of grief’: een versplinterd verhaal waarin de brokstukken van levens worden samengevoegd in de hoop zin te creëren uit het verlies en de chaos.

Maarten Heijmans genomineerd voor Arlecchino

Maarten Heijmans is voor zijn rol in Flight 49 genomineerd voor een Arlecchino (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol). ‘Met de inzet van zijn techniek en emotionaliteit levert hij een topprestatie die binnen de voorstelling zowel vertedering als gevaar oproept.’, aldus de jury.
Maarten Heijmans won eerder - in 2017 - de Arlecchino voor Ibsen huis.

In de pers

‘Over de gehele linie wordt sterk geacteerd’. Volkskrant

‘Op een gegeven moment valt de theatrale werkelijkheid mooi samen met de werkelijke ruimte: in een herdenkingsceremonie in de Amsterdamse schouwburg memoreren de nabestaanden hun overleden familieleden. Dan zien we ineens hoe de wereld binnen en buiten het theater met elkaar verweven zijn. Rouwen is ook: al zoekende vorm en taal proberen te geven aan abstracties, onmogelijk maar noodzakelijk’.NRC

‘Dat levert schitterende scènes op – hoe een stuurse Hans Kesting haperend van rouw koppig blijft staren naar de zee waarin zijn dochter is verdwenen; of het zielroerende getouwtrek tussen moeder Christina (Chris Nietvelt) en schoondochter Jo (Maria Kraakman) over wie Daniël het beste kende’.Volkskrant

‘Een uitwaaierende staalkaart van verdriet en rouw’.
Theaterkrant

‘Naarmate de voorstelling vordert wordt het toneelbeeld abstracter; met het verstrijken van de tijd vervreemden de nabestaanden zich steeds meer van de dagelijkse realiteit. We zien hun herinneringen aan de overledenen en hoe ze vervolgens omgaan met hun verdriet. Het levert prachtig emotioneel toneelspel op van onder anderen Chris Nietvelt, Hugo Koolschijn en Maarten Heijmans’.NRC

‘Anneke, een mooie rol van Janni Goslinga. Haar leren we kennen als een labiele vrouw, bang voor alles. Maar als haar dan het allerergste overkomt, en ze blijkt dat aan te kunnen, verleent het haar een ongekende kracht. Fraai transformeert zij van huilerig kindvrouwtje tot soevereine, sterke vrouw, juist als gevolg van het verlies. Een verrassende, bitterzoete chute’. Volkskrant

‘In Flight 49 pelt regisseur Simon Stone de impact van een nationale ramp laag voor laag af’.
NRC

Cast

Language NP Language no problem Ilke Paddenburg Ilke Paddenburg
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Achraf Koutet Achraf Koutet
Language NP Language no problem Janni Goslinga Janni Goslinga
Language NP Language no problem Maria Kraakman Maria Kraakman
Language NP Language no problem Joy Delima Joy Delima
Language NP Language no problem Hugo Koolschijn Hugo Koolschijn
Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Language NP Language no problem Bart Slegers Bart Slegers
Simon Stone
Regisseur
Simon Stone

De Australische regisseur, acteur en schrijver Simon Stone (1984) is één van de meest gevraagde en bejubelde theatermakers in het internationale circuit.

In seizoen 21|22 gaan zijn regies van Flight 49, Medea en Ibsen huis in reprise bij ITA.

Bekijk Profiel

Credits

naar Herman Heijermans
tekst en regie Simon Stone
story Simon Stone, Peter van Kraaij
dramaturgie Peter van Kraaij
scenografie Bob Cousins
lichtontwerp James Farncombe
compositie Rutger Reinders
kostuumontwerp An D'Huys
assistentie regie Daniel ’t Hoen, Sally Merres
assistentie dramaturgie Goya van den Berg (stage)
assistentie scenografie Ramón Huijbrechts
assistentie kostuumontwerp Daphne Karstens
coproductie deSingel Antwerpen, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
particulier producent Rob en Mirjam van den Bergh, Hendrik Jan ten Have en Gabriella de Rooij, Willem en Paula van der Schoot-van Voorst
productiepartner Ammodo

hoofd techniek Reyer Meeter
productie Michiel van Schijndel, Eva Sol
technisch producent Joost Verlinden
techniek Sebastiaan Kruijs (1e inspiciënt), Pepijn van Beek, Bart Coenen, Sander van Elteren, Caroline de Jong, Peter Pieksma, Pieter Roodbeen, Michel Smouter, Mark Thewessen, Casper Verberg (stage), Jeffrey van Vloten, Jordi Wolswijk, Paul van der Zouwe
uitvoering decor Levtec, Kloosterboer en Polyvision
camera Boris de Ruijter (film), Dim Balsem (foto)
kostuumatelier Farida Bouhbouh, Wim van Vliet (hoofd)
kleedwerk Claudia Pellegrini
kap & grime Mirjam Venema
castingadviezen Hans Kemna
fotografie Jan Versweyveld
grafisch ontwerp Serena Kloet, studio ITA
publiciteit Kornelis van der Krieke
acteurs film Omar Ahaddaf, Mouad Ben Chaib, Jip van den Dool, Daniël ’t Hoen, Anna Keuning, Lykele Muus
figuranten Mohanad Abukhadra, Garmt Koopmans, Jan van Lijssel, Thomas van der Son
met dank aan Stedelijk Museum, Elias Eden van Kraaij, Daan Hazendonk, Ben Streek, Dennis Slot, Arjen Klerkx

deze voorstelling wordt ondersteund door Ammodo

Met Coronatoegangsbewijs

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

LEES MEER

MEER ITA-ENSEMBLE

Language NP Language no problem de dokterITA–EnsembleTheater de dokter
Sluiten de dokter ITA–Ensemble
09 sep '21 t/m 22 mei '22
Robert Icke heeft een groot hart voor klassiek repertoire, dat hij op een persoonlijke en radicale manier bewerkt. Eerder deed hij dit in Oedipus en Kinderen van Nora, speciaal voor ITA geschreven en geregisseerd. Nu maakt hij een eigentijdse bewerking van Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler.
Language NP Language no problem Cliënt E. Busken
on Tour
ITA–EnsembleTheater Cliënt E. Busken
Sluiten Cliënt E. Busken ITA-ensemble / Maria Kraakman
13 sep '21 t/m 25 mei '22
Maria Kraakman debuteert als regisseur bij ITA met Cliënt E. Busken, een monoloog gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en muzikant Jip van den Dool. De tekst is gebaseerd op de laatste roman van Jeroen Brouwers.
Language NP Language no problem gevechten en metamorfosen van een vrouwITA–EnsembleTheater gevechten en metamorfosen van een vrouw
Sluiten gevechten en metamorfosen van een vrouw ITA–Ensemble
09 sep '21 t/m 22 mei '22
Op een dag stuit Édouard Louis op een foto van zijn moeder toen ze twintig jaar oud was. Een gelukkige jonge vrouw vol hoop, vol dromen. Maar hijzelf kent zijn moeder alleen maar als totaal ongelukkig, gevangen in een routineus leven als huisvrouw.
Language NP Language no problem Stamboom Monologen
on Tour
ITA–EnsembleTheater Stamboom Monologen
Sluiten Stamboom Monologen ITA–Ensemble
Joy Delima speelt een monoloog over haar politieke bewustwording op het gebied van racisme en uitsluiting. In een serie snel gesneden, korte, komische en persoonlijke monologen vertelt ze over haar zoektocht naar haar roots en over haar ervaringen als jonge zwarte vrouw in Nederland.
Language NP Language no problem age of rageITA–EnsembleTheater age of rage
Sluiten age of rage ITA-ensemble / Ivo van Hove
In Age of Rage vertelt Ivo van Hove een oerverhaal van hoe wraak opeenvolgende generaties achtervolgt en ten gronde richt. Deze voorstelling sluit aan bij eerdere grootschalige maatschappelijke producties als Romeinse tragedies en Kings of war.
Language NP Language no problem de uren
ITA–EnsembleTheater de uren
Sluiten de uren ITA–Ensemble
20 okt '21 t/m 20 feb '22
De uren speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de 20ste eeuw: een uitgever van boeken, een huisvrouw en de schrijfster Virginia Woolf. Alle drie worstelen ze met de vraag hoe je jezelf kunt zijn in een wereld die knelt als een keurslijf.
Language NP Language no problem ibsen huisITA–EnsembleTheater ibsen huis
Sluiten ibsen huis ITA–Ensemble
Simon Stone schrijft en regisseert op basis van het werk van Ibsen een groots familie-epos over het moeizame maar onvermijdelijke samenleven van verschillende generaties onder één dak. Maarten Heijmans ontving de Arlecchino 2017 voor zijn rol van Sebastiaan.