Gala van de Wetenschap 2021

Sluiten

Gala van de Wetenschap 2021

New Scientist

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Gala van de Wetenschap 2021
New Scientist
RANG 1 + RANG 2: €46.50 / RANG 3: €41.40 / RANG 4 + RANG 5: €37.50

Gezond verstand?

Is wetenschap altijd gebaseerd op algeheel aanvaarde keuzes, op onbetwistbare feiten? Vermoedelijk niet, want onderzoekers hebben ook intuïtie. Op het Gala praten we met wetenschappers over feiten, voorgevoel en gezond verstand gebruiken bij het doen van fundamenteel en praktijkgericht-onderzoek.

Op 23 november 2021 vindt de negende editie van het Gala van de Wetenschap plaats. We duiken we in de wereld van wetenschap met niemand minder dan Spinvis, dit jaar curator van het Gala.

Locatie: Grote Zaal
Duur: 19.30 – 23:00
Inclusief pauze

Sprekers

Curator & muziek

Spinvis

Spinvis (Erik de Jong) verbindt op het Gala wetenschap met muziek. De Jong is één van Nederlands grootste muzikanten en sinds het debuut van Spinvis in 2002 maakte hij talloze nummers met rake teksten en fijne klanken, vaak in wisselende samenstelling met andere muzikanten. Op het Gala van de Wetenschap bestaat Spinvis uit Erik de Jong en Saartje van Camp. Samen zijn zij curator van het programma.

Theoretische natuurkunde

Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartkracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Hij is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton. Dijkgraaf reikt ook dit jaar de naar hem vernoemde essayprijs uit.

Psychiatrie

Iris Sommer

Iris Sommer is hoogleraar Psychiatrie aan Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze promoveerde op het onderwerp schizofrenie en deed erna onderzoek naar wat er in de hersenen gebeurt tijdens hallucinaties. Sommer treedt met haar onderzoek in verschillende media naar buiten en schreef er ook boeken over: Stemmen horen, Haperende hersenen en eind 2020 verscheen Het vrouwenbrein.

Quantuminformatica

Harry Buhrman

Harry Buhrman is een pionier van het quantumrekenen bij het Centrum Wiskunde & Informatica. Hij geeft leiding aan QuSoft, het onderzoekscentrum voor quantumsoftware en is hoogleraar Informatica aan Universiteit van Amsterdam. Buhrman balanceert op het raakvlak tussen informatica, wiskunde en natuurkunde en door zijn werk staan nieuwe technieken en mogelijkheden van computers en communicatienetwerken op de kaart.

Muziekcognitie

Henkjan Honing

Henkjan Honing is hoogleraar Muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt wat muzikaliteit is en in hoeverre wij deze capaciteit gemeen hebben met andere dieren. Hij probeert erachter te komen wat de cognitieve en biologische bouwstenen zijn van muzikaliteit. Naast zijn onderzoek verschenen zijn populairwetenschappelijke boeken Iedereen is muzikaal en Aap slaat maat.

Economie

Kate Raworth

Kate Raworth is Professor of Practice aan de faculteit Business en economie van Hogeschool van Amsterdam. De econome is wereldwijd een voorvechter in de discussie over duurzaamheid betrekken in onze economie. In haar model, de Doughnut of social and planetary boudaries, beschrijft ze hoe we de ecologische grenzen van de aarde bewaken en tegelijkertijd profiteren van een gezonde economie.

Non-verbale communicatie

Marc Swerts

Marc Swerts is hoogleraar Non-verbale communicatie aan Tilburg University. Zijn onderzoek richt zich op non-verbale communicatie en prosodie, de aspecten van spraak die niet bepalen wat je zegt, maar hoe je het zegt. Naast zijn wetenschappelijke werk is Swerts saxofonist en schreef hij twee romans over de kleine kantjes van het academisch bestaan.

Politicologie

Jean Tillie

Jean Tillie is decaan van de Faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd op het gebied van diversiteit en politieke integratie en doet onder andere onderzoek naar (extreem)rechts stemgedrag, de kwaliteit van de multiculturele democratie en radicalisme en extremisme.

Theologie

Manuela Kalsky

Manuela Kalsky is bijzonder hoogleraar Religie en samenleving aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar expertise ligt op het gebied van religieuze en culturele diversiteit met een focus op gender en postkoloniale studies. Onder het motto ‘verbind de verschillen’ richtte Kalsky het interlevensbeschouwelijke dialoogplatform Nieuw Wij.nl op.

Mariene ecologie

Esther van der Ent

Esther van der Ent is marien ecoloog bij Naturalis Biodiversity Center. Ze doet als promovendus onderzoek naar de effecten van milieuveranderingen op sponzen en hun symbiotische microben in tropische koraalriffen. Deze piepkleine, veelzijdige micro-organismen leren ons hoe te gedijen in een alsmaar veranderende wereld.

Presentatie

Jim Jansen

Jim Jansen is hoofdredacteur van New Scientist en sinds de eerste editie van het Gala betrokken bij het evenement. Naast zijn werk voor New Scientist coördineert hij wetenschapspagina's voor Het Parool en verzorgt de wekelijkse rubriek Eureka in het Algemeen Dagblad.

MET CORONATOEGANGSBEWIJS

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.