Gala van de Wetenschap

Sluiten

Gala van de Wetenschap

New Scientist

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Gala van de Wetenschap
New Scientist

Voor de zevende keer organiseert New Scientist het Gala van de Wetenschap in de schouwburg van Internationaal Theater Amsterdam. Dit jaar is het thema 'Passie en doorzettingsvermogen'. Ben Feringa, die in 2016 de Nobelprijs won, is curator van de avond en is nauw betrokken bij het samenstellen van het programma. Bekijk hieronder wie naast hem op het podium staan. De presentatie is opnieuw in handen van New Scientist hoofdredacteur Jim Jansen.

Duur NNB
Grote zaal

Organisch chemicus

Ben Feringa

Professor Ben Feringa (1951) won de Nobelprijs voor de Scheikunde in 2016. Feringa is sinds 1988 hoogleraar organische chemie. Hij is een van de beste wetenschappers van dit moment, zowel in Nederland als wereldwijd. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld. Hij heeft doorbraken weten te bereiken op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie.

Communicatiewetenschapper

Ionica Smeets

Ionica Smeets is wetenschapsjournalist, wiskundige en hoogleraar communicatie aan de Universiteit Leiden. Ze schrijft columns voor de Volkskrant onder de naam Ionica zag een getal. Daarnaast maakt ze met Ype Driessen een fotostrip voor New Scientist. Ze maakte diverse tv-programma's en presenteert sinds 2015 de Nationale Wetenschapsquiz bij de VPRO. Ook hebben we Smeets wat beter leren kennen in Zomergasten 2014, waar ze ons liet zien hoe leuk en interessant wiskunde en wetenschap kunnen zijn.

Theoretisch natuurkundige

Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Hij is universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton. Dijkgraaf was tot nu toe op alle gala's aanwezig en reikt ook dit jaar de naar hem vernoemde essayprijs uit.

Politicoloog

Jean Tillie

Jean Tillie is decaan van de Faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd op het gebied van diversiteit en politieke integratie en doet onder andere onderzoek naar (extreem)rechts stemgedrag, de kwaliteit van de multiculturele democratie en radicalisme en extremisme.

Evolutie- en zeebioloog

Katja Peijnenburg

Katja Peijnenburg onderzoekt zoöplankton om erachter te komen of en hoe diersoorten die met de oceaanstromingen meedrijven zich aanpassen aan een veranderend klimaat. Hoewel ondergewaardeerd, produceert plankton de helft van al het zuurstof op aarde en het staat aan de basis van vrijwel alle voedselketens in zee. Volgens Katja is de open oceaan het grootste ecosysteem op aarde en ze is bezorgd over het effect van klimaatverandering op het leven in zee en op de rest van onze planeet dat hiervan afhankelijk is.

Triatlete en onderzoeker Chirurgie

Els Visser

Els Visser weet haar onderzoek binnen de Chirurgie feilloos te combineren met sport: triatlon. In 2014 maakte ze een schipbreuk mee. Sindsdien is haar blik op het leven veranderd en jaagt ze haar dromen na. Ze ontdekte haar talent toen ze in 2017 meedeed aan de Ironman Zurich en vierde werd. Els zet nu alles op alles om professioneel triatlete te worden en met succes: in 2018 won ze de Ironman Maastricht. Wat haar drijft? Tot het uiterste gaan, onbevooroordeeld en alles zien als een uitdaging. Zo ook haar onderzoek, waarmee ze promoveert in dezelfde week als het Gala van de Wetenschap.

Lector Ondernemerschap

Ingrid Wakkee

Ingrid Wakkee onderzoekt hoe ondernemers leren van faalervaringen en wat de rol van hun netwerk daarbij is. Als lector van de Hogeschool van Amsterdam gaat ze praktijkgericht te werk en begeeft ze zich op het raakvlak tussen wetenschap en bedrijfsleven. Vallen, opstaan en herstarten is waarover zij vertelt op het Gala.

Organisch chemicus

Bert Meijer

Bert Meijer is universiteitshoogleraar en hoogleraar organische chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Meijer staat bekend als de pionier van ‘supramoleculaire polymeren’, een compleet nieuwe, biocompatibele materiaalsoort met verrassende eigenschappen. Zijn werk is bekroond met vele prijzen, waaronder de ‘Nederlandse Nobelprijs’: de Spinozapremie.

Radioastronoom

Heino Falcke

Heino Falcke is hoogleraar astronomie en astrodeeltjesfysica aan Radboud Universiteit Nijmegen. Hij houdt zich bezig met de grenzen van het heelal en onderzoekt de oorsprong van de hoogst-energetische kosmische deeltjes. In april 2019 maakte Falcke wereldnieuws door de allereerste foto van een zwart gat te maken.

Programmamaker

Rob van Hattum

Rob van Hattum maakt al dertig jaar radio- en televisieprogramma's over wetenschap en technologie, waaronder Noorderlicht en Labyrint. Daarnaast is hij inhoudelijk directeur van NEMO Science Museum in Amsterdam.

Stand-up wetenschapper, theater en televisiemaker

Lieven Scheire

Lieven Scheire is komiek, natuurkundige en wetenschapscommunicator op het podium en op tv. Zijn mix van wetenschap en komedie is vrij uniek en wordt zeer gewaardeerd door het publiek. Hij kan de wetenschap verklaren of wetenschappers interviewen, zowel met een grondig begrip van het onderwerp, als met geestige luchthartigheid.

Hoofdredacteur New Scientist

Jim Jansen

Jim Jansen is hoofdredacteur van New Scientist en sinds de eerste editie van het Gala betrokken bij het evenement. Naast zijn werk voor New Scientist coördineert hij wetenschapspagina's voor Het Parool en schrijft hij de wekelijkse rubriek 'Eureka' in het Algemeen Dagblad. Eerder dit jaar stond hij op Lowlands Science.