Gala van de Wetenschap

Gala van de Wetenschap
26 nov '20
New Scientist

Voor de achtste keer organiseert New Scientist het Gala van de Wetenschap in de schouwburg van Internationaal Theater Amsterdam. Het thema dit jaar is kunstmatige intelligentie en big data en Rianne Letschert, rector magnificus aan Universiteit Maastricht is curator van de avond.

Er worden zowel tickets verkocht voor de avond in het theater als voor de livestream.

Gala van de Wetenschap

Met onalledaagse lezingen zullen de allerbeste wetenschappers een update van hun vakgebied geven. Hoogleraar politicologie Jean Tillie betreedt het podium samen met Orkater-acteur Erik van der Horst en samen verzorgen ze de muzikale lezing Robots kunnen niet dronken worden. Hoogleraar theoretische natuurkunde Robbert Dijkgraaf komt over uit Princeton en reikt onder meer de naar hem vernoemde essayprijs uit. De presentatie is zoals elk jaar in handen van Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. Op galavandewetenschap.nl vindt u het hele programma.

Rianne Letschert

Rector magnificus Universiteit Maastricht

Rianne Letschert

Rianne Letschert is sinds september 2016 rector magnificus aan Universiteit Maastricht. In 2005 promoveerde ze aan de Universiteit van Tilburg en haar wetenschappelijke carrière nam een vlucht. In 2011 werd ze benoemd tot hoogleraar Victimologie en Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg en in 2015 ontving ze een Vidi-beurs van NWO voor onderzoek naar de gevolgen van internationale tribunalen op de samenleving en slachtoffers van mensenrechten-schending en internationale misdaad.
In 2016 stond Letschert als spreker op het podium van het Gala van de Wetenschap.

Robbert Dijkgraaf

Directeur Institute for Advanced Study en Universiteitshoogleraar UvA

Robbert Dijkgraaf

Robbert Dijkgraaf is directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton en Leon Levy Professor. Ook is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als Universiteitshoogleraar Mathematische fysica. Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica.

In 2018 was Dijkgraaf curator van het Gala van de Wetenschap. Dit jaar reikt hij de naar hem vernoemde Robbert Dijkgraaf Essayprijs voor de negende keer uit.

Jean Tillie

Decaan Recht en Maatschappij, HvA

Jean Tillie

Jean Tillie is decaan van de Faculteit Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd op het gebied van diversiteit en politieke integratie en doet onder andere onderzoek naar (extreem)rechts stemgedrag, de kwaliteit van de multiculturele democratie en radicalisme en extremisme.

Op het gala staat hij met muzikant Erik van der Horst en acteur Jip van den Dool op het podium.

Lector Digital Commerce, HvA

Jesse Weltevreden

Jesse Weltevreden is lector Digital Commerce aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hij onderzoekt de gevolgen van online winkelen voor de detailhandel, consumentengedrag en winkelgebieden.

Daarnaast zet hij zich in voor het optimaal ontzorgen en professionaliseren van zijn studenten. Zo richtte hij in 2015 het Centre for Market Insights op, waarbij studenten elke dag spreekuren kunnen boeken om met deskundige medewerkers over hun afstudeeronderzoek te praten. Dit droeg bij aan zijn nominatie als Lector van het Jaar 2019.

Reyer Gerlagh

Hoogleraar Economie, Tilburg Universiteit

Reyer Gerlagh

Reyer Gerlagh is hoogleraar economie aan Tilburg Universiteit en directeur van Tilburg Sustainability Center.

Hij verbindt in zijn onderzoek klimaat en economie en zijn bevindingen zijn van belang voor de keuzes die we maken omwille van het milieu. Hij richt zich onder andere op de handel in emissierechten en de relatie tussen bevolkingsgroei, technologie, economische groei, en duurzaamheid.

Gerlagh promoveerde in 1999 aan de VU en werd benoemd tot hoogleraar in Manchester in 2006. Van 2009 tot 2014 was hij als lid van de VN organisatie IPCC betrokken bij de evaluatie van de risico's van klimaatverandering.

Katleen Gabriels

Universitair docent computer- en AI-ethiek, Universiteit Maastricht

Katleen Gabriels

Katleen Gabriels is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computer- en AI-ethiek. Ze is universitair docent aan de universiteit van Maastricht, waar ze ook opleidingsdirecteur is van het bachelor-programma Digital Society.

Gabriels schreef de boeken Regels voor robots (2019), Onlife (2016) en, samen met wiskundige Ann Dooms, Van Melkweg tot moraal (2020). De Leerstoel Willy Calewaert 2018-2019 werd aan haar toegekend door de faculteit Ingenieurswetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel.

Hans ter Steege

Hoogleraar Tropical Forest Diversity and Tree Traits, Naturalis

Hans ter Steege

Hans ter Steege is honorair hoogleraar ‘Tropical Forest Diversity and Tree Traits’ en groepsleider van de groep Biodiversity Dynamics bij Naturalis Biodiversity Center. Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van de oorsprong en regulering van biodiversiteit. Daarvoor is hij regelmatig in het Amazoneregenwoud, waar hij het Amazon Tree Diversity Netwerk oprichtte. Hij is zeer geïnteresseerd in plantdiversiteit en mechanismen die diversiteit op regionale en lokale schaal genereren en reguleren.

Jim Jansen

Hoofdredacteur New Scientist

Jim Jansen

Jim Jansen is hoofdredacteur van New Scientist en sinds de eerste editie van het Gala betrokken bij het evenement. Naast zijn werk voor New Scientist coördineert hij wetenschapspagina's voor Het Parool en schrijft hij de wekelijkse rubriek 'Eureka' in het Algemeen Dagblad.

New Scientist

New Scientist is hét internationaal toonaangevende magazine over wetenschap en technologie en is er sinds juni 2013 ook in het Nederlands. New Scientist verwondert en verandert je kijk op de wereld met fascinerende ideeën uit de wetenschap. Naast het maandblad lees je het laatste internationale wetenschapsnieuws op de website: www.newscientist.nl. Ook organiseert New Scientist regelmatig evenementen zoals het Gala van de Wetenschap, New Scientist Live, Lowlands Science en de jaarlijkse bekendmaking van het New Scientist Wetenschapstalent. Bovendien organiseert New Scientist reizen naar wetenschappelijk interessante plekken en rondleidingen bij bijzondere onderzoeksinstituten.

Meer informatie