Hebriana

Sluiten

Hebriana

Het Nationale Theater / Erik Whien

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Hebriana
Het Nationale Theater / Erik Whien
5e rang v.a. €13,00 – 1e rang v.a. €41,50

Zelfonderzoek van een familie op drift.

Zweden, juni 1986. Een jaar na de dood van hun vader komen drie volwassen zussen samen in het familiehuis aan zee. Hier willen ze met hun moeder, partners en aangewaaide gast Axel de midzomeravond vieren. De twee oudste zussen, Anna en Lena, hebben een bloeiende carrière in het zakenleven en de kunsten, net als hun partners. Het leven van de jongste zus Britt-Marie, die in een psychiatrische inrichting woont en Hebriana genoemd wil worden, lijkt stil te staan. Maar zijn Anna en Lena wel gelukkig? Naarmate de tijd verstrijkt, komt Hebriana steeds meer centraal te staan. Heeft zij, als buitenstaander levend in een eigen droomwereld, wél de sleutel in handen tot het antwoord op de vraag: hoe te leven?

Aanvangstijd 20:00
Duur 2 uur 15 minuten, geen pauze
Locatie Grote Zaal
Prijs 5e rang v.a. €13,00 – 1e rang v.a. €41,50
Met Artist Talk met Erik Whien op 11 nov
Met In Gesprek met Betty Schuurman en Keja Klaasje Kwesto op 12 nov

Herkenbaar

In Hebriana loopt een zomerse familiereünie uit op een zelfonderzoek van een familie op drift. In dit gezin valt het nodige uit te vechten en dat gebeurt vanavond ook. De personages kunnen soms hard uit de hoek komen, maar dat maakt hen vaak juist lachwekkend herkenbaar. Net als nu staat het gezin ondertussen oog in oog met een wereld die politiek en ecologisch aan het wankelen is geraakt: 1986 was het jaar van de ramp bij Tsjernobyl en de schokkende politieke moord op premier Olaf Palme. Op meesterlijke wijze laat schrijver Lars Norén zien hoe deze familie – net als wij vaak – verantwoordelijkheid wil nemen voor een wereld op drift én dat tegelijkertijd heel hard probeert te vergeten.

In de pers

'Het meeste intrigeertHebriana, een fijne rol van Soumaya Ahouaoui die haar speelt met een intrigerende, vervreemdende, maar vreemd genoeg tegelijk ook vanzelfsprekende autonomie die indruk maakt, maar haar ook ongrijpbaar laat zijn.' - Scènes.nu

'Er valt veel te genieten aan het exploderende zevenkoppige familieconstruct.' - Theaterkrant

'Regisseur Whien laat zijn acteurs schitteren in wrange familiekomedie' - Den Haag Centraal

'Een juweel van een voorstelling' - Jellie Brouwer op Kunststof Radio

Voorafgaand aan de voorstelling op 11 november

ARTIST TALK: ERIK WHIEN

In deze editie van ons nieuwe programma Artist Talk gaat onze moderator Carolien Borgers, samen met het publiek, in gesprek met gerenommeerd regisseur Erik Whien. Zittend in de salon, met een drankje in de hand, bespreken we in een gesprek van een uur zijn oeuvre, de werkwijze, fascinaties en wensen voor de toekomst en reflecteren we met elkaar op het theaterlandschap en welke rol Whien hierin inneemt.

De Artist Talk is gratis toegankelijk. U dient zich echter wel van tevoren aan te melden.

MELD U HIER AAN

Na afloop van de voorstelling op 12 november

IN GESPREK

In Gesprek is een terugkomend programma van ITA op de vrijdagavond. Kom na de voorstelling in één van onze foyers meedenken, -luisteren en -praten.

Na de voorstelling gaat onze gespreksleider in gesprek met acteurs Betty Schuurman en Keja Klaasje Kwesto en het publiek. Met Hebriana als vertrekpunt, nodigen we het publiek en onze gasten uit om de thematiek nog verder te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen.

12 november In Gesprek met acteurs Betty Schuurman en Keja Klaasje Kwesto

Credits

Tekst Lars Norén
Vertaling Karst Woudstra
Regie Erik Whien
Spel Soumaya Ahouaoui, Hein van der Heijden, Keja Klaasje Kwestro, Mark Rietman, Betty Schuurman, Joris Smit e.a.

MET CORONATOEGANGSBEWIJS

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem Girls & Boys Toneelgroep Oostpool / Daria Bukvic Theater Girls & Boys
Language NP Language no problem Artist Talk: Erik Whien ITA Academy Perspectief Artist Talk: Erik Whien
Sluiten Artist Talk: Erik Whien ITA Academy
In ons nieuwe programma Artist Talk gaat een moderator, samen met het publiek, in gesprek met een toonaangevende regisseur, performer of choreograaf. Onze moderator Carolien Borgers, samen met het publiek, in gesprek met gerenommeerd regisseur Erik Whien.
Language NP Language no problem Vrijdag Toneelgroep Maastricht / Michel Sluysmans Theater Vrijdag
Sluiten Vrijdag Toneelgroep Maastricht / Michel Sluysmans
DEZE VOORSTELLING IS AFGELAST.

Vrijdag. Een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde.
Language NP Language no problem medeaITA–EnsembleTheater medea
Sluiten medea ITA-ensemble / Simon Stone
De Australische regisseur Simon Stone vermengt Medea van Euripides met de waargebeurde geschiedenis van Debora Green, een Amerikaanse vrouw die in de jaren ’90 haar kinderen doodde.