Het Grote InterviewTheater

Sluiten
01 feb '21

Het Grote InterviewTheater

Frénk van der Linden / Freddy van Thijn
Het Grote InterviewTheater
20 jan '21 t/m 01 feb '21
Frénk van der Linden / Freddy van Thijn
Livestream €12,50 / €7,50

De editie op 1 februari aanstaande concentreert zich op "Wantrouwen, Argwaan en de Media". We presenteren harde cijfers en feiten over mediagebruik op grond van onderzoek door VU Amsterdam en onderzoeksbureau Motivaction. En stellen op grond daarvan vragen als "Hoe terecht is de discussie over vertrouwen in de media?" en "Welke lering trekken we daaruit?"

Livestream
Aanvang 19:30 uur
Duur 2 uur
Taal Nederlands

Wantrouwen, Argwaan en de Media

Journalisten zetten zich dagelijks in om zo goed mogelijk verslag te doen van wat zich afspeelt in de wereld, maar er is discussie ontstaan over de vraag of kijkers, lezers en luisteraars het geschetste beeld herkennen. Daarom heeft Het Grote InterviewTheater hoogleraar Irene Costera Meijer van de VU Amsterdam en onderzoeksbureau Motivaction gevraagd te onderzoeken hoe geïnteresseerd het publiek is in nieuws, waar het publiek zijn nieuws vandaan haalt en in hoeverre men vertrouwen heeft in de informatie. Is er, zoals vaak wordt beweerd, sprake van een toenemend wantrouwen ten opzichte van de media? En ten opzichte van wélke media dan? Het onderzoek bestrijkt de nieuwsprogramma's op radio en tv, de kranten en weekbladen en de sociale media. De vragen zijn daarnaast nog eens toegespitst op corona-nieuws.

De resultaten van het onderzoek, die op de avond van de 1ste februari worden gepresenteerd, gaan inzicht geven in onder meer dat vertrouwen van het publiek in de media. In hoeverre wordt een presentator als Annechien Steenhuizen (NOS Nieuws) geloofd? En Rob Trip? Hoe betrouwbaar vindt men Jinek of Beau? En Margriet van der Linden van “M”? En hoe ligt dat bij bijvoorbeeld Facebook en Nu.nl? Naar aanleiding van deze resultaten gaan we 'onszelf' vragen stellen als: “Hoe terecht is de discussie over het vertrouwen in de media?” en “Welke lering trekken we daaruit?”
-|- Deze vragen staan centraal tijdens de tiende editie van Het Grote InterviewTheater*. Deze keer als livestream, met voordrachten, reacties en een interviewsessie. De avond heeft de bedoeling bij te dragen aan een kwaliteitsimpuls door de journalistiek kritisch in de spiegel te laten kijken.

Naast de presentatie van het onderzoek geven we ook het woord aan de (hoofd- en adjunct) redacteuren van o.a. NOS Nieuws, RTL Nieuws, Op1, Villamedia, het Friesch Dagblad, NRC en AD, en ook een regionale omroep als L1. Zij geven een reactie op de uitkomsten van het onderzoek.

Verder ondervraagt Eric Smit van Follow the Money de CEO van Rabobank, Wiebe Draijer, over de manier waarop een grote instelling als Rabobank in het verleden is omgegaan met de media op het punt van wantrouwen van het publiek.

Tot slot bespreken onze huidige en de oud- filosoof des Vaderlands, Daan Roovers en Marli Huijer, 'de moraal van het verhaal’; zij bespiegelen hoe het vertrouwen in de media de verwerking van nieuws in de toekomst zou kunnen beïnvloeden.

Het Grote InterviewTheater

Het Grote InterviewTheater ontstond tien jaar geleden vanuit het idee dat de Nederlandse journalistiek transparanter moet zijn over de eigen werkwijze. Tijdens eerdere afleveringen ging het onder meer over 'het aanvallende interview' en 'de grens van privé-vragen'.

De afgelopen tien jaar werd een reeks bijzondere avonden georganiseerd met talloze grote Nederlandse interviewers (van Coen Verbraak tot Twan Huys en van Margriet van der Linden tot Wilfried De Jong), alsmede bijzondere key note-sprekers als Wouter Bos, Adriaan van Dis en Femke Halsema.

CREDITS

programmamakers
Frénk van der Linden en Freddy van Thijn
gasten
Hassan Bahara (De Volkskrant)
Giselle Cann (NOS Nieuws)
Wiebe Draijer (Rabobank)
Jaron Harambam
Leo Hauben (L1)
Marli Huijer
Ria Kraa (Friesch Dagblad)
Herman Meijer (OP1, voormalig hoofdredacteur Pauw&Witteman)
René Moerland (NRC)
Hans Nijenhuis (AD)
Ilse Openneer (RTL Nieuws)
Dolf Rogmans (VIllamedia)
Daan Rovers
Bas Smit (Follow the money)
Eva Wiessing

MEER ITA-ACADEMY

Language NP Language no problem WijOok jr. (14+) ITA-junior / Muriël Besemer / Ayse Nur Salli / Joanne Purperhart / Nilay Ceber / Martha Villada Marquez / Nouf Rafea Theater WijOok jr. (14+)
Sluiten WijOok jr. (14+) ITA-junior / Muriël Besemer / Ayse Nur Salli / Joanne Purperhart / Nilay Ceber / Martha Villada Marquez / Nouf Rafea
27 dec '20 t/m 23 mrt '21
In de voorstelling WijOok jr. komen de jonge vrouwen uit Nederland aan het woord, die de toekomst zijn van dit land. WijOok jr. gaat over emancipatie, roots, dromen en dat NU het moment is.
Language NP Language no problem Amsterdammer(tje) van het Jaar Stichting Amsterdammer van het Jaar / DKJL / ITA Events & Awards Amsterdammer(tje) van het Jaar
Sluiten Amsterdammer(tje) van het Jaar Stichting Amsterdammer van het Jaar / DKJL / ITA
14 feb '21
Met de Amsterdammer én de Amsterdammertje van het Jaar-verkiezing zetten we volwassenen en kinderen in het zonnetje die de stad mooier, leefbaarder en socialer maken. Van een mantelzorger tot een virtuoze muzikant, van een initiatiefrijke buurtbewoner tot een moedige held, van een geëngageerde ...