04 apr '20

Histoire(s) du théâtre II

NTGent / Faustin Linyekula
Koop uw kaarten
3e rang va €16 - 1e rang va €30,50
Sluiten
04 apr '20

Histoire(s) du théâtre II

NTGent / Faustin Linyekula

‘Adembenemende politieke kunst’, volgens LA Times. Holland Festival 2019 vroeg hem als associate artist. De Congolees Faustin Linyekula is een van de grote namen van de internationale dans. Histoire(s) du Théâtre II is zijn persoonlijke geschiedenis van de hedendaagse Afrikaanse dans.

Duur NNB
Genre Theater

Een persoonlijke geschiedenis.

NTGent nodigt in een reeks Histoire(s) du Théâtre regisseurs en choreografen uit verschillende laden uit om op ene persoonlijk manier te reflecteren op waar zij vandaan komen. Aan de hand van een van de oudste kunstvormen van de mensheid, bekijken we onze eigen geschiedenis. Waar komen wij vandaan? In welke mate bepaalt het verleden het heden en zelfs de toekomst? Voor de 2e editie kreeg Faustin Linyekula begin dit jaar carte blanche. Zijn Congolese dansers kregen echter geen visum en de première moest last-minute worden afgelast. Van het uitstel kwam gelukkig geen afstel.

Met deze creatie gaat Linyekula in op de geschiedenis van de dans in zijn thuisland Congo en hoe die na de onafhankelijkheid moest bijdragen aan de zoektocht naar identiteit. In Linyekula’s geboortejaar, 1974, richtte het toenmalige Zaïre (nu Congo) een Ballet National op, geïnspireerd op de klassieke balletgezelschappen in Europa en Rusland. Wat een formidabel laboratorium voor de jonge natie had kunnen zijn, werd al snel een propagandamiddel en een bron van felle politieke rivaliteit op het continent.

Het werk van Faustin Linyekula richt zich op postkoloniale kwesties, geïnspireerd door een sombere erfenis van oorlog, terreur, angst en een ineenstortende economie in zijn thuisland Congo. Zijn theater- en dansproducties toeren de wereld rond. In 2007 ontving Linyekula de Grote Prins Claus Prijs. ‘Hij weet op innovatieve wijze cultuur te stimuleren in weerwil van instabiliteit en onrust en is toegewijd aan de ontwikkeling van zijn land.’, schreef de jury.

Bekijk ook

Language NP Language no problem Een oprechte ode aan de ironieTheater De Warme Winkel Een oprechte ode aan de ironie
Sluiten Een oprechte ode aan de ironie De Warme Winkel
14 mrt '20 t/m 19 apr '20
Na het grote succes van De Warme Winkel speelt De Warme Winkel vinden de makers het hoog tijd voor een vervolg in de serie ‘Obscuur elitair intellectuele thema’s op grote zaal-niveau’.
Language NP Language no problem Lubach LIVE op het LeidsepleinTheater Lubach LIVE op het Leidseplein
Sluiten Lubach LIVE op het Leidseplein
01 jul '19
Tijdens de kerstdagen stond Arjen Lubach maar liefst twee weken in een uitverkocht ITA. Na een uitverkochte tournee door het land keert Arjen terug naar het Leidseplein om zijn voorstelling nog twee keer te spelen. Tijdens deze voorstellingen worden opnames gemaakt voor een registratie.
Language NP Language no problem Wie heeft mijn vader vermoordTheater ITA–Ensemble Wie heeft mijn vader vermoord
Sluiten Wie heeft mijn vader vermoord ITA–Ensemble
01 apr '20 t/m 17 mei '20
De jonge schrijver Édouard Louis (1992) is in Frankrijk de grootste literaire sensatie sinds Michel Houellebecq.