04 apr '20

Histoire(s) du théâtre II

NTGent / Faustin Linyekula
Koop uw kaarten
3e rang va €16 - 1e rang va €30,50
Sluiten
04 apr '20

Histoire(s) du théâtre II

NTGent / Faustin Linyekula

‘Adembenemende politieke kunst’, volgens LA Times. Holland Festival 2019 vroeg hem als associate artist. De Congolees Faustin Linyekula is een van de grote namen van de internationale dans. Histoire(s) du Théâtre II is zijn persoonlijke geschiedenis van de hedendaagse Afrikaanse dans.

Duur NNB
Genre Theater

Een persoonlijke geschiedenis.

NTGent nodigt in een reeks Histoire(s) du Théâtre regisseurs en choreografen uit verschillende laden uit om op ene persoonlijk manier te reflecteren op waar zij vandaan komen. Aan de hand van een van de oudste kunstvormen van de mensheid, bekijken we onze eigen geschiedenis. Waar komen wij vandaan? In welke mate bepaalt het verleden het heden en zelfs de toekomst? Voor de 2e editie kreeg Faustin Linyekula begin dit jaar carte blanche. Zijn Congolese dansers kregen echter geen visum en de première moest last-minute worden afgelast. Van het uitstel kwam gelukkig geen afstel.

Met deze creatie gaat Linyekula in op de geschiedenis van de dans in zijn thuisland Congo en hoe die na de onafhankelijkheid moest bijdragen aan de zoektocht naar identiteit. In Linyekula’s geboortejaar, 1974, richtte het toenmalige Zaïre (nu Congo) een Ballet National op, geïnspireerd op de klassieke balletgezelschappen in Europa en Rusland. Wat een formidabel laboratorium voor de jonge natie had kunnen zijn, werd al snel een propagandamiddel en een bron van felle politieke rivaliteit op het continent.

Het werk van Faustin Linyekula richt zich op postkoloniale kwesties, geïnspireerd door een sombere erfenis van oorlog, terreur, angst en een ineenstortende economie in zijn thuisland Congo. Zijn theater- en dansproducties toeren de wereld rond. In 2007 ontving Linyekula de Grote Prins Claus Prijs. ‘Hij weet op innovatieve wijze cultuur te stimuleren in weerwil van instabiliteit en onrust en is toegewijd aan de ontwikkeling van zijn land.’, schreef de jury.

Bekijk ook

Language NP Language no problem Shakespeare by HeartTheater Shakespeare by Heart
Sluiten Shakespeare by Heart
14 nov '19 t/m 15 nov '19
Twee van de beste acteurs van Nederland, Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma, nemen u spelenderwijs mee in het universum van Shakespeare.
Language NP Language no problem GASTheater Toneelgroep Jan Vos i.s.m. Noord Nederlands Toneel / Jeroen van den Berg GAS
Sluiten GAS Toneelgroep Jan Vos i.s.m. Noord Nederlands Toneel / Jeroen van den Berg
13 sep '19 t/m 14 sep '19
'Een schokkend meesterwerk': Gas is 'Keuze van de criticus' van Theaterkrant. Het is een kroniek van zestig jaar gaswinning in Groningen én een woelige familiegeschiedenis. 'Met inventieve wendingen en van nuchtere humor borrelende zinnen. Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's...
Language NP Language no problem PinokkioTheater De Veenfabriek / La Compagnie du Tire-Laine / Joeri Vos Pinokkio
Sluiten Pinokkio De Veenfabriek / La Compagnie du Tire-Laine / Joeri Vos
07 sep '19 t/m 08 sep '19
Deze Pinokkio is geen sprookje voor kinderen, maar 'een scabreuze vertelling in de geest van Hans Teeuwen over een jongen die tot seksuele wasdom moet komen' (NRC ****).Kom mee naar Pleasure Island, waar je stoutste dromen werkelijkheid worden en leugens beter smaken dan de harde realiteit....
Language NP Language no problem Citizen K.Theater Trouble Man / Het Nationale Theater / Sadettin Kirmiziyüz Citizen K.
Sluiten Citizen K. Trouble Man / Het Nationale Theater / Sadettin Kirmiziyüz
09 sep '19 t/m 10 sep '19
Toen theatermaker en schrijver Sadettin Kirmiziyüz niet lang geleden in de trein op een vrije plek plaats wilde nemen, vroegen de twee mensen die er al zaten 'of hij niet ergens anders kon gaan zitten'. Ze wezen naar een stoel verderop, naast een jongeman met Noord-Afrikaans uiterlijk.
Language NP Language no problem A seat at the tableTheater Black Sheep Can Fly / Alles voor de Kunsten / Likeminds / Het Nationale Theater / Saman Amini A seat at the table
Sluiten A seat at the table Black Sheep Can Fly / Alles voor de Kunsten / Likeminds / Het Nationale Theater / Saman Amini
11 sep '19 t/m 12 sep '19
Waarom zei Humberto Tan niets toen Jack Spijkerman hem live op televisie 'niet alleen donker, maar ook nog dom' noemde? Wat hád hij kunnen zeggen? A Seat at the Table is gebaseerd Samin Amini's ervaringen met alledaags racisme en uitsluiting - soms zo absurd dat het lachwekkend is. Persoonlijke...
Language NP Language no problem Het Verhaal van het Verhaal (8+)Theater Theater Artemis / Het Zuidelijk Toneel / Jetse Batelaan Het Verhaal van het Verhaal (8+)
Sluiten Het Verhaal van het Verhaal (8+) Theater Artemis / Het Zuidelijk Toneel / Jetse Batelaan
07 sep '19 t/m 08 sep '19
Het gordijn gaat open. Op het toneel scharrelen mensen rond. Wie dat zijn? Geen idee, maar ze komen voor je handtas en ruiken naar mos. We zien een wonderlijke natuurfilm met vierkanten, cirkels en Cristiano Ronaldo. Er klinkt muziek! Zal het verhaal dan toch nog beginnen?