04 apr '20

Histoire(s) du Théâtre II

NTGent / Faustin Linyekula
Bestel kaarten
3e rang va €16 - 1e rang va €30,50
Sluiten
04 apr '20

Histoire(s) du Théâtre II

NTGent / Faustin Linyekula

‘Adembenemende politieke kunst’, volgens LA Times. Holland Festival 2019 vroeg hem als associate artist. De Congolees Faustin Linyekula is een van de grote namen van de internationale dans. Histoire(s) du Théâtre II is zijn persoonlijke geschiedenis van de hedendaagse Afrikaanse dans.

Duur NNB
Genre Theater

Een persoonlijke geschiedenis.

NTGent nodigt in een reeks Histoire(s) du Théâtre regisseurs en choreografen uit verschillende laden uit om op ene persoonlijk manier te reflecteren op waar zij vandaan komen. Aan de hand van een van de oudste kunstvormen van de mensheid, bekijken we onze eigen geschiedenis. Waar komen wij vandaan? In welke mate bepaalt het verleden het heden en zelfs de toekomst? Voor de 2e editie kreeg Faustin Linyekula begin dit jaar carte blanche. Zijn Congolese dansers kregen echter geen visum en de première moest last-minute worden afgelast. Van het uitstel kwam gelukkig geen afstel.

Met deze creatie gaat Linyekula in op de geschiedenis van de dans in zijn thuisland Congo en hoe die na de onafhankelijkheid moest bijdragen aan de zoektocht naar identiteit. In Linyekula’s geboortejaar, 1974, richtte het toenmalige Zaïre (nu Congo) een Ballet National op, geïnspireerd op de klassieke balletgezelschappen in Europa en Rusland. Wat een formidabel laboratorium voor de jonge natie had kunnen zijn, werd al snel een propagandamiddel en een bron van felle politieke rivaliteit op het continent.

Het werk van Faustin Linyekula richt zich op postkoloniale kwesties, geïnspireerd door een sombere erfenis van oorlog, terreur, angst en een ineenstortende economie in zijn thuisland Congo. Zijn theater- en dansproducties toeren de wereld rond. In 2007 ontving Linyekula de Grote Prins Claus Prijs. ‘Hij weet op innovatieve wijze cultuur te stimuleren in weerwil van instabiliteit en onrust en is toegewijd aan de ontwikkeling van zijn land.’, schreef de jury.

Bekijk ook

Language NP Language no problem Fun HomeMuziektheater OpusOne / ITA / Koen van Dijk Fun Home
Sluiten Fun Home OpusOne / ITA / Koen van Dijk
Fun Home, naar het gelijknamige boek van Alison Bechdel, is deze zomer slechts twee weken te zien in ITA. De musical werd genomineerd voor twaalf Tony Awards (2015) en werd winnaar in vijf categorieën, waaronder Beste Musical. In de voorstellingen zien we Alison op drie verschillende leeftijden...