Husbands and wives

ITA–Ensemble / Simon Stone
Sluiten

Husbands and wives

ITA–Ensemble / Simon Stone

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Jack en Sally gaan scheiden. ‘Het is een gedeelde beslissing’, zeggen ze. Maar voor hun vrienden Gabe en Judy is het een ontzettende schok. Is ons huwelijk wel zo goed als we denken dat het is, vragen ze zich af. De beslissing van Jack en Sally zet een keten van gebeurtenissen in gang die het leven van het viertal grondig overhoop haalt. Een onweerstaanbare komische tragedie die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een absolute publiekslieveling.

Rabozaal
Duur: 2 uur en 15 minuten, geen pauze
Gesproken in NL
English surtitles on thursdays

Over de voorstelling

Woody Allen schreef en regisseerde Husbands and wives in de periode net voordat zijn eigen relatie met Mia Farrow op de klippen liep. Scènes waarin het verhaal zich ontwikkelt worden afgewisseld met documentairescènes waarin de personages afzonderlijk worden geïnterviewd en terugblikken op wat er is gebeurd. Een gevecht tussen de drang naar vrijheid enerzijds en de behoefte aan geborgenheid anderzijds breekt los. Husbands and wives confronteert ons met vragen die we ons allemaal wel een keer stellen. Wanneer is een relatie voorbij? En hoe dan verder? Moet je vasthouden aan wat je hebt of daarentegen openstaan voor iets heel nieuws? Hoe goed ken je jezelf, je partner, je vrienden? Kun je in een relatie eenzamer zijn dan wanneer je alleen bent?

Op een bepaald moment zegt Gabe: Life is not a Hollywood film. It’s a foreign film. Niet toevallig vertoont Husbands and wives nogal wat overeenkomsten met Scènes uit een huwelijk, het grote echtscheidingsverhaal van Woody Allens leermeester en bewonderd voorbeeld Ingmar Bergman.

Recensies

'De combinatie van tekst en speelstijl haalt het beste naar boven bij het excellerende ensemble. (...) prachtig theater over de kwetsbaarheid van de liefde en de pijnscheuten van het ouder worden' - Trouw *****

'Geniaal geruzie, daarmee begint Husbands and wives (...) in virtuoos componeerd vierstemmig gesnater volgen de vragen en verwijten elkaar razendsnel op. Het is in dit soort speltechnische hondsmoeilijke scènes dat Stone zich bewijst als de Aaron Sorking van het toneel. En zulke meesterlijke scènes zijn er veel. (...) Het is heerlijk om de ijzersterke acteurs hun komisch talent te zien uitleven. (...) Stone vond een toneeltaal die met recht filmisch mag worden genoemd: hij bedacht vernuftige theatrale vertalingen voor flashback en split screen. Tegelijk betrekt hij juist ook het publiek bij de handeling, in een soort groepstherapeutische reconstructie. Het decor is verbluffend.' - NRC ****

'Het spelplezier spat ervan af in scènes die zijn gemonteerd zoals de radertjes van een Zwitsers uurwerk in elkaar grijpen.' - Parool ****

'Een gouden greep, want het is heerlijk om je eigen midlifecrisis te herkennen in andermans huwelijksproblemen en daar hartelijk om te kunnen lachen.' - De Telegraaf ****

'Halina Reijn is een geweldige Judy. Ze mag dan passief-agressief zijn, Reijn weet haar personage toch een zacht en ietwat tragisch kantje mee te geven. Ramsey Nasr is sterk als egocentrische maar innemende Gabe, met een zwak voor zijn 20-jarige studente (Hélène Devos, die meerdere rollen voor haar rekening neemt, net als acteur Robert de Hoog). Marieke Heebink en Aus Greidanus jr. speelden al eerder bij Stone in Medea en zijn opnieuw heerlijk op dreef als het stel dat uiteindelijk toch niet uit elkaar gaat. Het spelplezier is vaak evident bij eenieder, wat aanstekelijk werkt op het publiek.' - de Volkskrant ****

'Zal ik het maar zeggen? Ik vond het toneelstuk beter dan de film.' - Groene Amsterdammer

'deze Husbands and wives doet zeker niet onder voor de filmversie, integendeel zelfs' - Noordhollands Dagblad

'Het is een genot om de acteurs expliciet komische rollen te zien spelen. Stone moedigt zijn acteurs aan om groot spel te geven, wat uitermate goed aansluit bij de geestige dialogen.' - Theaterkrant ***

Simon Stone
Regisseur
Simon Stone

Op zijn dertigste is de Australische regisseur, acteur en schrijver Simon Stone één van de meest gevraagde en bejubelde theatermakers in het internationale circuit.

Bekijk Profiel

Simon Stone over Husbands and wives

'Woody Allen tilt de banaliteit van moderne relaties op tot een Shakespeareaans niveau. Niemand is beter dan hij in het portretteren van de realiteit van de romantiek, met al haar gebreken. In Husbands and wives voegt hij daar nog een air van noodlottige afbraak aan toe.

Het wordt Woody Allen, maar dan in de vorm van Who’s Afraid of Virginia Woolf. De relatie als nachtmerrie, waar alleen maar mee te lachen valt – zolang het kan. Want op het einde sta je daar in de regen zonder paraplu. Al de anderen zijn gelukkig, of ze hebben tenminste een manier gevonden om op een gelukkige manier ongelukkig te zijn. Maar jij staat daar nog altijd op iets te wachten, doorweekt, verbaasd, alleen.'

Cast

Language NP Language no problem Hélène Devos Hélène Devos
Language NP Language no problem Marieke Heebink Marieke Heebink
Language NP Language no problem Robert de Hoog Robert de Hoog
Language NP Language no problem Gaite Jansen Gaite Jansen
Language NP Language no problem Ramsey Nasr Ramsey Nasr
Language NP Language no problem Halina Reijn Halina Reijn
Language NP Language no problem Gijs Scholten van Aschat Gijs Scholten van Aschat

Credits

director Simon Stone
author Woody Allen
translation Rik van den Bos
dramaturge Peter Van Kraaij
scenographer Bob Cousins
light design Bernie van Velzen
music Stefan Gregory
costumes An D'Huys
assistant director Olivier Diepenhorst
dramaturge assistant Doke Pauwels
assistant scenographer Ramón Huijbrechts
casting advice Hans Kemna
coproducer Holland Festival
privat producer Familie Staal Fonds, Gert-Jan en Corinne van den Bergh, Joachim Fleury
head of technique & production department Wolf-Götz Schwörer
publicity Joris van den Ring-Bax
with thanks Nesoptiek
supported by ammodo

Meer ITA-ensemble

Language NP Language no problem La voix humaineTheater ITA–Ensemble La voix humaine
Sluiten La voix humaine ITA–Ensemble
10 sep '19 t/m 04 nov '19
Halina Reijn laveert in haar vertolking hartverscheurend tussen gesprek en ingebeelde dialoog. La voix humaine is een schreeuw om aandacht en een gevecht met de dreigende leegte.
Language NP Language no problem Kinderen van NoraTheater ITA–Ensemble Kinderen van Nora
Sluiten Kinderen van Nora ITA–Ensemble
01 apr '20 t/m 17 mei '20
We zien een stel dat uit elkaar gaat. Iets later realiseren we ons dat het Nora en Helmer zijn. Dit is de laatste ruzie van Een Poppenhuis van Henrik Ibsen, voorafgaand aan het moment dat Nora definitief de deur dichtslaat en Helmer verlaat.
Language NP Language no problem Op hoop van zegenTheater ITA–Ensemble Op hoop van zegen
Sluiten Op hoop van zegen ITA–Ensemble
11 jun '20 t/m 21 jun '20
Simon Stone verplaatst het vissersdorp dat centraal staat in Op hoop van zegen naar de aankomsthal van een luchthaven. Hier wachten familie en vrienden op de terugkeer van hun dierbaren.
Language NP Language no problem MedeaTheater ITA–Ensemble Medea
Sluiten Medea ITA–Ensemble
23 mei '20 t/m 29 mei '20
Vierentwintig eeuwen lang al vertellen schrijvers en theatermakers het verhaal van de koningsdochter die door haar man wordt verstoten en vervolgens haar kinderen doodt. Is Medea de populairste van alle Griekse tragedies? Ze is in elk geval de huiveringwekkendste.
Language NP Language no problem Vallende manTheater ITA–Ensemble Vallende man
Sluiten Vallende man ITA–Ensemble
18 mrt '20 t/m 28 mrt '20
Vallende man is het schrijnende portret en rouwproces van een overlevende en zijn naasten in de nasleep van 9/11. Ze hebben het moeilijk om in een voorgoed veranderde<br /> wereld de weg nog te vinden.
Language NP Language no problem Het houtTheater ITA–Ensemble Het hout
Sluiten Het hout ITA–Ensemble
11 dec '19 t/m 22 dec '19
Het hout gaat over het verzwijgen van wantoestanden binnen de katholieke kerk. Over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wilt doen en over de moed die nodig is om naar voren te stappen.
Language NP Language no problem De thuiskomstTheater ITA–Ensemble De thuiskomst
Sluiten De thuiskomst ITA–Ensemble
09 okt '19 t/m 30 nov '19
Na Uit het leven van marionetten regisseert Nanouk Leopold nu het ITA-ensemble in De thuiskomst, een van de meest gespeelde stukken van de Engelse toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. Nog altijd hét referentiestuk voor het machtsspel dat de relaties tussen mensen kleurt.
Language NP Language no problem De kersentuinTheater ITA–Ensemble De kersentuin
Sluiten De kersentuin ITA–Ensemble
22 aug '19 t/m 18 jan '20
Tsjechovs De kersentuin, over de vergeefse hunkering naar iets dat niet meer bestaat, is een van de geliefdste stukken uit het wereldrepertoire.
Language NP Language no problem Het jaar van de kreeftTheater ITA–Ensemble Het jaar van de kreeft
Sluiten Het jaar van de kreeft ITA–Ensemble
13 aug '19 t/m 17 aug '19
Luk Perceval bewerkte voor ITA Amsterdam een van zijn lievelingsromans, Het jaar van de kreeft. Met deze bestseller uit 1972 slaagde Hugo Claus er in om een roman over de liefde te schrijven die zowel het diepzinnige als het banale omvat.
Language NP Language no problem FreudTheater ITA–Ensemble Freud
Sluiten Freud ITA–Ensemble / Ivo van Hove
18 sep '19 t/m 30 nov '19
Freud staat bekend als de grondlegger van de psychoanalyse. Als geen ander heeft hij bepaald hoe wij in de twintigste eeuw zijn gaan denken over wat het betekent om mens te zijn. Literatuur, film en toneel zijn diepgaand door hem beïnvloed. Maar hoe is Freud tot zijn theorieën gekomen?