IDFA on Stage: Granma. Trombones from Havana
IDFA on Stage: Granma. Trombones from Havana
Voorstellingen
Granma. Trombones from Havana is documentair theater waarin vier jonge Cubanen het leven van hun grootouders reconstrueren en de geschiedenis van hun land herschrijven. Deze verhalen worden verweven met hedendaagse sociaal-politieke vraagstukken van het snel veranderende Cuba.
Festival IDFA
Duur 120 minuten
Genre theater
Taal Spaans gesproken met Nederlandse en Engelse boventiteling
Nederlandse première
Granma. Trombones from Havana
Cuba is altijd een projectieplaats geweest voor utopisten en hun critici. In het 60ste jaar van de revolutie zoeken vier jonge Cubanen naar sporen van de geschiedenis. Faustino Pérez werd na de revolutie de eerste minister voor de nationalisatie van onroerend goed. Zijn kleinzoon Daniel heeft nog een catalogus van een veiling waar in beslag genomen baretten en villa's aan zee werden verkocht. Samen met hem op het podium: de 24-jarige softwareprogrammeur Christian die de weg van zijn grootvader naar de Angolese burgeroorlog volgt, en Milagro, een studente geschiedenis, die probeert te begrijpen waarom de revolutie die haar in staat stelde te studeren, haar nauwelijks in staat stelt in haar levensonderhoud te voorzien als ze eenmaal professor is geworden.
-|-
In Granma. Trombones from Havana beginnen deze jongen Cubanen, samen met de 31-jarige muzikante Diana, wier grootvader ooit een van de oprichters was van het Orquesta Maravillas de Florida, aan een reis door de tijd waarin zij de verhalen van hun families over meerdere generaties vertellen en verweven met hedendaagse sociaal-politieke vraagstukken van een land dat aan het veranderen is. In deze opzet maken zij zich de geschiedenis van Cuba eigen om deze te blijven schrijven. In gezelschap van componist Ari Benjamin Meyers en vier trombones beoefenen ze een revolutionaire muziekpraktijk: ze leren samen iets te doen wat ze voorheen nooit voor mogelijk hielden.
Rimini Protokoll
Het Berlijnse theatercollectief Rimini Protokoll is in 2000 opgericht door Helgard Haug, Stefan Kaegi en Daniel Wetzel. Ze zijn al ruim 20 jaar hét collectief in Europa en hebben documentair theater op de kaart gezet. Ze blijven het ‘genre’ continue ontwikkelen en weten telkens nieuwe vormen te vinden om verhalen vertellen. In 2014 was Rimini Protokoll voor het eerst bij ons te gast met 100% Amsterdam: vijf dagen lang stonden 100 Amsterdammers op het toneel en vertelden over hun leven en hun stad. In 2017 stond het collectief centraal in ons festival Brandhaarden en waren er in twee weken drie installaties en twee zaalvoorstellingen bij ons in huis te zien.
Credits
met Milagro Álvarez Leliebre, Daniel Cruces-Pérez, Christian Paneque Moreda, Diana Sainz Mena
concept / regie Stefan Kaegi
toneel Aljoscha Begrich
video Mikko Gaestel, Stefan Korsinsky, Bodo Gottschalk
samenstelling Ari Benjamin Meyers
geluidsontwerp Aaron Ghantus, Tito Toblerone
dramaturgie Aljoscha Begrich, Yohayna Hernández
kostuums Julia Casabona
technische regie / lichtontwerp Sven Nichterlein, Martin Schwemin, Hans Leser
productieleiding Maitén Arns
videosamenwerking Marta María Borrás
dramaturgische samenwerking Ricardo Sarmiento
assistent-regisseur Noemi Berkowitz
assistent decorontwerp Julia Casabona
productie-assistent Federico Vöcks de Schwindt, Dianelis Diéguez
stage Joana Falkenberg (Toneel), Ignacia González (Regie), Lenna Stam (Kostuums)
touring management Maitén Arns, Federico Schwindt (on tour)
-|-
ondertiteling Meret Kündig, Federico Schwindt (op tournee)
vertaling Meret Kündig, Franziska Muche, Anna Galt, Marta Vukovic, Adrien Leroux (Panthea)
trombonelessen Yoandry Argudin Ferrer, Diana Sainz Mena en Rob Gutowski
onderzoek Cuba Residencia Documenta Sur, gecoördineerd door Laboratorio Escénico de Experimentación Social: Maité Hernandéz-Lorenzo (investigadora y periodista), Karina Pino Gallardo (residente), José Ramón Hernández Suárez (residente), Ricardo Sarmiento Ramírez (residente), Taimi Diéguez Mallo (residente) y Miriam E. González Abad (productora)
een productie van Rimini Apparat en Maxim Gorki Theater Berlin in coproductie met Emilia Romagna Teatro Fondazione, Festival TransAmériques (Montréal), Kaserne Basel, Onassis Cultural Centre – Athens, Théatre Vidy-Lausanne, LuganoInscena-Lac, Zürcher Theaterspektakel, Festival D'Avignon
gefinancierd door Duitse Federale Cultuurstichting, de Zwitserse Kunstraad Pro Helvetia en het Senaatsdepartement voor Cultuur en Europa
in samenwerking met Goethe Institut Havanna
OVER IDFA
IDFA staat voor de kracht van de creatieve documentaire. Documentaires die kunnen verbinden, inspireren en prikkelen. Documentaires die de blik verruimen op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Onder de noemer IDFA on Stage wordt de ruimte tussen documentairefilm en podiumkunst verkend. Tijdens deze editie van het festival zijn in ITA dagelijks screenings van documentaires en bijzondere voorstellingen te zien.
MEER IDFA
scène.
‘Sterker dan een monument voor de dode.’ – Hassan Jarfi, de vader van het slachtoffer.