IDFA on Stage: Granma. Trombones from Havana

Sluiten
IDFA

IDFA on Stage: Granma. Trombones from Havana

Rimini Protokoll / Stefan Kaegi

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
IDFA on Stage: Granma. Trombones from Havana
Rimini Protokoll / Stefan Kaegi

Granma. Trombones from Havana is documentair theater waarin vier jonge Cubanen het leven van hun grootouders reconstrueren en de geschiedenis van hun land herschrijven. Deze verhalen worden verweven met hedendaagse sociaal-politieke vraagstukken van het snel veranderende Cuba.

Festival IDFA

Duur 120 minuten
Genre theater
Taal Spaans gesproken met Nederlandse en Engelse boventiteling

Nederlandse première

Granma. Trombones from Havana


Cuba is altijd een projectieplaats geweest voor utopisten en hun critici. In het 60ste jaar van de revolutie zoeken vier jonge Cubanen naar sporen van de geschiedenis. Faustino Pérez werd na de revolutie de eerste minister voor de nationalisatie van onroerend goed. Zijn kleinzoon Daniel heeft nog een catalogus van een veiling waar in beslag genomen baretten en villa's aan zee werden verkocht. Samen met hem op het podium: de 24-jarige softwareprogrammeur Christian die de weg van zijn grootvader naar de Angolese burgeroorlog volgt, en Milagro, een studente geschiedenis, die probeert te begrijpen waarom de revolutie die haar in staat stelde te studeren, haar nauwelijks in staat stelt in haar levensonderhoud te voorzien als ze eenmaal professor is geworden.
-|-
In Granma. Trombones from Havana beginnen deze jongen Cubanen, samen met de 31-jarige muzikante Diana, wier grootvader ooit een van de oprichters was van het Orquesta Maravillas de Florida, aan een reis door de tijd waarin zij de verhalen van hun families over meerdere generaties vertellen en verweven met hedendaagse sociaal-politieke vraagstukken van een land dat aan het veranderen is. In deze opzet maken zij zich de geschiedenis van Cuba eigen om deze te blijven schrijven. In gezelschap van componist Ari Benjamin Meyers en vier trombones beoefenen ze een revolutionaire muziekpraktijk: ze leren samen iets te doen wat ze voorheen nooit voor mogelijk hielden.

Rimini Protokoll

Het Berlijnse theatercollectief Rimini Protokoll is in 2000 opgericht door Helgard Haug, Stefan Kaegi en Daniel Wetzel. Ze zijn al ruim 20 jaar hét collectief in Europa en hebben documentair theater op de kaart gezet. Ze blijven het ‘genre’ continue ontwikkelen en weten telkens nieuwe vormen te vinden om verhalen vertellen. In 2014 was Rimini Protokoll voor het eerst bij ons te gast met 100% Amsterdam: vijf dagen lang stonden 100 Amsterdammers op het toneel en vertelden over hun leven en hun stad. In 2017 stond het collectief centraal in ons festival Brandhaarden en waren er in twee weken drie installaties en twee zaalvoorstellingen bij ons in huis te zien.

Credits


met Milagro Álvarez Leliebre, Daniel Cruces-Pérez, Christian Paneque Moreda, Diana Sainz Mena

concept / regie Stefan Kaegi
toneel Aljoscha Begrich
video Mikko Gaestel, Stefan Korsinsky, Bodo Gottschalk
samenstelling Ari Benjamin Meyers
geluidsontwerp Aaron Ghantus, Tito Toblerone
dramaturgie Aljoscha Begrich, Yohayna Hernández
kostuums Julia Casabona
technische regie / lichtontwerp Sven Nichterlein, Martin Schwemin, Hans Leser
productieleiding Maitén Arns

videosamenwerking Marta María Borrás
dramaturgische samenwerking Ricardo Sarmiento
assistent-regisseur Noemi Berkowitz
assistent decorontwerp Julia Casabona
productie-assistent Federico Vöcks de Schwindt, Dianelis Diéguez
stage Joana Falkenberg (Toneel), Ignacia González (Regie), Lenna Stam (Kostuums)
touring management Maitén Arns, Federico Schwindt (on tour)
-|-
ondertiteling Meret Kündig, Federico Schwindt (op tournee)
vertaling Meret Kündig, Franziska Muche, Anna Galt, Marta Vukovic, Adrien Leroux (Panthea)
trombonelessen Yoandry Argudin Ferrer, Diana Sainz Mena en Rob Gutowski
onderzoek Cuba Residencia Documenta Sur, gecoördineerd door Laboratorio Escénico de Experimentación Social: Maité Hernandéz-Lorenzo (investigadora y periodista), Karina Pino Gallardo (residente), José Ramón Hernández Suárez (residente), Ricardo Sarmiento Ramírez (residente), Taimi Diéguez Mallo (residente) y Miriam E. González Abad (productora)

een productie van Rimini Apparat en Maxim Gorki Theater Berlin in coproductie met Emilia Romagna Teatro Fondazione, Festival TransAmériques (Montréal), Kaserne Basel, Onassis Cultural Centre – Athens, Théatre Vidy-Lausanne, LuganoInscena-Lac, Zürcher Theaterspektakel, Festival D'Avignon

gefinancierd door Duitse Federale Cultuurstichting, de Zwitserse Kunstraad Pro Helvetia en het Senaatsdepartement voor Cultuur en Europa

in samenwerking met Goethe Institut Havanna

OVER IDFA

IDFA staat voor de kracht van de creatieve documentaire. Documentaires die kunnen verbinden, inspireren en prikkelen. Documentaires die de blik verruimen op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Onder de noemer IDFA on Stage wordt de ruimte tussen documentairefilm en podiumkunst verkend. Tijdens deze editie van het festival zijn in ITA dagelijks screenings van documentaires en bijzondere voorstellingen te zien.

Bekijk het hele IDFA-programma

MEER IDFA

Language NP Language no problem Filmmaker Talk: Nishtha Jain IDFA Perspectief Filmmaker Talk: Nishtha Jain
Sluiten Filmmaker Talk: Nishtha Jain IDFA
Een inspirerend, diepgaand gesprek van een uur met de bekende Indiase filmmaker Nishtha Jain. Gemodereerd door schrijfster Pamela Cohn, zal dit gesprek zich richten op Jain's creatieve credo en oeuvre, met fragmenten uit zowel The Golden Thread als eerdere films.
Language NP Language no problem Filmmaker Talk: Kidlat Tahimik IDFA Perspectief Filmmaker Talk: Kidlat Tahimik
Sluiten Filmmaker Talk: Kidlat Tahimik IDFA
Een diepgaand gesprek met regisseur, kunstenaar en multidisciplinair performer Kidlat Tahimik. Schrijfster Pamela Cohn praat met de prominente Filippijnse filmmaker over zijn oeuvre, zijn creatieve proces en de verschuivende grenzen tussen genres en culturen.
Language NP Language no problem Filmmaker Talk: Petra Lataster & Peter Lataster IDFA Perspectief Filmmaker Talk: Petra Lataster & Peter Lataster
Sluiten Filmmaker Talk: Petra Lataster & Peter Lataster IDFA
Een inspirerend gesprek van een uur met Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster. Schrijfster Pamela Cohn spreekt met de gerenommeerde regisseurs over hun indrukwekkende filmografie, opvattingen over filmkunst en de aanpak van het werken als creatief duo.
Language NP Language no problem Filmmaker Talk: Emma Davie IDFA Perspectief Filmmaker Talk: Emma Davie
Sluiten Filmmaker Talk: Emma Davie IDFA
Een diepgaand gesprek met filmmaker en wetenschapper Emma Davie. Samen met schrijfster Pamela Cohn zal zij haar oeuvre, artistieke keuzes en opvattingen over filmkunst bespreken.
Language NP Language no problem Best of IDFA: Audience Favorites IDFA Film Best of IDFA: Audience Favorites
Sluiten Best of IDFA: Audience Favorites IDFA
Elk jaar beoordelen IDFA's bezoekers documentaires die kans maken op de NPO IDFA Audience Award. Enkele van de hoogst gewaardeerde films worden vertoond in een dagvullend programma.
Language NP Language no problem All You See Niki Padidar Film All You See
Sluiten All You See Niki Padidar
Wat als je plotseling in een wereld belandt waar je niet meer wordt gezien, maar wordt bekeken? Deze film toont de vervreemding die dit oproept voor vier hoofdpersonen die nieuw zijn in Nederland. Als niemand weet wie je was, ben je dan nog jezelf?
Language NP Language no problem Meet Me in the Bathroom (VPRO Extra) Will Lovelace / Dylan Southern Film Meet Me in the Bathroom (VPRO Extra)
Sluiten Meet Me in the Bathroom (VPRO Extra) Will Lovelace / Dylan Southern
Portet van de muziekscene van New York aan het begin van de 21ste eeuw. Door de verhalen van frontmannen en één -vrouw ontstaat een beeld van een generatie bands als de Yeah Yeah Yeahs, The Strokes, Moldy Peaches en LCD Soundsystem.
Language NP Language no problem IDFA: de Groene Amsterdammerdag IDFA Film IDFA: de Groene Amsterdammerdag
Sluiten IDFA: de Groene Amsterdammerdag IDFA
Een dagvullend programma met de must sees van IDFA 2022 volgens de redacteuren van De Groene Amsterdammer.
Language NP Language no problem Best of IDFA: Award Winners IDFA Film Best of IDFA: Award Winners
Sluiten Best of IDFA: Award Winners IDFA
Alle films in dit programma zijn door een internationale jury van professionals uit de documentaire-, film- en kunstwereld bekroond met een IDFA Award.
Language NP Language no problem Brainwashed: Sex-Camera-Power (VPRO Extra) Nina Menkes Film Brainwashed: Sex-Camera-Power (VPRO Extra)
Sluiten Brainwashed: Sex-Camera-Power (VPRO Extra) Nina Menkes
Opgebouwd rond Nina Menkes’ lezing ‘Sex and Power: The Visual Language of Oppression’ ontleedt deze essayistische documentaire aan de hand van beeldfragmenten de alomtegenwoordige objectivering van vrouwen in films.
Language NP Language no problem IDFA Awards IDFA Events & Awards IDFA Awards
Sluiten IDFA Awards IDFA
De langverwachte IDFA Awards Ceremony zal rechtstreeks vanuit Amsterdam worden gestreamd en is wereldwijd te bekijken.
Language NP Language no problem IDFA on Stage: Arcadia Live Paul Wright Theater IDFA on Stage: Arcadia Live
Sluiten IDFA on Stage: Arcadia Live Paul Wright
Deze wervelende montage van archiefbeelden van het Britse platteland bevindt zich tussen historisch document en psychedelische trip. De pulserende soundtrack wordt live uitgevoerd door Adrian Utley (Portishead) en Will Gregory (Goldfrapp) plus band.
Language NP Language no problem Mothers (VPRO Extra) Nirit Peled Film Mothers (VPRO Extra)
Sluiten Mothers (VPRO Extra) Nirit Peled
Vier Amsterdamse moeders vertellen hoe hun zoon door foute keuzes in de justitiële molen belandde en te maken kreeg met de stigmatiserende, preventieve Top400-aanpak. Ondanks onmacht en frustratie blijven ze vechten voor hun kind.
Language NP Language no problem Riotsville, USA Sierra Pettengill Film Riotsville, USA
Sluiten Riotsville, USA Sierra Pettengill
Eind jaren zestig kantelde de omgang van Amerikaanse autoriteiten met sociale protestbewegingen; in toenemende mate werd ingezet op repressie. Deze essayfilm toont die ontwikkeling met verbijsterend archiefmateriaal.
Language NP Language no problem Beba Rebeca Huntt Film Beba
Sluiten Beba Rebeca Huntt
Sprankelend zelfportret van de New Yorkse filmmaker Rebeca Huntt, die haar Latijns- en Afro-Amerikaanse afkomst onderzoekt en een openhartig inkijkje geeft in haar turbulente jeugd en familiegeschiedenis.
Language NP Language no problem Werner Herzog: Radical Dreamer Thomas von Steinaecker Film Werner Herzog: Radical Dreamer
Sluiten Werner Herzog: Radical Dreamer Thomas von Steinaecker
Een bijzondere reis door ‘Werner World’, opgebouwd uit interviews met Werner Herzog zelf en mensen uit zijn persoonlijke en professionele omgeving. Anekdotes, gemixt met iconische beelden uit zijn films schetsen een radicale dromer en visionair.
Language NP Language no problem IDFA on Stage: Granma. Trombones from Havana Rimini Protokoll / Stefan Kaegi Theater IDFA on Stage: Granma. Trombones from Havana
Sluiten IDFA on Stage: Granma. Trombones from Havana Rimini Protokoll / Stefan Kaegi
Granma. Trombones from Havana is documentair theater waarin vier jonge Cubanen het leven van hun grootouders reconstrueren en de geschiedenis van hun land herschrijven.
Language NP Language no problem ITA on screen: La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I) IIPM / NTGent / Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles / Milo Rau Film ITA on screen: La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I)
Sluiten ITA on screen: La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I) IIPM / NTGent / Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles / Milo Rau
Luik, april 2012. Ihsane Jarfi, moslim en homo wordt gemarteld en vermoord. De misdaad schudt de hele stad door elkaar. Milo Rau reconstrueert de moord op
scène.

‘Sterker dan een monument voor de dode.’ – Hassan Jarfi, de vader van het slachtoffer.