Isadora Duncan

Sluiten
Julidans

Isadora Duncan

Jérôme Bel (FR)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Isadora Duncan
Jérôme Bel (FR)

Provocatief, innemend, met ernst én humor; het werk van de Franse choreograaf Jérôme Bel zit vol extremen. Er gaan dan ook weleens wenkbrauwen de hoogte in. Zoals bij zijn vorige Julidansvoorstelling Disabled Theatre, gespeeld en gedanst door performers met een verstandelijke beperking. Die wenkbrauwen waren overigens nergens voor nodig: het was een innemende, ontroerende, goed gespeelde en ons zachtaardig met onze eigen vooroordelen confronterende voorstelling.

Julidans
21.00-22.00u
Geen pauze
Grote Zaal

NL première

Over danslegende Isadora Duncan (1877-1927)

Met zijn internationale doorbraak The Show Must Go On introduceerde Bel in 2001 een vorm van performance waarin de persoonlijkheid van de dansers en de reacties van het publiek net zo belangrijk zijn als de choreografie. Hoewel Bel alle dansconventies aan zijn laars lapt - er wordt soms meer gesproken dan gedanst - wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste dansmakers van Europa. Op dit moment werkt hij aan een reeks portretten van dansers. Meestal levende, maar in dit geval de Amerikaanse Isadora Duncan (1877 - 1927), pionier van de moderne dans.

Met haar enorme rijkdom aan expressie, haar naturel en spontaniteit en haar pleidooi voor improvisatie, legde Duncan de grondslagen voor de moderne dans. Ze belichaamde een nieuwe uitdrukkingsvrijheid. Haar onconventionele dans leverde uiteraard kritiek op, maar ook veel bewonderaars, waaronder beeldhouwer Auguste Rodin. Dankzij haar visionaire blik, haar tumultueuze leven en tragische dood (door een bizar auto-ongeluk), werd Duncan een danslegende. Ná Duncan, stelt Bel, kan een choreograaf niet anders dan compromisloos op zoek te gaan naar zijn eigen danstaal.

In Isadora Duncan brengt Bel de titelheldin tot leven. Hij mixt teksten van en over Duncan met gedanste solo's, gecreëerd voor danseres Elisabeth Schwartz. Bel brengt al zijn kennis en kunde als choreograaf mee in deze ode aan de vrije dans en aan dans als een mogelijkheid voor emancipatie.

Credits

concept Jérôme Bel
choreography Isadora Duncan
with Elisabeth Schwartz, Sheila Atala
artistic advice and executive direction
Rebecca Lasselin
production manager
Sandro Grando

Jérôme Bel is supported by the Direction régionale des affaires culturelles d'Ile-de-France, French Ministry for Culture and Communication, by the Institut Français, French Ministry for Foreign Affairs, for its international tours and by ONDA - Office National de Diffusion Artistique - for its tours in France