Jane Eyre

Sluiten
Brandhaarden 2023

Jane Eyre

Nationaltheatret (Oslo) / Eline Arbo

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Jane Eyre
Nationaltheatret (Oslo) / Eline Arbo

Eline Arbo maakt van de klassieke feministische klassieker Jane Eyre van Charlotte Brontë een esthetische explosie en een krachtig drama, vol intense emoties, donderslagen en sinistere geheimen.

Festival Brandhaarden

Duur 165 minuten, inclusief pauze
Genre Theater
Taal Noors
Boventiteling Nederlands en Engels

Jane Eyre


Het verhaal van de wees Jane, die tegen alle verwachtingen in gouvernante wordt in een herenhuis en verliefd wordt op de lange, donkere en ondoorgrondelijke landeigenaar, had zo uit een kioskroman kunnen komen. Het is jeugdige romantiek, een rebelse geest en een landgoed waar de onderdrukte geesten uit het verleden terugkeren.

De roman Jane Eyre uit 1847 wordt beschouwd als een feministische klassieker - misschien vooral vanwege de manier waarop het verhaal wordt verteld. Auteur Charlotte Brontë geeft het woord aan Jane zelf, en laat haar het verhaal van haar leven vertellen. En woorden, zoals we weten, zijn macht. De bekroonde regisseur Eline Arbo brengt Brontë's bestseller op het podium. Arbo regisseerde eerder Hærmennen på Helgeland (De Vikingen van Helgeland van Henrik Ibsen) bij het National Theatret - een voorstelling die werd geroemd om zijn oneerbiedige en expressieve speelsheid, niet zonder feministische inslag.
-|-
Ook deze keer begint Arbo aan een theatrale en esthetische explosie vol verwijzingen naar de populaire cultuur. En ook nu speelt Kjersti Tveterås de hoofdrol, waardoor we een Jane krijgen die zelf wil bepalen hoe ze op het toneel verschijnt. Wat zal ze naar buiten brengen, en wat verbergt ze voor ons? En wat is de soundtrack van haar leven?

Jane Eyre is een magnifieke voorstelling die speelt met het traditionele theaterverhaal en het romantische kostuumdrama. Jane is een ongewone feministische heldin. Haar strijd gaat over het mogen zijn van een mens in de wereld, feilbaar, vreemd, speels en verwonderd. Het gaat over iets heel basaals: de vrijheid veroveren om precies te zijn wie je bent.

Eline Arbo over Jane Eyre

Jane Eyre is een boek waarin ook de mens de hoofdrol kan spelen, zonder ze te reduceren tot een geslacht. Ik heb een sterke band met de klassieke roman van Charlotte Brontë nadat ik deze in mijn tienerjaren ontdekte. Ik werd er meteen in getrokken en genoot van de heerlijke romantiek. Ik dacht dat ik Jane's stem kon horen en ik herinner me dat ik citaten onderstreepte. Als jonge vrouw identificeerde ik me echt met Jane's verlangen om haar eigen weg te kiezen.
© Geert Broertjes

25 FEB - Artist Talk

Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy tijdens Brandhaarden een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vinden na een voorstelling van de betreffende maker plaats en bieden verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.

Op 25 februari gaat moderator Thomas Lamers in gesprek met Eline Arbo.

Aanmelden is gratis (en verplicht) via onderstaande link

Meer info
© Anna van Kooij

24 FEB - In Gesprek

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. Met de makers en/of acteurs gaan we na Jane Eyre verder onderzoeken en ervaringen uitwisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Engels gevoerd en duurt gemiddeld een halfuur.

Gasten: Kjersti Tveterås en Thorbjørn Harr.

Credits


met Kjersti Tveterås, Thorbjørn Harr, Heidi Goldmann, Jan Gunnar Røise, Andreas Tønnesland, Helene Bergsholm, Hanne Skille Reitan
regisseur Eline Arbo
scenograaf Olav Myrtvedt
kostuum ontwerper Alva Walderhaug Brosten
-|-
componist en sounddesigner Thijs Van Vuure
lichtontwerper Øyvind Wangensteen
choreograaf Ida Wigdel
masker Nina Koenig
toneelschrijver Njål Helge Mjøs

Female Voices

Brandhaarden

Hoe klinkt de vrouwelijke stem als ze op een festival wordt geconcentreerd in tijd en plaats? Tijdens de elfde editie van internationaal theaterfestival Brandhaarden gaan zes vrouwelijke makers de confrontatie aan met stukken en thema’s uit het klassieke repertoire, waarin vrouwelijke personages een leidende rol spelen. Brandhaarden: Female Voices vindt plaats van woensdag 22 februari t/m zaterdag 4 maart en toont voorstellingen van Elsa-Sophie Jach, Eline Arbo, Satoko Ichihara, Carme Portaceli, Hanane Hajj Ali en Ewelina Marciniak.

In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre Bouffes du Nord.

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Die Unerhörten Residenztheater (München) / Elsa-Sophie Jach Theater Die Unerhörten
Language NP Language no problem Bovary KVS (Brussel) / Carme Portaceli Theater Bovary
Sluiten Bovary KVS (Brussel) / Carme Portaceli
De Catalaanse regisseur Carme Portaceli brengt Madame Bovary tot leven met een hedendaagse adaptatie die toont hoe relevant het verhaal ook vandaag nog is.
Language NP Language no problem Madama Butterfly Q Theatre Company (Tokyo) / Theater Neumarkt (Zürich) / Satoko Ichihara Theater Madama Butterfly
Sluiten Madama Butterfly Q Theatre Company (Tokyo) / Theater Neumarkt (Zürich) / Satoko Ichihara
In haar nieuwste werk neemt de jonge Japanse regisseur en schrijver Satoko Ichihara de opera Madama Butterfly van Puccini onder handen.
Language NP Language no problem Die Jungfrau von Orleans Nationaltheater Mannheim / Ewelina Marciniak Theater Die Jungfrau von Orleans
Sluiten Die Jungfrau von Orleans Nationaltheater Mannheim / Ewelina Marciniak
Gods strijder, boerenmeisje met hallucinaties of rebel? Wie is Jeanne D'Arc als we voorbij de mythe kijken?
Language NP Language no problem Jogging Hanane Hajj Ali (Beirut) Theater Jogging
Sluiten Jogging Hanane Hajj Ali (Beirut)
In haar bekroonde toneelstuk Jogging neemt Hanane Hajj Ali je mee door de straten van Beiroet en haar dromen, verlangens, hoop en de vele rollen die ze speelt als Libanese vrouw.