JULIDANS AT THE PARK

Sluiten
Julidans

JULIDANS AT THE PARK

Krisztina de Châtel (HU/NL)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
JULIDANS AT THE PARK
Krisztina de Châtel (HU/NL)

Een zomeravond. Een wandeling in het park. Een dans. 

In het Vondelpark Openluchttheater zie je deze zomer (inter)nationale dansgezelschappen in het kader van Julidans. De voorstellingen zijn gratis toegankelijk.

Op 15 juli zie je Föld, van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel.

Julidans Extended
Duur 60 minuten
Locatie Vondelpark Openluchttheater

FÖLD (1985)


“Föld (Hongaars voor 'aarde') is een ware klassieker uit het rijke oeuvre van de Nederlands-Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel. In 1985 gemaakt voor het Holland Festival en daarna meermalen in reprise gebracht, in theaters, een rozenkas […] en in het Vondelpark.” Annette Embrechts, de Volkskrant

Ontembare bosbranden, een stijgende zeespiegel en extreme droogte; Inmiddels nemen de effecten van de menselijke vernietiging van de natuur, de planeet, waar de ronde aarden wal in Föld voor staat, verontrustende proporties aan. We zien de gevolgen en maken die gevolgen hier tastbaar. Niet virtueel, niet met het glas van een scherm ertussen. Nee, analoog, met blote handen, met huid en haar. Föld is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht.
-|-
Föld werd in 1985 gemaakt in opdracht van het Holland Festival. Door de pers toentertijd tot hoogtepunt van het festival uitgeroepen, is Föld inmiddels uitgegroeid tot één van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. Ook buiten Nederland wordt de choreografie geroemd, met uitvoeringen in o.a. Canada, Kroatië, Hongarije en het Centre Pompidou in Parijs.

Met deze herneming wordt de choreograaf opnieuw uitgedaagd om Föld in de context van actuele thematiek te onderzoeken. Zoals beeldend kunstenaar Conrad van de Ven, verantwoordelijk voor het idee van de aarden wal, het verwoordt:

“Het uitgangspunt in de jaren tachtig was de strijd, de energie en het doorzetten, waarbij de aarden wal het te slechten object was. (…) Nu, in deze nieuwe tijd, is de natuur zelf het hoofdthema. Aan gruwelijke verandering onderhevig.”

© Moon Saris

Algemeen Dagblad, 26 juni 1985

“Met Föld heeft Krisztina de Châtel een schitterende allegorie gemaakt op het eeuwige gevecht tussen mens en natuur.”

Politiken, Danmark

“But above all, the piece exudes an enormous physical vitality. The dancers literally transcend human limitations. One leaves the theatre feeling confused and bruised in every sense. But that is the purpose of theatre.”

Credits


Première 24 juni 1985, Amstelkerk, Amsterdam
Concept toneelbeeld Conrad van de Ven
Choreografie Krisztina de Chatel
Licht Bernie van Velzen
Muziek Philip Glass: Another look at harmony - Part IV
-|-
Dansers Björn Bakker, Alkis Barbas, Gijs Hanegraaf, Ivan Montis, Sebastian Pickering Pederson, Luigi Imperato
Stagiairs Dan Radalescu