Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour E (start Tetterode)

Sluiten
Julidans

Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour E (start Tetterode)

Julidans x WhyNot

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour E (start Tetterode)
Julidans x WhyNot

Performance tour door de verticale stad

Tijdens OFF VENUE komt dans tot leven in relatie tot de stad. Spring op de fiets voor een dansroute langs verrassende locaties en bekijk Amsterdam op een nieuwe manier dankzij de performance interventies van avontuurlijke dansmakers.

Julidans EXTENDED
Startpunt Tetterode ingang Bilderdijkstraat 165
Aanvang 16:00 uur

WhyNot x Julidans: OFF VENUE

Dit jaar zoekt OFF VENUE het hogerop: we nemen je me mee naar de daken van de stad. Op zoek naar meer ruimte en een ander perspectief vluchten we de hoogte in en dansen we op de gevels. Korte voorstellingen van o.a. Astrid Boons (hedendaagse dans), Simon Bus (urban contemporary), Reza Mirabi (performance) en Ropes Aligned (aerial dance) zoeken allemaal op hun eigen manier naar een ontsnapping. Houd de website in de gaten voor het volledige programma.

OFF VENUE is al voor het vijfde jaar een samenwerking tussen Julidans en het performance festival WhyNot. Hun events verbinden hedendaagse dans en performance met beeldende kunst, architectuur, het landschap en de stad. Ze bedenken nieuwe formats die creatieve werelden samenbrengen rondom een thema. Dit jaar lieten ze zich inspireren door ‘Roof Piece’ van Trisha Brown (VS, 1936-2017), een werk met dansers op de daken van de New Yorkse buurt SoHo dat sinds de eerste opvoeringen in 1971, mede dankzij de fantastische fotografische documentatie, legendarisch is geworden.

-|-Brown plaatste dansers in felle rode pakken op verschillende plekken in de skyline; een symbolisch commentaar op de sociale, culturele en economische krachten die op dat de moment de dienst uitmaakten in de wereld onder hun voeten. Ook nu weer laten we dansers de stad bezetten om vanuit een vogelperspectief rond te kijken en ons af te vragen: van wie is de stad, hoe kun je er ruimte innemen, hoe ligt de wereld erbij en waar kunnen we heen.

Voor meer achtergronden over de artiesten, onze inspiratiebronnen en de historie van de bijzondere locaties, kijk eens op Offvenue.nl.

Toegankelijkheid: We raden je aan om de route op de fiets af te leggen. Op de daklocaties is er een lift aanwezig, maar er moet soms nog een extra trap beklommen worden.

WhyNot x Julidans Workshops:
Droom je er stiekem van om door de lucht te dansen zoals in Cirque du Soleil? Dan is dit je kans! Tijdens Julidans geven de dansmakers van OFF VENUE verschillende workshops voor dansprofessionals, amateurs en kinderen. Met: een workshop verticale dans door The Aerialettes / Ropes Aligned, breakdance workshops voor kinderen door Simon Bus en een masterclass voor professionals door Astrid Boons in de ITA Studio.

Route

Tour E

16:00 uur | Reza Mirabi: Listening to Stone Beings
17:00 uur | Ropes Aligned & Isabel Cordeiro: Ropes & Limbs
18:00 uur | Simon Bus: Self-Portrait, man on orange floor

Choreographic storytelling

Reza Mirabi: Listening to Stone Beings

Nadat Reza Mirabi dertien jaar geleden niet in de gelegenheid was om de veertig dagen lange rouwceremonie voor zijn grootvader bij te wonen, doet hij nu een poging om zijn rouw (ذکر Zikr) wat letterlijk 'herinnering' betekent) door middel van storytelling te ritualiseren. Samen met cellist Sheng-Chiun Lin nodigt Mirabi je uit voor een belichaamde reis door de tijd. Puttend uit interpersoonlijke herinneringen vinden we hem als twaalfjarige jongen in de Koerdische vallei van Zaman (دره زمان). Met behulp van een paar stenen herinnert en herontdekt Reza Mirabi een vluchtig moment uit de kindertijd van zijn overleden grootvader Jawad Mirabi. Listening to Stone Beings is onderdeel van Mirabi's onderzoek naar zijn familiegeschiedenis. Al dansend reflecteert hij op verhalen van ontheemding, het verlies van talen, praktijken, landen en zaden.

Reza Mirabi is choreograaf, beeldend kunstenaar, danser en verzamelaar van zaden. Hij heeft een achtergrond in tuinbouw, milieueducatie en herbebossingsprojecten in Iran, Koerdistan, India en Portugal. Mirabi studeerde Fine Arts aan de Universiteit van Mumbai en studeerde af aan het DAS Choreography masterprogramma van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

In zijn werk is Mirabi op zoek naar een staat van zijn die je embodied listening kunt noemen. Luisteren is voor Mirabi een choreografie an sich. Luisteren is ook een politieke daad wanneer je verborgen gewaande geschiedenissen aanboort, van zowel persoonlijke als collectieve herinneringen aan verlies. De laatste tijd ruilt Mirabi de theaterzaal steeds vaker in voor locatiegebonden projecten. Luisteren vormt dan steeds de basis voor cocreatie met de materialiteit, taal en geschiedenis van een plek.

Women walking down a building – a nod to Trisha Brown

Ropes Aligned & Isabel Cordeiro: Ropes & Limbs

Ropes & Limbs komt voort uit een research project van beeldend kunstenaar Isabel Cordeiro en het vertical dance collectief Ropes Aligned. Hun onderzoek draait om de vraag hoe lichamen zich vormen in relatie tot elkaar, de zwaartekracht en de materialiteit van de wereld om ons heen. Twee aerial performers lopen langs de zijkant van een gebouw naar beneden terwijl verschillende materialen – touw, textiel en aluminium – hun bewegingen beïnvloeden. We zien een proces van verstrengeling en ontrafeling waarbij de informatie die in de materialen en texturen besloten ligt wordt overgedragen naar het lichaam van de performers.

Ropes & Limbs is geïnspireerd op het stuk 'Man Walking Down the Side of A Building' (1970) van choreografe Trisha Brown (VS, 1936-2017) waarin één enkele danser in een klimgordel, hangend aan één enkele kabel, in een hoek van negentig graden langs de gevel van een gebouw naar beneden loopt. De alledaagse beweging van lopen vergde onder invloed van de zwaartekracht een enorme inspanning van de performer. Brown wilde wegblijven van elke vorm van theatraliteit en juist de aandacht vestigen op alledaagse natuurlijke bewegingen binnen onnatuurlijke omstandigheden. In Ropes & Limbs worden, net als in het iconische werk van Brown, geen specifieke instructies gegeven voor hoe de performers moeten bewegen. Hierdoor ligt de focus op hun eigen fysieke reactie op de ongebruikelijke manier van lopen. De introductie van Cordeiro’s objecten voegt een nieuwe betekenislaag toe aan het stuk.

Ropes Aligned - Verticaal Dans Theater Amsterdam is opgericht door dansers Suzanne de Bekker en Natasja Bode. De stichting richt zich op het bekender maken van verticale dans in Nederland en daarbuiten. Met behulp van klim- en abseilingtechnieken maken Suzanne en Natasja verticale dansvoorstellingen voor de openbare ruimte, in zowel de stedelijke omgeving als in de natuur.

Isabel Cordeiro woont in Amsterdam en is werkzaam als kunstenaar, curator en docent aan verschillende Nederlandse kunstacademies. Ze behaalde een MA in Fine Arts aan het Piet Zwart Instituut te Rotterdam. Daarnaast heeft ze een graad in de Architectuur van de Architectuur Faculteit te Lissabon. Haar werkt wordt internationaal geëxposeerd en was onder andere te zien bij at7 Project Space, Amsterdam (2019), Bradwolff Projects, Amsterdam (2017), Glasgow Sculpture Studios (2016), Halle 14, Leipzig (2014), Das Weisse Haus, Wenen (2010) , Jorge Shirley Gallery, Lissabon (2012) en Gemeentemuseum, Den Haag (2008).

MEER OVER ROPES ALIGNED

Performance, breakdance, experimental

Simon Bus: Self-Portrait, man on orange floor

Simon Bus (Heerlen, 1989) begint na het zien van een clip van Run-DMC op zijn twaalfde met breaken. Zijn B-boy naam Statue verraadt dat zijn ‘gevoel voor beeld’ een belangrijk rol speelt in zijn manier van dansen. Simons stijl werd steeds meer ‘experimental’ en hij ontpopte zich tot regelrechte vernieuwer van het breakdance genre. Sinds 2018 maakt Simon eigen werk waarin hij blijft experimenteren met urban dansvormen. “Self-portrait, man on orange floor” is een gedanst zelfportret met een oranje vloer van twee bij twee meter als dynamisch canvas. Waar een schilder zichzelf al schilderend meer en meer moet vastleggen in één zelfbeeld, zien we Simon vechten met de verschillende aspecten van zichzelf. Met zijn hyperflexible lichaam keert hij zichzelf binnenstebuiten en ondersteboven, schommelend tussen zijn ideale zelfbeeld en een karikatuur.

Vanaf 2002 maakt Simon Bus deel uit van breakdance crew ‘Trashcan Heroes’, waarmee hij fanatiek meedoet aan zoveel mogelijk battles in binnen- en buitenland. Zo’n tien jaar later rondt hij de studie Visuele Communicatie af aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Bus ontwikkelt een onderzoekende manier van kijken en bewegen die zijn visie op breakdance steeds meer beïnvloedt. Zo ontstaat een heel eigen bewegingstaal. In 2018 begint Bus zich aan het makerschap te wijden. Virtuositeit en extreme fysieke mogelijkheden blijken daarbij steeds opnieuw een bron van humor en betrekkelijkheid. Naast choreograaf blijft Simon een veelgevraagd danser o.a. in het werk Guilherme Miotto, Shailesh Bahoran en Dunja Jocic. Simon wordt vanaf 2017 onderteund vanuit ThinX/Parktheater en werkt vanaf die tijd samen met Corpo Máquina Society met wie hij in 2019 en 2020 een door FPK ondersteund Nieuwe Makers-traject doorliep. Deze samenwerking duurt nog voort. Sinds 2021 wordt Simon ook ondersteund vanuit PLAN Brabant.

MEER OVER SIMON BUS

Credits

Ropes Aligned & Isabel Cordeiro: Ropes & Limbs
concept Isabel Cordeiro, Ropes Aligned
luchtdansers Suzanne de Bekker & Natasja Bode (Ropes Aligned)
beeldende kunstIsabel Cordeiro
een coproductie van Ropes Aligned, Isabel Cordeiro en WhyNot
met dank aanHet Motorblok, Zaandam
-|-Reza Mirabi: Listening to Stone Beings
choreografie, tekst en dans Reza Mirabi
cello Sheng-Chiun Lin
met dank aan BAU en Dancing on the Edge

Simon Bus: Self-Portrait, man on orange floor
choreografie & performance Simon Bus
muziek Charlie Campbell – Showtime Paul
productie Korzo

MEER OFFVENUE

Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour F (start Van Beuningenplein) Julidans x WhyNot Dans Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour F (start Van Beuningenplein)
Sluiten Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour F (start Van Beuningenplein) Julidans x WhyNot
Performance tour door de verticale stad

Tijdens OFF VENUE komt dans tot leven in relatie tot de stad. Spring op de fiets voor een dansroute langs verrassende locaties en bekijk Amsterdam op een nieuwe manier dankzij de performance interventies van avontuurlijke dansmakers.
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour D (start WG-terrein) Julidans x WhyNot Dans Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour D (start WG-terrein)
Sluiten Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour D (start WG-terrein) Julidans x WhyNot
Performance tour door de verticale stad

Tijdens OFF VENUE komt dans tot leven in relatie tot de stad. Spring op de fiets voor een dansroute langs verrassende locaties en bekijk Amsterdam op een nieuwe manier dankzij de performance interventies van avontuurlijke dansmakers.
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour C (start Marcantilaan 489) Julidans x WhyNot Dans Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour C (start Marcantilaan 489)
Sluiten Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour C (start Marcantilaan 489) Julidans x WhyNot
Performance tour door de verticale stad

Tijdens OFF VENUE komt dans tot leven in relatie tot de stad. Spring op de fiets voor een dansroute langs verrassende locaties en bekijk Amsterdam op een nieuwe manier dankzij de performance interventies van avontuurlijke dansmakers.
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour A (start Jan van Galenstraat 6) Julidans x WhyNot Dans Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour A (start Jan van Galenstraat 6)
Sluiten Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour A (start Jan van Galenstraat 6) Julidans x WhyNot
Tijdens OFF VENUE komt dans tot leven in relatie tot de stad. Spring op de fiets voor een dansroute langs verrassende locaties en bekijk Amsterdam op een nieuwe manier dankzij de performance interventies van avontuurlijke dansmakers.
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour B (start Jan van Galenstraat 6) Julidans x WhyNot Dans Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour B (start Jan van Galenstraat 6)
Sluiten Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour B (start Jan van Galenstraat 6) Julidans x WhyNot
Performance tour door de verticale stad

Tijdens OFF VENUE komt dans tot leven in relatie tot de stad. Spring op de fiets voor een dansroute langs verrassende locaties en bekijk Amsterdam op een nieuwe manier dankzij de performance interventies van avontuurlijke dansmakers.
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour H (start WG-terrein) Julidans x WhyNot Dans Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour H (start WG-terrein)
Sluiten Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour H (start WG-terrein) Julidans x WhyNot
Performance tour door de verticale stad

Tijdens OFF VENUE komt dans tot leven in relatie tot de stad. Spring op de fiets voor een dansroute langs verrassende locaties en bekijk Amsterdam op een nieuwe manier dankzij de performance interventies van avontuurlijke dansmakers.
Language NP Language no problem Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour G (start Jan van Galenstraat 6) Julidans x WhyNot Dans Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour G (start Jan van Galenstraat 6)
Sluiten Julidans x WhyNot: OFF VENUE: Tour G (start Jan van Galenstraat 6) Julidans x WhyNot
Performance tour door de verticale stad

Tijdens OFF VENUE komt dans tot leven in relatie tot de stad. Spring op de fiets voor een dansroute langs verrassende locaties en bekijk Amsterdam op een nieuwe manier dankzij de performance interventies van avontuurlijke dansmakers.