King Lear

Sluiten

King Lear

Schauspielhaus Bochum / Johan Simons

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
King Lear
Schauspielhaus Bochum / Johan Simons
5e rang v.a. €13,00 – 1e rang v.a. €43,50

‘Pierre Bokma is virtuoos als King Lear bij Schauspielhaus Bochum. In elke stembuiging en oogopslag is hij de deerniswekkende patriarch in Shakespeares grootste koningsdrama.’ – de Volkskrant.

Shakespeares King Lear is een koningsdrama, een generatiedrama, een oorlogsdrama en een drama over mensen verblind door macht en ambitie. Over mensen die letterlijk en figuurlijk blind ronddolen in de wereld. Tot hun ogen opengaan en duidelijk wordt waar het echt om draait in het leven: liefde en vriendschap.

Aanvangstijd: 20:00
Duur: 155 minuten, incl. Pauze
Locatie: Grote Zaal
Taal: Duits met Nederlandse en Engelse boventiteling
Nederlandse Première

Met In Gesprek met Pierre Bokma op 5 nov
Met Artist Talk met Johan Simons op 7 nov

Koning Lear is het regeren moe en wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters. Het grootste deel gaat naar de dochter die bewijst dat ze het meest van hem houdt. Maar zijn favoriete dochter Cordelia, de jongste, weigert hieraan mee te doen. Uit woede verbant Lear haar. Eens zijn rijk verdeeld, blijkt er geen plaats meer te zijn voor de oude koning. Zonder leger om voor hem te vechten, rest hem ballingschap in de woestijn. Naarmate zijn tocht vordert, nadert Lear steeds meer de grens van de waanzin.

-|-Johan Simons leidde de theatergroepen Hollandia, ZT Hollandia en NTGent en was intendant van Münchner Kammerspiele en de Ruhrtriennale. Hij kreeg internationale waardering voor zijn toneelregies en leidde toonaangevende Duitstalige gezelschappen en festivals. Sinds 2016 is hij artistiek leider van Schauspielhaus Bochum. Johan Simons werkte daar intensief samen met Pierre Bokma, met wie hij ook deze King Lear heeft gemaakt.+

Pers over King Lear

‘Pierre Bokma is virtuoos als King Lear bij Schauspielhaus Bochum. In elke stembuiging en oogopslag is hij de deerniswekkende patriarch in Shakespeares grootste koningsdrama.’ – de Volkskrant.

‘Johan Simons hungert Shakespeares Tragödie radikal auf ihren Glutkern herunter.’ - nachtkritik.de

-|-‘Johan Simons inszeniert am Schauspielhaus Bochum William Shakespeares "King Lear" und zeigt, dass es möglich ist, ein Kunstwerk zu schaffen, das sich an die herrschenden Hygieneregeln hält.’ - Süddeutsche Zeitung.,


Na afloop van de voorstelling op 5 november

IN GESPREK MET PIERRE BOKMA

In Gesprek is een terugkomend programma van ITA op de vrijdagavond. Kom na de voorstelling in één van onze foyers meedenken, -luisteren en -praten.

Na de voorstelling gaat onze gespreksleider in gesprek met acteur Pierre Bokma en het publiek. Met King Lear als vertrekpunt, nodigen we het publiek en onze gasten uit om de thematiek nog verder te onderzoeken, ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen.

Op 5 november In Gesprek met Acteur Pierre Bokma

Voorafgaand aan de voorstelling op 7 november

ARTIST TALK: JOHAN SIMONS

In deze eerste editie van ons nieuwe programma Artist Talk gaat onze moderator Thomas Lamers, samen met het publiek, in gesprek met gerenommeerd regisseur Johan Simons. Zittend in de salon, met een drankje in de hand, bespreken we in een gesprek van een uur zijn oeuvre, de werkwijze, fascinaties en wensen voor de toekomst en reflecteren we met elkaar op het theaterlandschap en welke rol Simons hierin inneemt.

De Artist Talk is gratis toegankelijk. U dient zich echter wel van tevoren aan te melden.

MELD U HIER AAN VOOR DE ARTIST TALK

Credits

van William Shakespeare
nieuwe vertaling van Miroslava Svolikova
bewerking Koen Tachelet mmv Angela Obst
regie Johan Simons
met Mourad Baaiz, Patrick Berg, Pierre Bokma, Konstantin Bühler, Anna Drexler, Ann Göbel, Stefan Hunstein, Michael Lippold, Steven Scharf

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Goethe Institut Amsterdam.

MET CORONATOEGANGSBEWIJS

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem Artist Talk: Johan Simons ITA Academy Perspectief Artist Talk: Johan Simons
Sluiten Artist Talk: Johan Simons ITA Academy
In ons nieuwe programma Artist Talk gaat een moderator, samen met het publiek, in gesprek met een toonaangevende regisseur, performer of choreograaf. In deze eerste editie gaat onze moderator Thomas Lamers, samen met het publiek, in gesprek met gerenommeerd regisseur Johan Simons.
Language NP Language no problem Vrijdag Toneelgroep Maastricht / Michel Sluysmans Theater Vrijdag
Sluiten Vrijdag Toneelgroep Maastricht / Michel Sluysmans
DEZE VOORSTELLING IS AFGELAST.

Vrijdag. Een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde.
Language NP Language no problem Girls & Boys Toneelgroep Oostpool / Daria Bukvic Theater Girls & Boys
Language NP Language no problem La ménagerie de verre Odéon-Théâtre de l’Europe / Ivo van Hove Theater La ménagerie de verre
Sluiten La ménagerie de verre Odéon-Théâtre de l’Europe / Ivo van Hove
La Ménagerie de verre (Glazen speelgoed; Tennessee Williams), met in de hoofdrol steractrice Isabelle Huppert, is de tweede regie van Ivo van Hove voor Théâtre de l’Odéon in Parijs. In 2017 maakte hij Vu du pont, naar de klassieker van Arthur Miller.