La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I)
La Reprise - Histoire(s) du théâtre (I)
Voorstellingen
Luik, april 2012. Ihsane Jarfi, moslim en homo wordt gemarteld en vermoord. De misdaad schudt de hele stad door elkaar. Milo Rau reconstrueert de moord op scène. ‘Sterker dan een monument voor de dode.’ – Hassan Jarfi, de vader van het slachtoffer.
Deze voorstelling wordt gespeeld in het Nederlands, Frans en Engels en is voorzien van zowel Nederlandse als Engelse boventiteling.
Brandhaarden 2019
Grote Zaal
duur: 105 minuten
Nederlands, Frans en Engels gesproken, Nederlandse en Engelse boventitels
‘Een voorstelling die het hoofd en het hart raakt.’ – NRC Handelsblad
Op een nacht in april 2012 raakt Ihsane Jarfi in gesprek met vier jonge mannen op de hoek van een straat voor een homoclub in Luik. Twee weken later wordt hij dood aangetroffen aan de rand van een bos. Hij werd urenlang gemarteld en met geweld vermoord. De misdaad schudt de hele stad door elkaar.
Samen met de vier acteurs Sara De Bosschere, Sébastien Foucault, Johan Leysen en Tom Adjibi, magazijnmedewerker Fabian Leenders en hondenoppas Suzy Cocco volgt Milo Rau het spoor van een vreselijke misdaad, op zoek naar de fatale gebeurtenissen en emoties van de tragische ervaring: verlies en verdriet, leugen en waarheid, ramp en angst, wreedheid en terreur. Professionele en niet-professionele acteurs overdenken zowel hoogte- als dieptepunten van het leven en kruipen in de huid van de protagonisten van een brutale moordzaak.
Zo ontstaat een manifest voor een democratisch ‘theater van het reële’. Wat is theater? Wat betekent emotie, présence, geschiedenis op het toneel? Wat is tragiek? Welke gebeurtenissen raken of kwetsen ons, maken ons kwaad en drijven ons artistiek engagement?
Histoire(s) du théâtre
La Reprise is het eerste deel van de reeks Histoire(s) du théâtre: een performatief onderzoek naar de oudste kunstvorm van de mensheid. In dit eerste deel keren Rau en zijn team terug naar de fundamentele problemen van hun artistieke werk in de afgelopen vijftien jaar: hoe representeer je geweld en traumatische gebeurtenissen op het podium? Het is tegelijk een zoektocht naar de kern van de fundamenteel tragische ‘condition humaine’, als een viering van de kracht van het theater.
Later in het seizoen 2018/19 zet de Congolese choreograaf Faustin Linyekula het onderzoek verder.
In de pers
‘Een knappe, levendige reconstructie van een boosaardige moord op een jonge homo in Luik.[...] ‘Onverwacht ontroerend.’ – NRC Handelsblad ****
‘Milo Rau laat zien dat het theater de plek is waar alles kan.’ – de Volkskrant *****
‘Een betekenisvolle illusie, zo zal blijken, en eentje die we hard nodig om over te gaan tot handelen.’ – Theaterkrant ****
‘Theatraal meesterwerk. Huiveringwekkend goed.’ en ‘Gruwelijke moord wordt theatraal meesterwerk.’ – De Standaard
‘Geef Milo Rau een misdaadzaak en hij brouwt er beklijvend theater van. In La Reprise ensceneert hij de horrormoord op de Luikse homo Ihsane Jarfi als een moderne tragedie en een analyse over acteren tegelijk. Huiveringwekkend goed.’ – De Standaard
(B)randhaarden / FAQ-Room
Di 5 februari 19:30 – 20:00
FAQ 13
‘Een voorstelling over het wezen, de toevalligheid en de gevolgen van geweld’, schreef Ron Rijghard in NRC over La Reprise. Histoire(s) du Théâtre (I). Vanavond hebben we het over deze unaniem lovend ontvangen, ontwapenende, maar ook ongemakkelijke voorstelling.
taal / Nederlands
De FAQ–Room is een dagelijks programma tijdens Brandhaarden over artistieke, historische, politieke, sociale of filosofische onderwerpen die aansluiten bij de voorstellingen of de makers. Voor en na de voorstellingen kunt u in de ITA Salon terecht voor films, registraties van voorstellingen en gesprekken met boeiende gasten. Toegang is gratis, neem gerust uw drankje mee.
De Zwitser Milo Rau bewijst dat theater niet losgezongen hoeft te zijn van de samenleving. Dat het geen hobby is, maar een noodzakelijke bijdrage aan politiek, cultuur en maatschappij. Een plek om waargebeurde verhalen te vertellen die onze samenleving hebben vormgegeven. Handelsmerk van Rau: zijn ‘re-enactments’, theatrale reconstructies van historische gebeurtenissen, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, vaak gespeeld door direct betrokkenen.
‘Het gaat er niet alleen meer om de wereld voor te stellen, het gaat erom de wereld te veranderen.’ – Milo Rau