03 nov '20 t/m 04 nov '20

Laura H.

Toneelgroep Oostpool / Marcus Azzini
Sluiten

Laura H.

Toneelgroep Oostpool / Marcus Azzini

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vucht?

Grote Zaal
Aanvang 20:00

De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet

Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt laat het hem niet meer los. Meer dan anderen verbindt hij zich met haar verhaal. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat deze jonge vrouw bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn inmiddels meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Nu, ruim een jaar later, lijkt de publieke opinie anders te reageren. Het televisieoptreden van Laura rond de kerst doet stof opwaaien, de verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

Verhalen van nu

Regisseur Marcus Azzini las het boek Laura H. in één adem uit en nam onmiddellijk contact op met Rueb om te praten over een voorstelling. Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen die gehoord en gedeeld moeten worden.

“Voor mij gaat het stuk over Laura en Thomas. Over hoe Thomas zich wist te verbinden met Laura. En over hoe hij ervoor zorgde dat zij zich kon verbinden met hem, zodat dit ongelooflijke verhaal verteld kon worden. Samen zorgden zij ervoor dat dit verhaal niet ongehoord aan ons voorbij ging, waarmee zij initiators zijn van kritische, ongemakkelijke maar belangrijke gesprekken. Het is geen geromantiseerd verhaal over een meisje dat verkeerde keuzes maakte, geen verhaal over een gewelddadige man, maar een verhaal over de grotere context. Over de tijd waarin we leven. Waarin mensen onveranderd op zoek blijven naar liefde, aandacht en erkenning.”

Laura H. vertelt het verhaal van een avontuurlijke Nederlandse journalist die het verhaal van Laura hoorde en achter de waarheid aanging. Een verhaal dat pijnlijk duidelijk maakt hoe dun de scheidslijn is tussen het maken van naïeve keuzes en het zijn van een van nationaal terrorismerisico.

Credits

tekst Thomas Rueb | bewerking Anoek Nuyens | regie Marcus Azzini | spel Lowie van Oers en Jade Olieberg | scenografie Studio Dennis Vanderbroeck | kostuumontwerp Mattijs van Bergen

Zie meer

Language NP Language no problem Wees onzichtbaarTheater Theater RAST i.s.m. Podium Mozaïek / Saban Ol Wees onzichtbaar
Sluiten Wees onzichtbaar Theater RAST i.s.m. Podium Mozaïek / Saban Ol
Wees onzichtbaar van schrijver Murat Isik werd overladen met lovende recensies en won in 2018 de Libris Literatuur Prijs. Podium Mozaïek en Theater RAST komen nu met een bewerking voor het theater. Een ontroerend coming of age-verhaal over een jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmermeer....
Language NP Language no problem Een oprechte ode aan de ironieTheater De Warme Winkel Een oprechte ode aan de ironie
Sluiten Een oprechte ode aan de ironie De Warme Winkel
Na het grote succes van De Warme Winkel speelt De Warme Winkel vinden de makers het hoog tijd voor een vervolg in de serie ‘Obscuur elitair intellectuele thema’s op grote zaal-niveau’.
Language NP Language no problem Wie heeft mijn vader vermoordTheater ITA–Ensemble Wie heeft mijn vader vermoord
Sluiten Wie heeft mijn vader vermoord ITA–Ensemble
01 jun '20 t/m 30 aug '20
Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van literaire sensatie Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.
Language NP Language no problem Sign of the Times: Édouard LouisPerspectief Internationaal Theater Amsterdam / deBalie Sign of the Times: Édouard Louis
Sluiten Sign of the Times: Édouard Louis Internationaal Theater Amsterdam / deBalie
Op 27-jarige leeftijd is hij wereldwijd de literaire sensatie van het moment: de Franse schrijver Édouard Louis. Sinds hij in 2014 doorbrak met zijn autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule, over zijn jeugd als homoseksueel in een grofgebekt, arm en homofoob arbeidersgezin in Noord-Frank...