Leedvermaak trilogie

Sluiten

Leedvermaak trilogie

Het Nationale Theater / Asko Schönberg / Eric de Vroedt

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Leedvermaak trilogie
Het Nationale Theater / Asko Schönberg / Eric de Vroedt
1e rang € 38,50

In de Leedvermaaktrilogie (Leedvermaak, Rijgdraad, Simon) beschrijft Judith Herzberg een Nederlandse familie gedurende een kwart eeuw. Deze geroemde theatertrilogie is voor het eerst in zijn geheel in Nederland te zien. Het publiek neemt plaats op het toneel, de acteurs spelen in de zaal en op de balkons.

Duur marathonvoorstelling, inclusief twee pauzes. Tijdens de pauzes is er eten te koop.
Genre Theater
Taal Nederlands
Capaciteit kleiner i.v.m. aangepaste publieksopstelling

Een wrang, hilarisch en ontroerend epos.

In Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2001) beschrijft Judith Herzberg een Nederlandse familie gedurende een kwart eeuw. De stukken gelden als mijlpalen in het theater en zijn succesvol verfilmd door Frans Weisz. Simon is nog nooit eerder opgevoerd in ons land. Deze geroemde theatertrilogie is nu in Nederland voor het eerst in zijn geheel te zien. Het publiek neemt plaats op het toneel, de acteurs spelen in de zaal en op de balkons.

Eric de Vroedt brengt de trilogie als een marathonvoorstelling:

‘Leedvermaak gaat voor mij over veerkracht. Hoe grote gebeurtenissen van de geschiedenis ingrijpen in persoonlijke levens.’

De familietrilogie van Judith Herzberg is een primeur in Nederland. Het verhaal begint in 1970 met een uitbundig bruiloftsfeest. Lea trouwt voor de derde keer, met Nico. Gedurende dertig jaar volgen we hun levens en die van hun ouders, hun kinderen en hun vrienden. Mensen verbinden zich en gaan weer uit elkaar. Kinderen worden geboren, ouderen gaan dood. Trauma’s worden opgerakeld en weer diep weggestopt. Drie decennia volgen we het lief en leed van deze ‘gewone’ Nederlandse familie.

‘Mijn trilogie gaat niet over de oorlog,’ zegt Judith Herzberg in een interview (NRC, 2015). ‘Het gaat over moeizame relaties tegen een bepaalde achtergrond. Dat is toevallig de Tweede Wereldoorlog, maar dat is niet het echte onderwerp.’ In de ogen van De Vroedt is de trilogie van Herzberg belangrijk omdat het zo Nederlands is: ‘Het gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken. Herzberg heeft dit meesterlijk opgeschreven in schijnbaar luchtige, tintelende dialogen.’

In 2018 ontving Judith Herzberg voor haar oeuvre de Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied.

Credits

regie Eric de Vroedt
tekst Judith Herzberg
decor Maze de Boer
kostuum Lotte Goos
licht Bernie van Velzen
geluid Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
met Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman, Joris Smit, Jaap Spijkers, Gustav Borremans, Mariana Aparicio Torres, Esther Scheldwacht, Soumaya Ahouaoui, Malou Gorter, Johannes Wirix-Speetjens, Nick Renzo Garcia dramaturgie: Willemijn Barelds
coproductie Het Nationale Theater en Asko|Schönberg.

Educatie – met uw klas naar deze voorstelling

Onze afdeling Educatie maakt elk seizoen een selectie van voorstellingen die bijzonder geschikt zijn voor jongeren. Deze voorstelling is opgenomen in ons educatieaanbod.

Wilt u met uw groep bij ons een voorstelling bezoeken, neem dan alstublieft contact op met onze afdeling educatie. Zij kunnen u informeren over het gehele aanbod en bijbehorend educatief materiaal. In samenspraak stemmen we uw wensen en onze mogelijkheden zo goed mogelijk af.

ITA Educatie | Marije Wiggers | marije@ita.nl

Meer theater

Language NP Language no problem The Children Het Nationale Theater / Eric de Vroedt Theater The Children
Sluiten The Children Het Nationale Theater / Eric de Vroedt
Eric de Vroedt regisseert de Broadway-hit The Children. Acteurs Sylvia Poorta, Stefan de Walle en Antoinette Jelgersma nemen ons mee in dit actuele verhaal waarin persoonlijke belangen worden geplaatst tegenover het klimaatprobleem, het grote dilemma van deze tijd.
Language NP Language no problem Orestes in Mosul NTGent / Milo Rau Theater Orestes in Mosul
Sluiten Orestes in Mosul NTGent / Milo Rau
Voor deze bewerking van de oud-Griekse Oresteia – een tragedie over een niet-eindigende reeks moorden uit bloedwraak – trok Milo Rau naar een van de brandhaarden van de wereld, Irak. Hoe kan de keten van geweld eindigen?
Language NP Language no problem Eindspel Theater Rotterdam / Erik Whien Theater Eindspel
Sluiten Eindspel Theater Rotterdam / Erik Whien
Toneelschrijver Samuel Beckett toont in Eindspel de zinloosheid van het bestaan. Met veel humor laat hij zien hoe absurd ons leven eigenlijk is. Erik Whien regisseert in Eindspel een indrukwekkende cast: Hans Croiset (winnaar Louis d’Or), René van ‘t Hof (winnaar VSCD Mimeprijs), Cas Enklaar en...