Liefdesverklaring / U bent mijn moeder / Een soort Alaska

Sluiten

Liefdesverklaring / U bent mijn moeder / Een soort Alaska

Het Nationale Theater speelt altijd

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Liefdesverklaring / U bent mijn moeder / Een soort Alaska
Het Nationale Theater speelt altijd
€ 13,50 (4e rang) - € 29,50 (1e rang)

Met Liefdesverklaring (tekst Magne van den Berg) staat Antoinette Jelgersma stil bij hoe bijzonder theaterbezoek is, elkaar in het theater te ontmoeten en samen te zijn. Rick Paul van Mulligen speelt U bent mijn moeder, de solo van Joop Admiraal uit 1981, gebaseerd op gesprekken met zijn dementerende moeder. Een soort Alaska (regie Eric de Vroedt) is de eenakter van Harold Pinter gebaseerd op Oliver Sachs’ verhaal Awakenings, verfilmd met o.a. Robert De Niro en Robin Williams, vanavond gespeeld door Antoinette Jelgersma, Yela de Koning en Mark Rietman.

aanvang 19:30
duur 1 uur 40
zaal Grote Zaal
taal Nederlands

De Volkskrant over U bent mijn moeder

‘Voor mij is deze voorstelling ook een eerbetoon aan Joop Admiraal. Nog steeds hebben veel collega’s het over hem, over die kwetsbare, fragiele acteur voor wie je destijds naar het theater ging.’ – Noël Fischer in de Volkskrant.

Lees het hele artikel in de Volkskrant

Liefdesverklaring

Tot voor kort leek het de normaalste zaak van de wereld: een kaartje kopen, je jas aantrekken, naar het theater haasten, je plek opzoeken, wachten tot het donker wordt, kijken en luisteren naar acteurs die een voorstelling spelen. Door het coronavirus weten we weer hoe bijzonder theaterbezoek het is om elkaar in het theater te ontmoeten. Samen te zijn. Magne van den Berg schreef een liefdesverklaring aan het publiek, die in deze tijd nóg meer op zijn plaats is.

spel: Antoinette Jelgersma | regie: Noël Fischer | tekst: Magne van den Berg | dramaturgie: Martine Manten

U bent mijn moeder

In 1981 schreef Joop Admiraal theatergeschiedenis met U bent mijn moeder, gebaseerd op gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde. Opzienbarend was hoe Admiraal zowel zichzelf áls zijn moeder speelde, waardoor de voorstelling ook een meesterproef toneelspelen werd. Rick Paul van Mulligen wilde deze tekst die hem zeer aan het hart gaat al langere tijd spelen, Noël Fischer had hem ook op haar verlanglijst staan. Nu zagen zij de kans schoon.

tekst: Joop Admiraal | regie: Noël Fischer | spel: Rick Paul van Mulligen | dramaturgie: Karim Ameur

Een soort Alaska

Na de Eerste Wereldoorlog waarde een virus door Europa, dat vijf miljoen mensen in een mysterieuze slaapziekte hulde. In de jaren zestig bleken zij door behandeling met een Parkinson-medicijn voor korte tijd te ontwaken. Oliver Sachs schreef over deze ziekte en de revolutionaire behandeling Awakenings, verfilmd met o.a. Robert De Niro en Robin Williams. Harold Pinter schreef gebaseerd op Sachs’ verhaal de eenakter Een soort Alaska, waarin een vrouw na dertig jaar slapen ontwaakt.

tekst: Harold Pinter | regie: Eric de Vroedt | vertaling: Carel Alphenaar | spel: Antoinette Jelgersma, Yela de Koning en Mark Rietman | regie: Eric de Vroedt | dramaturgie: Karim Ameur

In de pers

De Volkskrant

‘Het is fascinerend om de transformatie van Rick Paul van Mulligen te zien.’

de Volkskrant over U bent mijn moeder

Theaterkrant.nl over Liefdesverklaring

'Krachtige ode aan een broodnodige aanwezigheid.'

Theaterkrant.nl

Het Parool over Een soort Alaska

'Akelig actueel'

Het Parool

Het Nationale Theater speelt altijd

En toen stond de wereld stil en zaten we bijna allemaal thuis, terwijl in de ziekenhuizen overuren werden gedraaid. Velen vroegen zich af hoe het verder zou gaan met onze toekomst, onze gezondheid, onze geliefden. Wordt het ooit weer zoals het was – en willen we dat? Moeten we leren wennen aan het ‘nieuwe normaal’ – maar wat is dat dan? Of biedt de crisis een kans op radicale vernieuwing – en hoe ziet die er dan uit?

In juni en juli 2020 maakte Het Nationale Theater een reeks nieuwe voorstellingen, geïnspireerd op de bijzondere tijd waarin we samen terecht zijn gekomen. Na de zomer ontwikkelen de stukken door tot volwaardige voorstellingen die het nieuwe theaterseizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Want Het Nationale Theater speelt (vanaf nu) altijd.

Het Nationale Theater speelt altijd is een wendbaar programma met nieuwe voorstellingen die zowel in grote zalen gespeeld kunnen worden als in kleine zalen of op locatie. De zeventien acteurs uit het ensemble van Het Nationale Theater spelen intieme voorstellingen die reflecteren op de huidige situatie en op het leven in de nieuwe wereld erna. Teksten van troost, hoop en afleiding, die de liefde voor theater en samenzijn bezingen. Op het programma staan onder meer klassieke teksten van Samuel Beckett en Harold Pinter, moderne teksten van Duncan Macmillan en Will Eno en nieuwe teksten van Eric de Vroedt, Magne van den Berg en Joeri Vos.

Bekijk ook

Language NP Language no problem Spoonface Het Nationale Theater speelt altijd Theater Spoonface
Sluiten Spoonface Het Nationale Theater speelt altijd
De acteurs van Het Nationale Theater spelen intieme voorstellingen die reflecteren op de huidige situatie en op het leven in de nieuwe wereld erna. Teksten van troost, hoop en afleiding, die de liefde voor theater en samenzijn bezingen. Vanmiddag ziet u de voorstelling Spoonface.
Language NP Language no problem Krapps Laatste Band / Sea Wall
Het Nationale Theater speelt altijd Theater Krapps Laatste Band / Sea Wall
Sluiten Krapps Laatste Band / Sea Wall Het Nationale Theater speelt altijd
De acteurs van Het Nationale Theater spelen intieme voorstellingen die reflecteren op de huidige situatie en op het leven in de nieuwe wereld erna. Teksten van troost, hoop en afleiding, die de liefde voor theater en samenzijn bezingen. Vanavond ziet u Krapps laatste band en Seawall.
Language NP Language no problem Liefdesverklaring / Tom Pain Het Nationale Theater speelt altijd Theater Liefdesverklaring / Tom Pain
Sluiten Liefdesverklaring / Tom Pain Het Nationale Theater speelt altijd
Het Nationale Theater speelt intieme voorstellingen die reflecteren op de huidige situatie en op het leven in de nieuwe wereld erna. Teksten van troost, hoop en afleiding, die de liefde voor theater en samenzijn bezingen. Vanavond ziet u Liefdesverklaring, Tom Pain en een verrassingsprogramma.