Madama Butterfly

Sluiten
Brandhaarden 2023

Madama Butterfly

Q Theatre Company (Tokyo) / Theater Neumarkt (Zürich) / Satoko Ichihara

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Madama Butterfly
Q Theatre Company (Tokyo) / Theater Neumarkt (Zürich) / Satoko Ichihara

In haar nieuwste werk neemt de jonge Japanse regisseur en schrijver Satoko Ichihara Puccini’s Madama Butterfly als uitgangspunt en bewerkt het tot een moderne theatervoorstelling. De opera – over een jonge geisha die zwanger raakt van een Amerikaanse officier en zich van het leven berooft wanneer hij haar verlaat en hertrouwt – werd honderd jaar geleden geschreven, maar de vooroordelen over Aziatische vrouwen zijn sindsdien niet veranderd. Waar Puccini de blik van de westerse man op de Japanse vrouw toont, keert Ichihara dit in haar Madama Butterfly om. Ze bewerkt de opera tot een verhaal over de westerse man door de ogen van een Japanse vrouw.

Festival Brandhaarden

Duur 100 minuten
Genre Theater
Taal Engels en Japans
Boventiteling Nederlands en Engels

Satoko Ichihara


Sinds Satoko Ichihara in 2011 debuteerde met de voorstelling Insects, wordt haar werk wereldwijd op de voet gevolgd. Ze was onder meer te gast op de Aichi Triënnale, één van de grootste internationale kunstenfestivals in Japan. Maar de Japanse regisseuse en schrijfster krijgt niet alleen in eigen land erkenning. Ook in Europa klopten verschillende programmeurs bij haar aan, zoals voor het prestigieuze festival Theater der Welt in Duitsland en Theater Neumarkt in Zürich.
-|-
Satoko Ichihara is een Japanse schrijfster en theaterregisseuse. Geboren in 1988, studeerde zij aan de J.F. Oberlin Universiteit in Tokyo. Sinds 2011 leidt ze het theatergezelschap Company Q. Ze schrijft en regisseert toneelstukken die gaan over menselijk gedrag, de fysiologie van het lichaam en het ongemak rond deze kwesties. Daarbij zet ze steevast haar unieke gevoel voor taal en lichamelijke gevoeligheid in. In 2011 won ze de Aichi Arts Foundation (AAF) Drama Award en in 2019 de 64e Kishida Kunio Drama Award. In 2021 is haar eerste roman, Geisha Hunter, in Japan gepubliceerd. Eveneens in 2021 werd ze artistiek leidster van KIAC - Kinoskai International Arts Center.

Satoko Ichihara over Madama Butterfly

Ik ben me enkel bewust van mijn Japans-zijn wanneer ik niet in Japan ben. Dan heb ik het gevoel dat ik aan de verwachtingen moet voldoen die westerse mensen van mij hebben. Ik had het gevoel dat er veel macht en stereotypes aan mij opgelegd werden door witte mensen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik getest word. Dat ik niet goed genoeg ben.

1 MRT - Artist Talk

Een blik achter de schermen en gesprekken met de makers maken het voorstellingsbezoek nog interessanter. Daarom organiseert ITA Academy tijdens Brandhaarden een reeks Artist Talks: verdiepende gesprekken met inspirerende makers over hun werk en werkwijze, drijfveren, inspiratiebronnen en fascinaties. Artist Talks vinden na een voorstelling van de betreffende maker plaats en bieden verdieping om in een bredere context naar het werk te kijken.

Op 1 maart gaat moderator Carolien Borgers in gesprek met Satoko Ichihara.

Aanmelden is gratis (en verplicht) via onderstaande link

Meer info

In de pers

Der Standard

‘Die Produktion von Satoko Ichihara reflektiert unverblümt und humorvoll die Beziehung westlicher und japanischer Kultur.’

Süddeutsche Zeitung

‘ Eine brillante Übertragung der Motive einer hundert Jahre alten Oper in die Gegenwart.’

Süddeutsche Zeitung

‘ Begegnung mit Avataren: In “Madama Butterfly” werden mühelos hunderte Jahre japanische Geschichte aufgerollt.’

Credits


tekst en regie Satoko Ichihara
dramaturgie Tine Milz
met Kyōko Takenaka, Yan Balistoy, Sascha Ö. Soydan, Brandy Butler
scenografie en kostuums Stefan Britze
video Juan Ferrari
tolk Kanoko Tamura
vertaling Aya Ogawa
regieassistent Sarah Calörtscher
set assistent Umaj Barth
videostagiair/ animaties Sara Bissen
-|-
productieleiding Stéphane Noël (Material ise) namens Neu markt (Zürich), Makiko Yamazato voor Q Theatre Company (Tokio), Theater Commons Tokio
een coproductie van Neumarkt, Zürcher Theater Spektakel en Q Theatre Company (Tokyo)
gesteund door Kinosaki International Arts Center (Toyooka), Arts Council Tokyo / Tokyo Metropolitan Foundation for History and Culture
kaderfinanciering Satoko Ichihara wordt ondersteund door The Saison Foundation (Tokio)

Female Voices

Brandhaarden

Hoe klinkt de vrouwelijke stem als ze op een festival wordt geconcentreerd in tijd en plaats? Tijdens de elfde editie van internationaal theaterfestival Brandhaarden gaan zes vrouwelijke makers de confrontatie aan met stukken en thema’s uit het klassieke repertoire, waarin vrouwelijke personages een leidende rol spelen. Brandhaarden: Female Voices vindt plaats van woensdag 22 februari t/m zaterdag 4 maart en toont voorstellingen van Elsa-Sophie Jach, Eline Arbo, Satoko Ichihara, Carme Portaceli, Hanane Hajj Ali en Ewelina Marciniak.

In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre Bouffes du Nord.

Meer Brandhaarden

Language NP Language no problem Die Jungfrau von Orleans Nationaltheater Mannheim / Ewelina Marciniak Theater Die Jungfrau von Orleans
Sluiten Die Jungfrau von Orleans Nationaltheater Mannheim / Ewelina Marciniak
Gods strijder, boerenmeisje met hallucinaties of rebel? Wie is Jeanne D'Arc als we voorbij de mythe kijken?
Language NP Language no problem Jane Eyre Nationaltheatret (Oslo) / Eline Arbo Theater Jane Eyre
Language NP Language no problem Die Unerhörten Residenztheater (München) / Elsa-Sophie Jach Theater Die Unerhörten
Language NP Language no problem Jogging Hanane Hajj Ali (Beirut) Theater Jogging
Sluiten Jogging Hanane Hajj Ali (Beirut)
In haar bekroonde toneelstuk Jogging neemt Hanane Hajj Ali je mee door de straten van Beiroet en haar dromen, verlangens, hoop en de vele rollen die ze speelt als Libanese vrouw.
Language NP Language no problem Bovary KVS (Brussel) / Carme Portaceli Theater Bovary
Sluiten Bovary KVS (Brussel) / Carme Portaceli
De Catalaanse regisseur Carme Portaceli brengt Madame Bovary tot leven met een hedendaagse adaptatie die toont hoe relevant het verhaal ook vandaag nog is.