Mothers (VPRO Extra)

Sluiten
IDFA

Mothers (VPRO Extra)

Nirit Peled

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Mothers (VPRO Extra)
Nirit Peled

Vier Amsterdamse moeders vertellen hoe hun zoon door foute keuzes in de justitiële molen belandde en te maken kreeg met de stigmatiserende, preventieve Top400-aanpak. Ondanks onmacht en frustratie blijven ze vechten voor hun kind.

Festival IDFA

Duur 81 minuten
Genre film
Taal Nederlands, met Engelse ondertiteling

Wereldpremière

Mothers


Vier moeders vertellen hoe hun zoon door foute vrienden, een trauma of intimidatie door een bende in crimineel vaarwater terechtkwam. De vergrijpen zijn klein, hun betrokkenheid is niet altijd bewezen en soms zijn ze alleen getuige van een misdaad. Maar de preventieve Top400-behandeling die de gemeente Amsterdam hen opdringt, brengt ze van de regen in de drup. De moeders worden gegijzeld door een bureaucratie die hun gezinsleven volledig ontwricht. De directe omgeving bestempelt hen als slechte opvoeders en de politie behandelt hen soms zelfs als medeplichtige.
-|-
Om hun identiteit te beschermen komen de moeders niet zelf in beeld, maar hun stem is wel te horen. Hun rol wordt gespeeld door nasynchroniserende acteurs. Behalve een uiting van onmacht, frustratie en woede zijn hun verhalen een aanklacht tegen het gebruik van algoritmes bij het voorspellen van crimineel gedrag. Deze vorm van misdaadpreventie werkt bijzonder stigmatiserend en discrimineert gekleurde jongens uit sociaal-economisch zwakke groepen.

Credits


Regisseur Nirit Peled
Productie Katja Draaijer namens BALDR Film
Cinematografie Gregor Meerman
Montage Patrick Janssens, Tessel de Vries
Geluid Matthijs Klein, Taco Drijfhout
-|-
Sound Design Evelien van der Molen
Muziek Alex Simu
Involved TV Channel VPRO
Screening copy BALDR Film

OVER IDFA

IDFA staat voor de kracht van de creatieve documentaire. Documentaires die kunnen verbinden, inspireren en prikkelen. Documentaires die de blik verruimen op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Tijdens deze editie van het festival zijn in ITA dagelijks screenings van documentaires en bijzondere voorstellingen te zien.

Bekijk het hele IDFA-programma