Neighbours

Sluiten
Julidans

Neighbours

Brigel Gjoka, Rauf 'Rubberlegz' Yasit & Rusan Filiztek in collaboration with William Forsythe

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Neighbours
Brigel Gjoka, Rauf 'Rubberlegz' Yasit & Rusan Filiztek in collaboration with William Forsythe

Hoeverre zijn ‘buren’ anders, maar vooral: waarin ontmoeten ze elkaar?

Rauf ‘Rubberlegz’ Yasit en Brigel Gjoka, twee dansers met totaal uiteenlopende achtergronden, creëren een fascinerende cocktail van stijlen en mogelijkheden in Neighbours, een emotioneel werk waarin de dansers verkennen wat buren bindt. En wat hen scheidt.

Julidans
Hoofdprogramma
Duur 60 minuten
Locatie Theater Bellevue
Zaal Grote Zaal

Wegens ziekte van van één van de dansers zijn we helaas genoodzaakt om de voorstelling te annuleren.

Brigel Gjoka & Rauf Yasit


De makers van Neighbours, Brigel Gjoka en Rauf Yasit, komen uit respectievelijk de Albanese en de Koerdische cultuur. Ze leerden elkaar kennen door het samenwerken in A Quiet Evening of Dance (2018) van William Forsythe, ‘een spelletje Twister voor gevorderden’ (Het Parool). Forsythe zette de balletwereld in de jaren tachtig en daarna op zijn kop met deconstructies van klassieke passen en houdingen. In A Quiet Evening of Dance opent Forsythe als het ware zijn gereedschapskist; alle elementen die zijn stijl uniek maken, komen aan bod. Het inspireerde Gjoka en Yasit om in Neighbours op zijn werk voort te borduren, waarbij Forsythe zelf advies heeft gegeven.
-|-
De danstradities van waaruit ze werken, brengen verdieping en reliëf: Gjoka’s achtergrond in de hedendaagse dans geeft zijn bewegingen een verbazingwekkende dynamiek en soepelheid; breakdancer Yasit tart voortdurend de zwaartekracht met zijn moves. Rubberlegz werd bekroond tot ‘Beste Danser 2019’ door Danza&Danza Magazine vanwege zijn ‘originele taal die barrières tussen dansgenres doorbreekt’.

© Julien Benhamou
© Julien Benhamou

Neighbours


In het begin van Neighbours maakt Gjoka een reeks golfbewegingen door zijn arm op te tillen, telkens met een net iets ander effect, gebaseerd op de geïsoleerde bewegingen van de hedendaagse dans. RubberLegz is meer geaard, hij onderzoekt de relatie van het lichaam tot de vloer, zoals die tot uiting komt in breakdance. Dan pas begint de livemuziek van de Koerdische muzikant Ruşan Filiztek, een mix van invloeden van Turkse, Armeense en Griekse tradities. Moeiteloos verbindt hij wat grenzen gescheiden houden.

Af en toe bevriezen de dansers even in een pose waarna ze de stroom van bewegingen weer laten vloeien en op onnavolgbare wijze met elkaar in dialoog brengen.
-|-
Vanuit diversiteit lijkt een nieuwe choreografische taal te ontstaan, ergens op het kruispunt van urban, klassieke en hedendaagse dans. Eerst abstract, later met steeds meer verwijzingen naar de culturele tradities waaruit ze voorkomen. Hypnotiserend en vernieuwend.

Vaak dansen ze samen, hun armen in elkaar verstrengeld, onontwarbaar, als een puzzel die je uit elkaar moet halen. De enorme variatie van wat ze laten zien in solo’s en duetten, is indrukwekkend. Onweerstaanbaar.

REVIEWS

Theaterkrant, 2019 over A Quiet Evening of Dance

‘Rauf ‘Rubberlegz’ Yasit steelt meteen de show: het materiaal dat hij toevoegt aan de dans is verbluffend. Je weet meteen waar hij de bijnaam ‘Rubberlegz’ aan dankt’

Credits


Neighbours Brigel Gjoka, Rauf “RubberLegz” Yasit & Ruşan Filiztek gecreëerd in samenwerking met William Forsythe

A Sadler’s Wells Production met de steun van Dance Reflections door Van Cleef & Arpels

Coproductie met PACT Zollverein Essen, Pôle européen de création - Ministère de la Culture/Maison de la Danse Lyon, Biennale de la danse de Lyon 2021, Cndc Angers, TAP – Théâtre Auditorium de Poitiers, Sydney Festival, Festival d’Automne à Paris; Chaillot – Théâtre national de la Danse, La Filature, Scène nationale de Mulhouse, Julidans Amsterdam, Théâtre de Liège, MC2: Maison de la Culture de Grenoble, Teatro municipal do Porto, KDF / Kalamata Dance Festival, Torinodanza Festival / Teatro Stabile di Torino - Teatro Nazionale and centre chorégraphique national de Caen en Normandie.
-|-
Choreografen en performers Brigel Gjoka & Rauf “RubberLegz” Yasit
Gecreëerd in samenwerking met William Forsythe
Componist en muzikant Ruşan Filiztek, Accords Croisés
Lichtontwerp Zeynep Kepekli
Kostuumontwerp Ryan Dawson Laight

Part I World Premiere 29 & 30 November 2019 at PACT Zollverein, Essen, Germany
Developed piece World Premiere 3 & 4 March 2022 at CNDC Angers, France

Met ondersteuning van

Dance Reflections by Van Cleef & Arpels

MEER

Language NP Language no problem JOY ENJOY JOY Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD Dans JOY ENJOY JOY
Sluiten JOY ENJOY JOY Ann Van den Broek (NL/BE) / WArd/waRD
Na een paar zware jaren is er behoefte aan lucht en licht, vindt choreograaf Ann Van den Broek. In Joy Enjoy Joy viert ze het leven, aards en dynamisch, met kostuums in alle kleuren van de regenboog en bruisende dans.
Language NP Language no problem On Earth I'm Done: Mountains & Islands Jefta van Dinther (SE) / Cullberg Dans On Earth I'm Done: Mountains & Islands
Sluiten On Earth I'm Done: Mountains & Islands Jefta van Dinther (SE) / Cullberg
Met referenties naar sciencefiction, classicisme en popcultuur wordt de toeschouwer meegevoerd naar plekken die uit het conventionele ruimte-tijdcontinuüm lijken te zijn losgescheurd.
Language NP Language no problem Yishun is Burning Choy Ka Fai (SGP/DE) Dans Yishun is Burning
Sluiten Yishun is Burning Choy Ka Fai (SGP/DE)
Sjamanisme meets voguing meets drag in de multimediale dansperformance Yishun is Burning, een ultradynamische zoektocht naar de rituelen van onze tijd.
Language NP Language no problem Sacrifice while lost in salted earth Hooman Sharifi (IR/NO) / Impure Company Dans Sacrifice while lost in salted earth
Language NP Language no problem A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL) Dans A Divine Comedy
Sluiten A Divine Comedy Florentina Holzinger (AT/NL)
In A Divine Comedy katapulteert de beruchte choreograaf het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Dante Alighieri naar het heden, en creëert zo hemel en hel in het hier en nu.
Language NP Language no problem Via Injabulo Amala Dianor (SN/FR), Marco da Silva Ferreira (PT) / Via Katlehong Dance (ZA) Dans Via Injabulo