Nelson Mandela lezing

Sluiten

Nelson Mandela lezing

ZAM Magazine

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Nelson Mandela lezing
ZAM Magazine
€17,50 / € 5,00 Stadspas groene stip

De Nelson Mandela Lezing wordt voor de 2e keer in Nederland gehouden. Wat is er nog over van de beloftes van Nelson Mandela (1918-2013) en wat is zijn erfenis wereldwijd? Dit jaar spreekt de Nigeriaanse schrijver, satiricus en jurist Elnathan John (1982) de ZAM Nelson Mandela Lezing uit. Naast zijn verhaal kunt u genieten van een programma vol dans, muziek en poëzie en ideeën, ervaringen en perspectieven ontdekken voor een wereld van vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid.

Aanvang 15:30 uur
Grote zaal
Taal Nederlands en Engels

Elnathan John

Elnathan John is een scherpzinnige en dynamische stem. Hij won meerdere literaire prijzen. Zijn essays en blogs werden onder meer gepubliceerd in The Guardian, Sunday Trust, Le Monde Diplomatique, The Economist, ZAM Magazine en Chimurenga Chronic. Als een onafhankelijke denker en een geestige criticus van machtsmisbruik en zelfverheerlijking, wordt John gevreesd voor zijn scherpte en bewonderd voor zijn moed en meeslepende woordkunst.

In 2015 verscheen zijn debuut, Born on a Tuesday, dat werd vertaald in Frans en Duits. In 2019 volgden Be(coming) Nigerian en zijn eerste stripboek in samenwerking met Alaba Onajin, On Ajayti Crowther Street. Hij was tevens jurylid van de 2019 Man Booker International Prize for Literature.

(c) Foto: Dirk Skiba

PROGRAMMA

Gregory Maqoma
De internationaal gevierde choreograaf en danser Gregory Maqoma zal drie korte nieuwe choreografieën uitvoeren. Gregory Maqoma wordt gezien als een van de meest getalenteerde artiesten uit de nieuwe generatie van artiesten uit Zuid Afrika. Hij zal worden begeleidt door Shanell Winlock (dans), Xolisile Bongwana (zang en dans) en Giuliano Modarelli (muziek).

Melanie Scholtz

Bejubeld zangtalent, jazz zangeres Melanie Scholtz uit Kaapstad kan inmiddels bogen op een indrukwekkende carrier. Ze combineert moeiteloos folk met haar moedertaal Xhosa met 'clicksounds' en ritmes. Haar optreden tijdens de Nelson Mandela Lezing zal geïnspireerd zijn op het werk van de Zuid Afrikaanse dissidente poëet James Matthews die vanwege zijn werk tijdens de periode van Apartheid jarenlang in gevangenschap doorbracht. James Matthews zal via video onderdeel uitmaken van het programma.

Saman Amini
Acteur, zanger en toneelschrijver van Iraanse afkomst zal op zijn inmiddels welbekende pijnlijke, confronterende, schrijnende en humorvolle wijze bijdragen aan het programma van de Nelson Mandela Lezing.

Tevens zullen Noraly Beyer en Adriaan van Dis een bijdrage leveren aan deze editie van de Nelson Mandela Lezing.

#MandelaLecture2020

Mandela lezing ZAM Magazine 1
Mandela lezing ZAM Magazine 2

De Nelson Mandela Lezing is een initiatief van ZAM Magazine met steun van de Nelson Mandela Foundation, Johannesburg.

Comité van Aanbeveling: Femke Halsema (Burgemeester van Amsterdam), Conny Braam (schrijver, oud-voorzitter Anti-Apartheids Beweging Nederland), Mpho Tutu (dominee), Adriaan van Dis (schrijver), Marjan Goslings (oud-rechter), Zakes Mda (schrijver/kunstenaar), Henk Wals (directeur Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) and Hennah Draaibaar (producer).

Bekijk hier het programma van de eerste Nelson Mandela Lezing uitgesproken door de Zuid-Afrikaanse schrijfster en opiniemaker Sisonke Msimang, 10 februari 2019.

Portret Young Mandela - courtesy Marlene Dumas

Zie meer

Language NP Language no problem Wees onzichtbaar Theater RAST i.s.m. Podium Mozaïek / Saban Ol Theater Wees onzichtbaar
Sluiten Wees onzichtbaar Theater RAST i.s.m. Podium Mozaïek / Saban Ol
Wees onzichtbaar van schrijver Murat Isik werd overladen met lovende recensies en won in 2018 de Libris Literatuur Prijs. Podium Mozaïek en Theater RAST komen nu met een bewerking voor het theater. Een ontroerend coming of age-verhaal over een jongen die opgroeit in de Amsterdamse Bijlmermeer....
Language NP Language no problem Amsterdammer van het Jaar Stichting Amsterdammer van het Jaar / ITA Perspectief Amsterdammer van het Jaar
Sluiten Amsterdammer van het Jaar Stichting Amsterdammer van het Jaar / ITA
Een awardshow om de stad en bijzondere Amsterdammers te vieren. Samen vieren we de mensen die de stad mooier, leefbaarder en socialer maken. Van een mantelzorger tot een fanatieke vrijwilliger, van een bijzondere buurtbewoner tot een actieve collectant. Een feestelijk showprogramma met Harm Ede...
Language NP Language no problem De laatste dichters Urban Myth / Jörgen Tjon a Fong Theater De laatste dichters
Sluiten De laatste dichters Urban Myth / Jörgen Tjon a Fong
De Laatste Dichters is een waargebeurd verhaal over de kracht van kunst. Over het vinden van je ware identiteit via woord en muziek (Pink Oculus). Met hun woorden als wapen bestreden de Last Poets ten tijde van de burgerrechtenbeweging in Amerika een generaties-oud negatief zelfbeeld van veel A...
Language NP Language no problem Histoire(s) du Théâtre II NTGent / Faustin Linyekula Theater Histoire(s) du Théâtre II
Sluiten Histoire(s) du Théâtre II NTGent / Faustin Linyekula
Faustin Linyekula; in 2019 was hij associate artist van het Holland festival, voor NTGent maakte hij in datzelfde jaar een voorstelling over over een sleutelmoment in de geschiedenis van de Congolese dans.