Op hoop van zegen

ITA–Ensemble
Sluiten

Op hoop van zegen

ITA–Ensemble

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

De Australische regisseur Simon Stone maakt een radicale bewerking van de oer-Hollandse klassieker Op hoop van zegen. Hij verplaatst het vissersdorp dat centraal staat in het oorspronkelijke stuk naar de aankomsthal van een luchthaven. Hier wachten familieleden en vrienden op de terugkeer van hun dierbaren op het ogenblik dat het vliegtuig van de radar verdwijnt.

Duur nog niet bekend
Genre Theater
Taal Nederlands

Nederlands bekendste toneelstuk Op hoop van zegen (1900) van Herman Heijermans is voor velen in de eerste plaats een aanklacht tegen een maatschappij waarin het kille winstprincipe mensen de dood injaagt. Een vissersdorp in het begin van de 20e eeuw levert haar vaders en zonen uit aan de roekeloze praktijken van een op geld beluste reder die het niet zo nauw neemt met de veiligheidsvoorschriften op de boten. Het stuk is ook een prachtig portret van een gemeenschap die heeft leren leven met de offers en het verlies aan mensenlevens en zich schikt naar de wil van God.

Simon Stone maakt een radicale bewerking. In de aankomsthal van een luchthaven wachten familieleden en vrienden op de terugkeer van hun dierbaren op het ogenblik dat het vliegtuig van de radar verdwijnt. Overgeleverd aan de flarden informatie van de autoriteiten en het internet wachten ze op de bevestiging van hun ergste nachtmerrie. Radeloosheid en woede maken zich van hen meester.

De nabestaanden krijgen in de loop van het stuk contouren wanneer hun verleden en hun relatie met de slachtoffers in korte scènes worden geschetst. Een caleidoscopische reis in de levens van tientallen mannen en vrouwen die door het lot op elkaars pad belanden en proberen om te gaan met verlies en onvervulde dromen.

De memorial aan het einde van de voorstelling is theater in zijn meest elementaire vorm: personages die zich kwetsbaar overgeven aan het publiek in verstilde monologen die trachten te verwoorden wat ons bindt: behoefte aan liefde en een diep besef van het leven als oefening in afscheid nemen.

De Australische schrijver en regisseur Simon Stone (1984) is een unieke stem in het internationale theater. Hij maakte furore met hedendaagse bewerkingen van klassieke teksten en werd al snel een graag geziene gast op festivals in Europa. Voor ITA bewerkte hij o.a. Medea van Euripides en maakte hij Ibsen huis, gebaseerd op verschillende stukken van de Noorse grootmeester. Het vier uur durende familiedrama werd op het Festival van Avignon door pers en publiek omarmd. Ook regisseerde hij het ITA-ensemble in Husbands and wives van Woody Allen.

Stone stript in zijn bewerkingen het origineel tot zijn essentie en plaatst de morele dilemma’s en thema’s binnen een hedendaagse context. Zijn personages zijn herkenbare, twijfelende, zoekende mensen in extreme omstandigheden. Simon Stone wordt geroemd om zijn messcherpe dialogen, zijn humor, de intensiteit van het acteren en zijn vindingrijke regiestijl waarin abstractie en hyperrealisme op een spannende manier hand in hand gaan.

Stone heeft inmiddels ook naam gemaakt in het operacircuit en heeft net zijn tweede speelfilm voltooid. Na het goed ontvangen The Daughter, gebaseerd op Ibsens De Wilde Eend, tekent hij nu voor The Dig, een historisch drama met Carey Mulligan en Ralph Fiennes. De film werd geproduceerd door Netflix en is in het najaar van 2020 in bioscopen te zien.

Cast

Language NP Language no problem Ilke Paddenburg Ilke Paddenburg
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Achraf Koutet Achraf Koutet
Language NP Language no problem Janni Goslinga Janni Goslinga
Language NP Language no problem Maria Kraakman Maria Kraakman
Language NP Language no problem Bart Slegers Bart Slegers
Language NP Language no problem Hugo Koolschijn Hugo Koolschijn
Language NP Language no problem Joy Delima Joy Delima
Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Simon Stone
Regisseur
Simon Stone

De Australische regisseur, acteur en schrijver Simon Stone (1984) is één van de meest gevraagde en bejubelde theatermakers in het internationale circuit.

Bekijk Profiel

Credits

naar Herman Heijermans
tekst en regie Simon Stone
dramaturgie Peter van Kraaij
scenografie Bob Cousins
licht James Farncombe
geluid Stefan Gregory
regie-assistentie Daniel ’t Hoen, Sally Merres
coproductie deSingel Antwerpen, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg
particulier producent Rob en Mirjam van den Bergh, Hendrik Jan ten Have en Gabriella de Rooij, Willem en Paula van der Schoot-van Voorst
programmapartner Ammodo
fotografie Jan Versweyveld
productie Michiel van Schijndel
publiciteit Joris van den Ring-Bax

Meer ITA-ensemble

Language NP Language no problem Stamboom MonologenTheater Joy Delima / Joeri Vos / ArTEZ Theaterschool / Internationaal Theater Amsterdam Stamboom Monologen
Sluiten Stamboom Monologen Joy Delima / Joeri Vos / ArTEZ Theaterschool / Internationaal Theater Amsterdam
05 aug '20 t/m 22 aug '20
Joy Delima speelt een monoloog over haar politieke bewustwording op het gebied van racisme en uitsluiting. In een serie snel gesneden, korte, komische en persoonlijke monologen vertelt ze over haar zoektocht naar haar roots en over haar ervaringen als jonge zwarte vrouw in Nederland.
Language NP Language no problem Wie heeft mijn vader vermoordTheater ITA–Ensemble Wie heeft mijn vader vermoord
Sluiten Wie heeft mijn vader vermoord ITA–Ensemble
01 jun '20 t/m 30 aug '20
Ivo van Hove bewerkte Wie heeft mijn vader vermoord van literaire sensatie Édouard Louis. Van Hove maakte van het zeer uitgesproken boek een monoloog, speciaal voor Hans Kesting.