11 jun '20 t/m 21 jun '20

Op hoop van zegen

ITA–Ensemble
Bestel kaarten
3e rang va €10 - 1+ rang €34,50

Simon Stone verplaatst het vissersdorp dat centraal staat in Op hoop van zegen naar de aankomsthal van een luchthaven. Hier wachten familie en vrienden op de terugkeer van hun dierbaren.

In mei 2020 in deSingel en in juni 2020 in Internationaal Theater Amsterdam (Holland Festival)
Duur nog niet bekend
Genre Theater
Taal Nederlands

Met snelle, messcherpe dialogen transformeert Simon Stone de ultieme Nederlandse toneelklassieker naar een verhaal van en over onze tijd. De Australische toneelschrijver en regisseur was voor het eerst in Nederland te zien met zijn overrompelende versie van De wilde eend. In opdracht van Internationaal Theater Amsterdam schreef hij een nieuwe Medea. Voor het grote familie-epos Ibsen huis liet hij zich inspireren door thema’s uit het werk van de Noorse schrijver.

Stone heeft zijn eigen patent op de bewerking van ijzeren klassiekers. Hij actualiseert van binnenuit. Bij elk stuk gaat hij op zoek naar de onvervreemdbare kern. In snelle, messcherpe en filmische dialogen vertaalt hij de basisproblematiek naar eenzelfde conflict dat speelt in onze tijd. Het verleent zijn stukken een actuele relevantie. Tegelijk zijn ze getuigenis van een condition humaine die door de eeuwen heen onveranderd blijft. Dit seizoen gaat Stone aan de slag met Op hoop van zegen van Herman Heijermans. Dit ‘spel van de zee’ uit 1900 is wellicht het meest gespeelde stuk ooit in Nederland. In zijn tijd van ontstaan was het een scherpe sociale aanklacht. Heijermans wilde een wet forceren om inhalige reders die uit waren op de verzekeringspremie te beletten dat ze niet zeewaardige schepen het water op zouden sturen. Maar het stuk is ook een noodlotsdrama. De geïsoleerd levende vissersgemeenschap heeft geen keus: zij zijn de gevangenen van de zee. De visserij is hun enige mogelijkheid van bestaan. De zee geeft (vis), de zee neemt (levens). Met de beroemdste en spreekwoordelijk geworden zin uit het stuk: ‘De vis wordt duur betaald.’

Op hoop van zegen beleeft zijn première in deSingel (Antwerpen) en is in juni in Amsterdam te zien in het kader van het Holland Festival.

Cast

Language NP Language no problem Janni Goslinga Janni Goslinga
Language NP Language no problem Maarten Heijmans Maarten Heijmans
Language NP Language no problem Achraf Koutet Achraf Koutet
Language NP Language no problem Maria Kraakman Maria Kraakman
Language NP Language no problem Ilke Paddenburg Ilke Paddenburg
Language NP Language no problem Bart Slegers Bart Slegers
Language NP Language no problem Chris Nietvelt Chris Nietvelt
Language NP Language no problem Hugo Koolschijn Hugo Koolschijn

Credits

naar Herman Heijermans
tekst en regie Simon Stone
dramaturgie Peter van Kraaij
scenografie Bob Cousins
licht James Farncombe
geluid Stefan Gregory
regie-assistentie Daniel ’t Hoen, Sally Merres
coproductie DeSingel, Les Théâtre de la Ville de Luxembourg
particulier producent Rob en Mirjam van den Bergh, Hendrik Jan ten Have en Gabriella de Rooij, Willem en Paula van der Schoot-van Voorst
fotografieJan Versweyveld
productie Michiel van Schijndel
publiciteit Joris van den Ring-Bax

Bekijk de agenda

Bekijk ook

Language NP Language no problem OedipusTheater ITA–Ensemble Oedipus
Sluiten Oedipus ITA–Ensemble
13 jan '20 t/m 08 feb '20
Koning Oedipus is de perfecte tragedie. In het spoor van vele voorgangers regisseert Robert Icke – die eerder in Londen op schitterende wijze de Oresteia herschreef – een eigentijdse, vrije bewerking van eigen hand.
Language NP Language no problem Het houtTheater ITA–Ensemble Het hout
Sluiten Het hout ITA–Ensemble
04 dec '19 t/m 30 jan '20
Michiel van Erp, ook wel de officieuze filmer des vaderlands genoemd, regisseert Het hout van Jeroen Brouwers. "Je ziet aan de openingsscène hoe goed hij in beelden kan denken.", aldus Trouw.