Parra jr.

Sluiten

Parra jr.

ITA-junior / Anouar Ennali / Aristos Iatrou

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Parra jr.
ITA-junior / Anouar Ennali / Aristos Iatrou
€ 5

Een voorstelling voor én door jongeren (15-20 jaar) met dans en spoken word. Parra jr. is een laboratorium voor onderzoek naar woede, macht, rechtvaardigheid en empathie. En hoe menselijke waarneming in relatie staat tot de realiteit. Want wat wij horen en zien wordt bepaald door wie we zelf zijn.

Door de huidige coronamaatregelen hebben we besloten om van Parra jr. een theaterfilm te maken, iets wat tussen een voorstellingsregistratie en een film inzit. Met het theaterscript als uitgangspunt hebben we de scènes geënsceneerd voor filmopname. Op deze manier proberen we recht te doen aan het werkproces en de ruimte te zoeken in artistieke oplossingen in deze ingewikkelde tijd.

De theaterfilm wordt vertoond in tijdslots van 24 uur (van 00:01 - 23:59).

De theaterfilm wordt vertoond in tijdslots van 24 uur (telkens van 00:01 - 23:59).

Geschikt vanaf 14 jaar
Duur 60 minuten
Première 6 februari 2022
Taal Nederlands

Parra jr. © Mariet Dingemans
Parra jr. © Fabian Calis

Een pleidooi voor de woede

Doe niet zo opgefokt…
Maak je niet druk…
Laat het los…
Dat is vast niet zo bedoeld…

Veel gehoorde zinnen die vooral bedoeld zijn om de boel te kalmeren. In toom te houden. Maar wat als dat niet meer kan óf als je ervoor kiest dat je dat niet meer wil. Dat je de gemoederen wél hoog laat oplopen, dat je je emoties niet inhoudt. Dat je gewoon kwaad bent en dat iedereen dat mag weten. En zou die woede dan misschien ook positief kunnen zijn? Een ‘force of nature’ die bergen kan verzetten, volksstammen in beweging kan brengen, een motor voor verandering. Via dans en spoken-word word je als publiek door onze jonge spelers meegezogen in een battle die zich manifesteert als een socratisch gesprek, waarin we zoeken naar de echte betekenis van dat wat we zeggen en doen.

-|-Parra jr. is een laboratorium voor onderzoek naar woede, macht, rechtvaardigheid en empathie. En hoe menselijke waarneming in relatie staan tot de realiteit. Want wat wij horen en zien wordt bepaald door wie we zelf zijn. En je inleven in een ander blijkt moeilijker dan je denkt. Hoe stel je vast dat alles niet eigenlijk illusie is?

In onze ITA-junior productie laten makers en jongeren zich ieder jaar opnieuw inspireren door een ITA-ensemble voorstelling. Dit jaar halen zij inspiratie uit Ivo van Hove's Age of Rage. Age of Rage vertelt een oerverhaal van hoe wraak opeenvolgende generaties achtervolgt en ten gronde richt. Aan de hand van de geschiedenis van de Trojaanse oorlog en de koninklijke Atridenfamilie laat Age of Rage de mechanismen, onontkoombaarheid en uitzichtloosheid zien van een cirkel van geweld.

Parra jr. © Fabian Calis
Parra jr. © Fabian Calis

Regisseur Anouar Ennali over Parra jr.:

‘Ieder seizoen maakt ITA-junior een voorstelling met en voor jongeren. Dit jaar is onze inspiratiebron de voorstelling Age of Rage van Ivo van Hove. Thema’s gelinkt aan oorlogen en woede inspireerden ons tot het maken van deze interdisciplinaire woordkunst- en dansvoorstelling: Parra jr.. In Parrajr. worden we meegenomen in de belevingswereld van meer dan 20 jongeren die van binnen en buiten van elkaar verschillen. Hoe gaan zij om met thema’s als woede, macht, rechtvaardigheid en empathie? Waar sluiten ze zich voor af en hoe uiten zij zich? Hoe verhoudt dit zich tot elkaar en tot de omgeving? Niet alleen de jongeren gaan op zoek, wij vragen het publiek ook om deelgenoot te zijn van deze zoektocht. Misschien liggen de antwoorden rondom bovengenoemde thema’s dichterbij dan we denken. Met vormen als woordkunst en dans komen we dichter bij de wereld van deze jongeren. Laat je meenemen en wordt deelgenoot tijdens de voorstelling: Parra jr..'

Credits

door ITA-junior
regie en tekst Anouar Ennali
choreografie Aristos Iatrou
scenografie Dirk Sonneveld
kostuums Edo Verhoeff
dramaturgie Muriël Besemer
lichtontwerp Patrick Jonker
geluidsontwerp Mick Broer
assistent regie Jasmine van Putten
assistent choreografie Siena Verber
assistent tekst Mirte Koerts
productie Emma van Buuren
assistent productie Amy Visser
fotografie Mariet Dingemans
fotografie campagnebeeld Dim Balsem
-|-cast Aïsha Valerius, Amber Kirpensteijn, Anne Jansen, Ciraj Amalal, David Janse, Dieke de Jong, Dimitri Nijsse, Eliasz Korabiowski-Dean, Inti Tabares Medina-Hogendijk, Jente van den Brenk, Livia Lamers, Lulu Streefkerk, Marley Verbeem, Moos Wurms, Mounia Boussaid, Nancy Boutros, Nena Noordijk, Nzinga Nortan, Thom Meester, Wisse Weijgertse, Yassine El Amriti, Zara Stenzler, Zine-Eddine El Mariami

BEKIJK OOK

Language NP Language no problem Overhoop ITA / Pact+ theater Theater Overhoop
Sluiten Overhoop ITA / Pact+ theater
Opgroeien met het gevoel van met 4-0 achterstaan, hopeloos overhoop met je eigen gedachten. Volwassen worden in een wereld die angstvallig roept dat ze verwaarloosd is. Waar haal je je hoop vandaag de dag vandaan? Elke dag is een nieuw begin en de wereld waarin je leeft, is jouw wereld.
Language NP Language no problem Witch Hunt Noord Nederlands Toneel / Club Guy & Roni / Eline Arbo Theater Witch Hunt
Sluiten Witch Hunt Noord Nederlands Toneel / Club Guy & Roni / Eline Arbo
In de grote, muzikale voorstelling Witch Hunt gaat een archeologe (Sarah Janneh) op zoek naar de duistere geschiedenis van vrouwen- en kindermoord in een klein, afgelegen dorp. Daar komt het verleden letterlijk tot leven.
Language NP Language no problem Eindspel Theater Rotterdam / Erik Whien Theater Eindspel
Sluiten Eindspel Theater Rotterdam / Erik Whien
28 mei '22 t/m 29 mei '22
De bejubelde voorstelling Eindspel van regisseur Erik Whien is opnieuw te zien. Eelco Smits en Hans Croiset schitteren in een voorstelling over de zinloosheid van het bestaan van Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw.
Language NP Language no problem Revisor Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young Dans Revisor
Sluiten Revisor Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young
Als choreografe Crystal Pite en theatermaker Jonathon Young samenwerken, zorgt dat voor theatraal vuurwerk dat lang blijft nazinderen. Na Betroffenheit, tijdens Julidans 2018 in Amsterdam te zien, nemen ze nu een vintage politieke komedie als uitgangspunt.
Language NP Language no problem A Midsummer Night's Dream Opera Zuid / Ola Mafaalani Muziektheater A Midsummer Night's Dream
Sluiten A Midsummer Night's Dream Opera Zuid / Ola Mafaalani
Tussen schemering en dageraad verandert het koninkrijk van Elfenkoning Oberon in een speelgrond voor liefde. Met een druppel toversap beïnvloedt Oberon het liefdesleven van zijn onderdanen en echtgenote Titania. Verliefdheid, ontrouw, extase, verdriet en verzoening vullen de nacht.
Language NP Language no problem Sudden and Suspended Nederlands Dans Theater 2 Dans Sudden and Suspended
Sluiten Sudden and Suspended Nederlands Dans Theater 2
Sudden and Suspended van NDT 2 brengt drie verschillende choreografische stemmen samen, stelt onze huidige wereld in vraag en probeert de kracht te vinden het opnieuw te verbeelden. Vloeiende bewegingen en sterke ritmes worden vertaald in momenten van hysterie...
Language NP Language no problem Die Dreigroschenoper Berliner Ensemble / Barrie Kosky Muziektheater Die Dreigroschenoper
Sluiten Die Dreigroschenoper Berliner Ensemble / Barrie Kosky
Die Dreigroschenoper ging in 1928 in het theater van het Berliner Ensemble in première en wordt nu bij het gezelschap voor de vijfde keer in een nieuwe enscenering gemaakt. Dit keer door niemand minder dan de Australische theater- en operaregisseur Barrie Kosky.