Piano Works Debussy

Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier
Sluiten

Piano Works Debussy

Voetvolk / Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.

Piano Works Debussy is een duet tussen choreografe en danseres Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier. Samen zoeken ze de ruimte tussen de noten in de composities van Debussy, rebel en uitdager onder de vormvaste componisten.

locatie Rabozaal
aanvang 20:00
duur ntb
language no problem
wereldpremière 26 maart 2020 (KVS Brussel)
Nederlandse première 2 mei 2020

De bewegingen zijn suggesties, geen expressies, in lijn met Debussy’s zoektocht naar ‘la musique immatérielle’. Eerder dan een onbuigzame realiteit te tonen, laten Gruwez en Chevalier een verbeelding ontstaan achter het gaas van de materie.

Voor het eerst in haar carrière kiest Gruwez voor klassieke muziek. Na haar opleiding klassiek ballet vond ze vrijheid in de hedendaagse dans, met een bewegingstaal die inmiddels een referentie werd. Piano Works Debussy is in dat opzicht een bijzondere dialoog tussen een klassiek en een hedendaags kader, die zo ongeveer Gruwez’ choreografische parcours blootlegt.

Lisbeth Gruwez: "Piano Works Debussy is een aquarel. Denk aan de luchtigheid van kleuren die in elkaar vloeien, even opdrogen, en dan opnieuw bevochtigd worden om nieuwe verbindingen aan te gaan. De muziek van Debussy bevloeit de dans en schudt het materiaal telkens opnieuw dooreen."

credits

choreografie Lisbeth Gruwez
muziek Claude Debussy
performance Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier
artistieke assistentie Maarten Van Cauwenberghe
dramaturgie Bart Meuleman
lichtontwerp Stef Alleweireldt
scenografie Marie Szersnovicz
geluid Alban Moraud & Maarten Van Cauwenberghe
technisch directeur Gilles Roosen
productieleider Anita Boels
communicatie Sam Ecker
productie Voetvolk vzw
coproductie KVS – Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Le Fonds de dotation du Quartz, Theater Freiburg, Klarafestival, ADC Genève, Vooruit Gent, Liepaja concert hall Great Amber, Festival d’Avignon & MA scène nationale – Pays de Montbéliard
residentie KVS – Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Kunstencentrum NONA, Ultima Vez, Les Brigittines & Le Quartz
met steun van Kunstencentrum NONA, de Vlaamse Gemeenschap & de Tax Shelter-maatregel van de Belgische Overheid

Over de makers

Lisbeth Gruwez studeerde aan het Stedelijk Instituut voor Ballet en aan P.A.R.T.S. en startte haar professionele carrière bij Ultima Vez in The Day of Heaven and Hell, een project over Pasolini. Vanaf 1999 werkte ze samen met Jan Fabre voor de voorstellingen As long as the world needs a warrior’s soul, Je suis sang en de befaamde solo Quando l’uomo principale è una donna.

Ze was één van Fabres guerriers de la beauté (‘krijgers van de schoonheid’), en was als dusdanig ook te zien in de gelijknamige film van Pierre Coulibeuf. Daarnaast werkte ze ook met onder andere Jan Lauwers, Grace Ellen Barkey, Riina Saastamoinen, Sidi Larbi Cherkaoui en Peter Verhelst. Ze vertolkte de hoofdrol in Lost Persons Area, de debuutfilm van Caroline Strubbe.

Naast haar werk binnen Voetvolk geeft Lisbeth ook bewegingsadvies, begeleidt ze regelmatig workshops en is ze verbonden aan de KVS (Koninklijke Vlaamse Schouwburg) als één van de KVS-gezichten.

Claire Chevallier is een veelgevraagd pianist voor solo recitals, kamermuziekconcerten en concerten met orkest. Ze is wereldwijd geroemd om haar optredens en opnames. Claire is gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk: ze maakt muziek opnieuw actueel op oude instrumenten. Ze heeft ook een eigen verzameling historische klavieren die ondertussen zes vleugelpiano’s omvat uit de periode 1840-1920.

Claire geeft les aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en was jurylid van o.a. het Liszt Concours Utrecht en de Internationale Chopin Competitie van Warschau. Ze is thuis in de Franse muziek van Ravel, Debussy, Satie, Poulenc… Haar opname van Concerto pour la main gauche van Ravel (met Anima Eterna) is nog steeds een referentie in de wereld van de klassieke muziek.

Claire werkte ook veel en uitvoerig samen met podium- en andere kunstenaars, zoals Rosas, David Claerbout, Josse De Pauw en Jan Lauwers (Needcompany).

Piano Works Debussy 1
Piano Works Debussy 2

Bekijk ook

Language NP Language no problem Moving In ConcertDans Mette Ingvartsen Moving In Concert
Sluiten Moving In Concert Mette Ingvartsen
Gevoel, emotie, perceptie en lichaamsbeleving zijn cruciale thema’s in het werk van Mette Ingvartsen. Ze is tijdens het dansfestival Julidans al vaak te zien geweest in ITA.
Language NP Language no problem RevisorDans Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young Revisor
Sluiten Revisor Kidd Pivot / Crystal Pite & Jonathon Young
Als choreografe Crystal Pite en theatermaker Jonathon Young samenwerken, zorgt dat voor theatraal vuurwerk dat lang blijft nazinderen. Na Betroffenheit, tijdens Julidans 2017 in Amsterdam te zien, nemen ze nu een vintage politieke komedie als uitgangspunt.
Language NP Language no problem Porca Miseria - MarathonTheater Trajal Harrell Porca Miseria - Marathon
Sluiten Porca Miseria - Marathon Trajal Harrell
Hedendaagse dans, vogue, Japanse butoh, oud-Grieks theater, performancekunst – voor zijn elegante, subtiele dansstijl laat de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell zich breed inspireren.
Language NP Language no problem CurriculumDans Bill T. Jones / Arnie Zane Company Curriculum
Sluiten Curriculum Bill T. Jones / Arnie Zane Company
Associate artist van het Holland festival Bill T. Jones baant zich een poëtische weg door prangende vragen rond thema’s als ras, seks, popcultuur, toekomst en angst.
Language NP Language no problem LOVEDans Club Guy & Roni / GöteborgsOperans Danskompani / Slagwerk Den Haag LOVE
Sluiten LOVE Club Guy & Roni / GöteborgsOperans Danskompani / Slagwerk Den Haag
LOVE ❤ is een portret van de liefde in de 21ste eeuw. Club Guy & Roni werkt voor deze voorstelling samen met GöteborgsOperans Danskompani, een van Europa’s meest vooraanstaande dansgezelschappen. Ook staat Slagwerk Den Haag op toneel om de dansers live te begeleiden.