Porca Miseria - Marathon
Porca Miseria - Marathon
Voorstellingen
Hedendaagse dans, vogue, Japanse butoh, oud-Grieks theater, performancekunst – voor zijn elegante, subtiele dansstijl laat de Amerikaanse choreograaf Trajal Harrell zich breed inspireren.
aanvang 16:00
locatie Rabozaal
duur 6 uur 30 minuten (incl 2 pauzes)
inleiding 15.15 uur
Zijn grote, nieuwe trilogie Porca Miseria baseert hij op de verhalen en gevechten van drie zeer verschillende, maar even sterke vrouwen: Maggie uit Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof, de Afro-Amerikaanse choreograaf en activist Katherine Dunham, en de Grieks-mythologische Medea.
Via hen verkent hij op een meeslepende manier kwesties van identiteit,
gender, seksualiteit en macht. Ook doorbreekt Harrell de grenzen tussen
dans, theater en beeldende kunst.
Het eerste en laatste deel zijn te
zien in een theatersetting, het middendeel is zowel kunstinstallatie als
performance.
Programma:
deel 1 aanvang 16:00 - Maggie the Cat
pauze 17:00 - 18:00
deel 2 aanvang 18:00 - The Deathbed of Katherine Dunham
doorlopende performance / installatie, waarbij u vrij kunt in- en uitlopen.
pauze 20:30 - 21:30
deel 3 21:30 - O Medea
Porca Miseria - Maggie the Cat
Deel een van Harrells trilogie Porca Miseria is geïnspireerd op Maggie, het onrustige maar stoere centrale karakter van Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof – waarin Harrell het perspectief wegdraait van de rijke witte familie naar de Afro-Amerikaanse bedienden. De night-on-the-town soundtrack past evengoed in een nachtclub als in het theater.
Porca Miseria - The Deathbed of Katherine Dunham
Deel twee van Porca Miseria is geïnspireerd door een ontmoeting van Harrell met de Afro-Amerikaanse choreografe Katherine Dunham (1909-2006) aan haar sterfbed in New York. Dunham was behalve een danslegende ook een burgerrechtenactivist, die op haar oude dag nog in hongerstaking ging om op te komen voor de rechten van vluchtelingen. Deze ontmoeting en alle vragen die hij haar niet kon stellen, vormen de basis van het tweede deel van Porca Miseria. In The Deathbed of Katherine Dunham doorbreekt Harrell de grenzen tussen dans, theater en beeldende kunst; het is evenzeer installatie als performance en het publiek kan zich vrijelijk door de ruimte bewegen.
Porca Miseria - O Medea
Deel drie van Porca Miseria is getiteld O Medea, naar de Grieks-mythologische Medea. Harrell: ‘Ik zie Medea als een vrouw die crazy in love is, om Beyoncé te citeren. Het vermoorden van haar kinderen is voor mij een metafoor: ze moest het ideaalbeeld van moederschap en vrouwelijkheid om zeep helpen om zich van die mannelijke definitie van vrouwelijkheid te bevrijden.’ Een emotioneel eerbetoon aan een tragische heldin in een buitengewone verkenning van verdriet en rouw.
Credits
Maggie the Cat
dramaturgie Katinka Deecke
dans Trajal Harrell, Stephanie Amurao, Helen Boyd Auerbach, Rob Fordeyn, Christopher Matthews, Nasheeka Nedsreal, Tiran Normanson, Perle Palmobe, Songhay Toldon, Vânia Doutel Vaz aka Odete Odd, Ondrej Vidlar
productie Manchester International Festival
The Deathbed of Katherine Dunham
dramaturgie Sara Jansen
dans Trajal Harrell, Titilayo Adebayo, Helen Boyd Auerbach, Frances Chiaverini, Rob Fordeyn, Challenge Gumbodete, Christopher Matthews, Nasheeka Nedsreal, Tiran Normanson, Perle Palombe, Songhay Toldon, Ondrej Vidlar
productie Schauspielhaus Zürich
O Medea
dramaturgie Debra Levine
dans Trajal Harrell, Titilayo Adebayo, Frances Chiaverini, Maria Ferreira Silva, Vânia Doutel Vaz aka Odete Odd
productie Manchester International Festival
regie, choreografie, kostuums, co-ontwerp toneelbeeld, geluid Trajal Harrell
co-ontwerp toneelbeeld Erik Flatmo
licht Stéfane Perraud
productie Manchester International Festival
In opdracht van Manchester International Festival, Schauspielhaus Zürich, ONASSIS STEGI, Kampnagel, Holland Festival, the Barbican and Dance Umbrella, NYU Skirball, Berliner Festspiele and The Arts Centre at NYU Abu Dhabi